Sør-Europa

Varsko: Kan bli verre

Den uvanlig varme hetebølgen i sør fortsetter. De neste dagene blir det over 40 grader - og i framtida kan det bli verre.

HETEBØLGE: De høyeste temperaturene kommer de neste dagene, sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad. Dette er værvarsel for torsdag 14.07.22. Foto: Meteorologisk Institutt.
HETEBØLGE: De høyeste temperaturene kommer de neste dagene, sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad. Dette er værvarsel for torsdag 14.07.22. Foto: Meteorologisk Institutt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I helga varslet Spanias Meteorologisk institutt (Aemet) om uvanlig høye temperaturer og farevarsel for hetebølge.

Statsmeteorolog fra Meteorologisk institutt, Håkon Mjelstad, sier at i Sør- og Vest-Spania, vil gradestokken fortsette å ligge på 40 grader de neste dagene.

- Hetebølgene blir varmere

Årsaken til de uvanlig høye temperaturene, er varm luft sørfra, sier statsmeteorologen.

- Det vi ser i Spania er at det kommer varm luft fra Afrika. Lufta går innover Spania og Portugal, og det er steder der som får over 40 grader og kanskje litt til. Det er også mulighet for 40 grader inn mot helga.

Ifølge Mjelstad er det ikke uvanlig med hetebølger i de to landene.

- Men det er forskjell på 37 grader og 43 grader. Hetebølgene ser ut til å bli varmere. Det var også tidligere i sommer, og den var uvanlig tidlig.

De varme hetebølgene er i tråd med de varslede klimaendringene, og det er ventet både flere og varmere hetebølger framover, opplyser Mjelstad.

Kommer ikke til Norge

På spørsmål om hetebølgen er på vei mot Norge svarer statsmeteorolog Ingvild Villa: - Det ser ikke sånn ut.

Ingvild Villa forklarer til Dagbladet at hetebølgen, som nå befinner seg over Spania og Portugal, ikke kommer til å nå Norge. Den vil ikke en gang nærme seg Norge, ifølge statsmeteorologen.

- Hetebølgen vil bre seg over Frankrike de neste dagene, og så over til Italia, forklarer hun.

Om det norske juliværet sier meteorologen at det ser ut til å bli bra vær Østafjells den kommende uka.

- Det blir også fint vær i Trøndelag og nordover i morgen, men så kommer det et lavtrykk fra sørvest som gir nedbør på vestlandet og hele veien oppover.

Det blir altså skiftende vær for Midt-Norge og nordover.

Østafjells er det derimot ventet bygeaktivtet til uka, som kan gi lange perioder med fint vær.

SKOGBRANN: Casais do Vento, Alvaiazere i Portugal, 10.07.22 Rundt 1500 brannpersonell er mobilisert for å slukke tre store skogbranner, som har brent i mer enn to dager. Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / NTB.
SKOGBRANN: Casais do Vento, Alvaiazere i Portugal, 10.07.22 Rundt 1500 brannpersonell er mobilisert for å slukke tre store skogbranner, som har brent i mer enn to dager. Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / NTB. Vis mer

Potensial for skogbrann

Søndag skrev Sky News at både i Spania, Portugal og Frankrike har det brutt ut skogbranner, som resultatet av de varme temperaturer.

På lørdag var det registrert 125 branner i Portugal, som er det høyeste antallet registrert på en dag for 2022, skriver Sky News.

Det er en tydelig sammenheng mellom skogbranner og hetebølger, ifølge statsmeteorolog Mjelstad.

- Det blir tørt når det er varmt og nå er det tørrere enn vanlig. Da er det stort potensial for skogbrann.

Skogbrannene i Sør-Europa er større enn det vi ser i Norge.

- De brenner med større intensitet og det er langt mellom vannkildene, de blir fort en helt annen størrelse, sier Mjelstad.

- Sliter med nedkjøling

Så varme temperaturer kan være farlig fordi du sliter med nedkjøling, særlig når omgivelsene er varmere enn egen kroppstemperatur.

- Er det kaldere rundt deg så blir du avkjølt, men du begynner å slite når det er 40 grader, sier Mjelstad.

Oppfordringen til statsmeteorologen er klar:

- Du må kjøle deg ned med bading eller aircondition.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer