Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helgeværet:

Varsler 30 grader i sør, og snø i nord

Mens det snør lengst nord, håper meteorologen på nye varmerekorder i Sør-Norge i morgen. 

HAGEARBEID: Lengst nord i landet er det lite som tyder på at sommeren kommer. Foto: Privat
HAGEARBEID: Lengst nord i landet er det lite som tyder på at sommeren kommer. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Fikk nå gjort litt hagearbeid i dag», er teksten som følger med bildet av den snødekkede hagen i Vadsø. På bildet, som ble postet på Facebook i dag, står det skrevet «satan» med store bokstaver i plenen.

- Med litt humor så overlever man dette, sier den kreative gartneren til Dagbladet.

Mulig varmerekord

Litt urettferdig synes hun det likevel er, at mens hun tørker snø av plenen, går man Østafjells nå inn i en helg som kan vise seg å bli rekordvarm.

Opp mot 30 grader er det ventet blant annet i Telemark og Buskerud, forteller vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt.

SOMMERTEMPERATURER: I Sør-Norge vil lørdag trolig bli svært varm - opp mot 30 greder på det meste. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SOMMERTEMPERATURER: I Sør-Norge vil lørdag trolig bli svært varm - opp mot 30 greder på det meste. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Forrige gang det ble satt varmerekord i mai var i 2015. Den 25. mai ble det da målt 31,1 varmegrader i Telemark.

Det er i morgen meteorologen tror nye rekorder kan bli satt. Sør for Trondheim ligger nemlig et høytrykk som fører til høye temperaturer - og masse sol.

- Ja, nå er sommeren her, sier meteorologen - med en liten advarsel:

- Det er meldt om kraftig UV-stråling i morgen, så det er lurt å sørge for noen pauser fra sola, bruke solkrem og ikke ta helt av, sier hun.

Snur søndag

I Oslo og Akershus kan man forvente at gradestokken kryper opp 27 grader, forteller hun, og i resten av Sør-Norge og store deler av Vestlandet ser man samme trend: nydelig sommervær lørdag.

- Men vil dette godværet vare?

- Nei, dessverre, svarer Moxnes.

- Lørdag blir siste dag med dette været i denne omgangen, så den dagen må folk nyte, sier hun.

For hele Sør-Norge vil et lavtrykk fra vest gi kjøligere og en mer grå værtype allerede fra søndag av. Været neste uke vil bli variert, ifølge meteorologen - med noe opphold, noe sol og noe nedbør. Temperaturene vil ligge på rundt 15 grader.

- På Vestlandet ser neste uke forholdsvis grå ut, og temperaturene vil kunne krype ned under 15 grader. Men som nevnt, vil morgendagen bli fin der, sier Moxnes.

SOL: Nyt finværet lørdag, for allerede søndag snur det, råder meteorologen.  Foto: Tor Robin Skaug / Dagbladet
SOL: Nyt finværet lørdag, for allerede søndag snur det, råder meteorologen.  Foto: Tor Robin Skaug / Dagbladet Vis mer

Mer «satan»

Så heldige er ikke alle som befinner seg midt i landet.

- Trøndelag er todelt; det blir i morgen litt sol sør for Trondheim, men regn og yr lenger nord. Og på søndag vil også resten av Trøndelag og Møre og Romsdal få gråvær, sier Moxnes.

Også tilbake til vinteren: Både i Troms og Finnmark har det falt snø i dag - og prognosene framover tyder på at det kan bli mer «satan i gatan» der. Vinteren slipper ikke taket, i alle fall ikke helt ennå.

- Det er store kontraster i dette landet, og det ser ut som folk i Nord-Norge må vente enda litt til på våren, sier meteorologen.

Sjekk været her.

Hele Norges coronakart