Varsler 15 meter høye bølger

- Kan rive opp trær og tak, varsler meteorologene. Uværet kan bli det kraftigste på flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ligger storm og venter utenfor norskekysten. Fra i natt og til i morgen ettermiddag blir det nærmest ekstreme tilstander fra Møre og Romsdal og oppover til Nordland, varsler Met.no.- Båttrafikken vil nok stoppe opp, og en rekke morgenfly vil nok bli innstilt på Vestlandet og nordover. Trær og tak vil kunne bli revet opp i de kraftige vindkastene, sier vakthavende meteorolog, Øyvind Johnsen til Dagbladet.no

Full storm

- I Møre og Romsdal og Trøndelag blir det sørvestlig full storm. Utover ettermiddagen i morgen kan det bli sterk storm utenfor kysten av Nord-Trøndelag. Det kan bli en viss svekking utover kvelden, men stormen vil likevel være kraftig, sier Johnsen.

Fra Nordland og oppover mot Lofoten vil det komme opp i full storm i morgen ettermiddag.

Ekstrembølger

Som følge av stormen vil bølgene kunne bli enorme utenfor kysten. Met.no melder om opptil 15 meter høye bølger fra kysten utenfor Stad og oppover til Lofoten. 


- Det er sjeldent høye bølger, det nærmer seg ekstreme forhold, sier meteorologen.

Sist gang det var så høye bølger var i november 2001. Da målte værskipet Polarfront 15,5 meter høye bølger vest av Helgeland. Ved en normal kuling er bølgene mellom tre og fem meter høye.

FULL STORM: Bølger, høyvann og vind er ventet langs kysten av Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland. Foto: SCANPIX
FULL STORM: Bølger, høyvann og vind er ventet langs kysten av Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland. Foto: SCANPIX Vis mer

Kjempebølgene vil kunne skape store problemer for kysttrafikken, for eksempel Hurtigruten.

Her kan du følge uværet fra hurtigrutenes eget webcamera.

Høyvann

Ved land blir ikke bølgene like enorme, men de vil fortsatt være høye og kunne skape problemer for båter som ligger til kai.

Det ventes mye regn, opp i mot 20 millimeter flere steder.

Met.no har sendt ut varsel om høyvann fra Rørvik nord i Nord-Trøndelag til Narvik. Vannet vil komme til å flomme innover brygger og land enkelte steder, som i Vestfjorden, Ranafjorden og i Saltenområdet.

- Vannstanden vil kunne komme mellom en og halvannen meter over det som står i tidevannstabellen. De som er redde for båtene og naustene sine bør ta sine forholdsregler når det gjelder vannskader, sier Johnsen.

Stormen kommer som følge av et meget kraftig lavtrykk som ligger delvis over Storbritannia og nord - nordvest for Skottland akkurat nå.

Foreløpig er det ikke sendt ut ekstremvarsel.

UVÆRET NÆRMER SEG: Et lavtrykk slår innover norskekysten i løpet av natten og morgendagen.