Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsko om ny spredning av fugleinfluensa i Asia

- Vask hendene, og ligger unna høns og kalkuner, råder Folkehelseinstituttet.

 I FARESONEN:  Levende ender på vei til et marked sør for Vietnams hovedstad Hanoi i februar 2008. Da gikk myndighetene ut med advarsler mot tett omgang med smittede tamfugler etter at fire mennesker døde av fugelinfluensa tidlig på året. Nå er smitten i ferd med å ta seg opp igjen i i Vietnam, ifølge FAO. ARKIVFOTO; REUTERS/SCANPIX.
I FARESONEN: Levende ender på vei til et marked sør for Vietnams hovedstad Hanoi i februar 2008. Da gikk myndighetene ut med advarsler mot tett omgang med smittede tamfugler etter at fire mennesker døde av fugelinfluensa tidlig på året. Nå er smitten i ferd med å ta seg opp igjen i i Vietnam, ifølge FAO. ARKIVFOTO; REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs organisasjon for jordbruk og mat (FAO) varsler nå for et nytt stort utbrudd av fugleinfluensa i Asia.

Den nye varianten H5N1 - 2.3.2.1 sprer seg først og fremst i Kina og Vietnam. Spredningen av H5N1-smitte vil blusse opp igjen til høsten til høsten og vinteren, ifølge FAOS sjefveterinær Juan Lubroth.

På tross av FAO-advarsler om smittespredning til Thailand, Kambodsja, Malaysia, Japan og Korea-halvøya, finner ikke Folkehelseinstituttet her hjemme noen grunn til å «skremme» norske turister som har planer om å dra til disse områdene i Asia i høst og vinter.

- Vi har fulgt ukerapporter fra FAO i flere år, og alt tyder på så langt at vanlige hygieneregler fortsatt er godt nok for reisende. Folk i faresonen er de som lever veldig tett på høns eller kalkuner over lang tid, sier avdelingsdirektør Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

331 døde Ifølge NTB har 331 mennesker dødd av fugleinfluensa så langt. Vinteren 2006/2007 var den verste perioden.

- De siste tallene fra FAO samsvarer mer eller mindre med flere topper vi har sett siden den vinteren. Influensavirus er stadig i endring, og slik vi ser det nå er det mer interessant for smittevernforskere enn det er for folk flest, beroliger  Iversen.

De første alvorlige signalene er  når smitten går fra ville andefugler til tamfugler som høns og kalkuner. Der er vi ikke foreløpig, og selv da er det folk som nærmest bor med smittede fugler som er i faresonen.

- Så vidt vi vet er det ennå ingen europeiske turister i Asia som er blitt smittet siden aller første fugleinfluensa ble registrert hos mennesker i Hongkong i 1997, påpeker avdelingsdirektør Bjørn Iversen.

Bodde med kalkuner De nærmeste dødsfallene til Europa, var i den asiastiske delen av Tyrkia vinteren 2006/2007. Da var det så kaldt at flere familier tok syke kalkuner inn i sine egne hjem - og dermed ble ekstremt eksponert for smitte.

Samme vinter nådde smitten til fugler i Danmark, men ble ikke registrert i Norge.

Smittevernekspert Bjørn Iversen gir følgende enkle råd til Asia-reisende utover høsten:

 - Hold dere unna hønsehus og kalkungårder og vær nøye med håndhygiene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!