BARNEHUSET: Når det er mistanke om at barn eller ungdom kan ha vært utsatt for eller vært vitne til vold eller seksuelle overgrep, kommer de gjerne hit, til Statens Barnehus, Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
BARNEHUSET: Når det er mistanke om at barn eller ungdom kan ha vært utsatt for eller vært vitne til vold eller seksuelle overgrep, kommer de gjerne hit, til Statens Barnehus, Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.Vis mer

Kommunerevisjonen i Oslo

Varsku i fersk rapport: Oslo kommune gjør ikke nok for å avdekke vold og seksuelle overgrep mot barn

Kommuneansatte mangler kunnskapen som må til for å avdekke overgrep, advarer Kommunerevisjonen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kontrollutvalget i Oslo kommune fikk i dag oversendt en alvorlig rapport fra Kommunerevisjonen.

De har tatt stikkprøver for å finne ut om to bydeler i kommunen har gjort nok for å avdekke vold og seksuelle overgrep mot små barn.

Rapporten beskriver «svakheter på viktige områder» som:

  • barnehagenes arbeid med å forebygge og avdekke vold og seksuelle overgrep
  • arbeidet med å sikre nødvendig kompetanse i bydelene når det gjaldt å forebygge og avdekke vold og seksuelle overgrep
  • samarbeidet mellom enkelte tjenester og barnevernstjenesten
  • arbeidet med å sikre nødvendig kunnskap i barnehagene, helsestasjonene og tannklinikkene når det gjaldt meldeplikten til barnevernstjenesten
  • risiko for at de tre tjenestene ikke alltid sendte bekymringsmeldinger i samsvar med regelverket

Det kommer fram at det fra alle bydeler i Oslo kom 28 bekymringsmeldinger fra barnehager i Oslo i 2015. Fra leger, sykehus eller tannlege kom det 11 meldinger om barn i alderen 0-2 år, og 15 meldinger om aldersgruppen 3-5 år.

Les hele rapporten fra kommunerevisjonen her.

Snakker ikke om overgrep

«Når det gjelder praksis, har Kommunerevisjonen merket seg at over halvparten av de ansatte i barnehagene i de to bydelene svarte at de sjelden snakket om hva de skulle se etter hos barn som kunne være utsatt for vold eller seksuelle overgrep», går det fram av kommunerevisjonens rapport.

Intervjuer med barnehager i bydelene underbygger revisjonens oppfatning om at det er utfordringer på dette området, kommer det fram i rapporten.

«Disse forholdene kan tyde på at det var svakheter i barnehagenes praksis, og på at barnehagene i sin hverdag hadde mindre fokus på dette enn det føringene tilsa. For å forebygge, oppdage og hjelpe barn som er utsatt for vold og seksuelle overgrep, er det viktig at barnehagene har et kontinuerlig fokus på temaet», skriver revisjonen.

Byråden bekymret

Det går fram av kommunerevisjonens rapport at byråd for oppvekst og utdanning, Tone Tellevik Dahl, har lest rapporten. Hun er bekymret.

- Det bekymrer meg at flere ansatte sier at de er usikre på hva de skal se etter og hvordan de eventuelt skal håndtere barn og foresatte, og at det sjelden snakkes om hva man skal se etter hos barn som kan ha vært utsatt for vold og seksuelle overgrep, skriver byråden videre.

Kommunerevisjonen anbefaler nå kontrollutvalget i Oslo kommune å ta til etterretning at kommunen allerede har varslet en grundig gjennomgang.

BEKYMRET: Byråd Tone Tellevik Dahl (Ap).
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BEKYMRET: Byråd Tone Tellevik Dahl (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Vil få konsekvenser

Oppvekstbyråd Tellevik Dahl er i sin tilbakemelding tydelig på at rapporten vil få konsekvenser for hele Oslo kommune.

- Jeg vil sørge for at rapporten blir kjent for alle bydeler da det er mye læring for alle bydeler i denne rapporten, understreker Tellevik Dahl. Hun varsler at rapporten vil bli tema på snarlige møter med samtlige bydelsdirektører i Oslo kommune, og bydelenes barnehageansvarlige.

- Jeg mener at bydelene må følge barnehagene tettere opp for å være sikker på at pålagte rutiner og tiltak følges, skriver Tellevik Dahl. Hun har ingen innvendinger til hvordan kommunerevisjonen har gått fram for å undersøke kommunens rutiner.

Rapporten skal behandles i et møte i kontrollutvalget til Oslo kommune seinere denne måneden.

Byråd Tone Tellevik Dahl ønsker overfor Dagbladet ikke å kommentere rapporten, men viser til brevet til Kommunerevisjonen.