Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler aksjoner etter «skandaløst» oljevedtak

Bellona mener myndighetene sniker seg til prøveboring i et økosystem som tilhører Lofoten.

GOLIAT-FELTET: Det har vært lang kamp om oljeboring på Goliat-feltet. Nå går Bellona til kamp mot Toutatis også like ved Trænarevet, en del av økosystemet til Lofoten, ifølge Frederic Hauge og Bellona. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
GOLIAT-FELTET: Det har vært lang kamp om oljeboring på Goliat-feltet. Nå går Bellona til kamp mot Toutatis også like ved Trænarevet, en del av økosystemet til Lofoten, ifølge Frederic Hauge og Bellona. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer

- Hvis denne søknaden blir godkjent, så er det et betydelig tilbakeslag for miljøforvaltningen i Norge. Søknaden inneholder store feil og mangler, det samme gjør miljø- og risikoanalysen, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Dagbladet.

Han følger opp med følgende advarsel til myndighetene:

- Båten vår er i Lofoten. Vi er klar til å aksjonere.

Prøveboring nær Trænarevet

Stridens kjerne er tillatelsen Miljødirektoratet har gitt Wintershall Dea til å prøvebore etter olje like ved Trænarevet sør for Lofoten, på det såkalte Toutatis-feltet.

- Dette området må oppfattes som en del av økosystemet til Lofoten. Det har myndighetenes faggruppe gitt oss rett i tidligere. Dette er Lofoten, sier Hauge.

Beslutningen er klaget inn til gitt Klima- og miljødepartementet av blant annet Bellona.

Brønnen er lokalisert i området Nordland V i Norskehavet. Korteste avstand til land er 54 km til Myken, en øygruppe i Rødøy kommune i Nordland. Trænarevet ligger åtte kilometer unna.

Raser mot risikovurdering

Bellona er klar for kamp for området. Miljøorganisasjonen sendte i natt tilleggsinformasjon til departementet i håp om at det første vedtaket fra Miljødirektoratet skal omvendes og oljeboringen utsettes.

Hauge peker på at operatøren har gjort dårlige vurderinger i de andre feltene selskapet er involvert i på norsk sokkel. Dette burde myndighetene tatt større hensyn til, mener Hauge.

- Risikoanalysen som er gjort er skandaløs dårlig. Andre selskaper lager grundige analyser, og hvis denne søknaden blir godkjent, så kan de andre selskapene bare slutte å lage analyser. Det er signaleffekten, i så fall, fortsetter Bellona-sjefen.

- Uegnet operatør

Bellona mener søknaden fra Wintershall hadde en rekke mangler da den ble godkjent av direktoratet:

«Søknaden må ansees som for dårlig til å opplyse om sakens reelle sider til å bli godkjent. Vi ber om at Departementet i sin endelige avgjørelse avslå søknaden om utslippstillatelse», skriver Bellona.

Blant de kritiske punktene fra Bellona er påstander om at operatøren Wintershall er «uegnet som operatør» og «mangler kompetansen» som behøves for å drive en oljebrønn av denne typen.

Det rettes også kritikk mot måten Miljødirektoratet har håndtert søknadsprosessen på, hvor Bellona mener det har gått for fort i svingene.

«Søknadsprosessen bærer også preg av manglende realitetsbehandling ettersom den har hatt kort behandlingstid, en klagefrist som gikk ut i fellesferien», skriver Bellona.

Demokratiske prosesser

Etter at Ap sa nei til oljeutvinning i Lofoten, har Bellona pekt ut Trænarevet i Nordland som det neste stridsområdet.

Trænarevet ligger omlag åtte km nord for brønnlokasjonen.

Området har ikke samme beskyttelse mot oljevirksomhet som Lofoten etterhvert har fått.

I sin klage til departementet skriver Bellona også at det er kommet ny informasjon om fuglelivet rundt Toutatis som gjør boring etter olje mer miljøkritisk enn først antatt. Bellona mener området bør defineres som et særlig verdifullt og sårbart område, og at myndighetene må skaffe seg bedre oversikt over konsekvensene av eventuell oljeboring på Toutatis.

Frederic Hauge sier at saksbehandlingsprosessen har vært svak.

- Dette er en sak som har havnet utenfor den demokratiske kontrollen. Det er helt feil å tildele dette som et modent område, den feilen ble gjort av Ola Borten Moe (Sp), og nå gir vi Ola Elvestuen (V) mulighetene til å rette opp, sier Hauge.

Det er nå opp til klima- og miljøminister Elvestuen om Bellonas kritikk tas til følge, eller om Miljødirektoratets første vurdering om prøveboring blir stående.

Klima- og miljødepartementet forteller Dagbladet at de ikke kan kommentere saken foreløpig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling