Varsler: - Norske studenter på Bali ble dopet ned og voldtatt

Varsler kontaktet Kunnskapsdepartementet.

BALI: Flere hundre norske studenter har studert på Bali de siste årene. Foto: David Stanley/Creative commons
BALI: Flere hundre norske studenter har studert på Bali de siste årene. Foto: David Stanley/Creative commonsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avisa Vårt Land kan i dag avsløre at Kunnskapsdepartementet gransker påstander om at norske studenter på Bali skal ha blitt dopet ned og voldtatt.

Statssekratær Bjørn Haugstad opplyser til Vårt Land at vedkommende som har framsatt påstandene har fått status som varsler hos departementet.

Varsleren sier ifølge avisa at han har dokumentert og skrevet ned en rekke forklaringer fra kvinnelige studenter ved det norskeide studiestedet Gateway College som forklarer at de skal ha blitt dopet ned, tatt til fange og voldtatt. Varsleren hevder at han er blitt bedt om å tie av Gateways ledelse.

Daglig leder Eirik Gismervik i Gateway Education kaller anklagene meget alvorlig og vil samarbeide med offentlige myndigheter hvis saken følges videre, men sier samtidig at de føler seg trygge på at anklagene er grunnløse.

- Kidnapping av studenter, som er et av tilfellene nevnt, er særdeles alvorlig og ville ha blitt fanget opp av våre rutiner internt - og av pårørende, sier han til Vårt Land.

Kunnskapsdepartementet skal ha sendt påstandene videre til de norske høyskolene som har samarbeidet med Gateway, men ifølge Vårt Land også opplyst høyskolene om at de «ikke har grunnlag for å vurdere eller ta nærmere stilling til dem opplysningene».

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen varslet i juni i år en kraftig innstramming når det gjelder å la universiteter og høyskoler tilby norske studier i utlandet, gjerne gjennomført via kommersielle aktører. 

- Disse studiene kan ikke begrunnes med kvalitet, ikke med god internasjonalisering og det er heller ikke god bruk av skattebetalernes penger. Derfor må vi nå sette ned foten slik at dette ikke brer seg videre, sa kunnskapsministeren til Aftenposten.

- Det er neppe en naturlig oppgave for norske statlige høyskoler å tilby ordinære utdanninger for norske studenter på eksotiske destinasjoner. Jeg mener disse avtalene og studiene har fått utvikle seg alt for lenge uten noen kritisk gjennomgang, sa han.

Gateway College tilbyr på sine hjemmesider åtte ulike studier på Bali, blant annet idrett, personlig trener og ex.phil/ex-fac. Til Vårt Land sier Gismersvik at Bali-studiene «vil gå ut av porteføljen deres», fordi de må fortsette uten norske samarbeidspartnere.