Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler angrep på palestinsk regjering

En palestinsk regjering som anerkjenner Israel, er et angrepsmål, sier militante islamister i Palestina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En gruppe militante islamister uttaler at de ikke aksepterer en palestinsk regjering som anerkjenner Israel. Protestene kommer samtidig med at den palestinske presidenten Mahmoud Abbas annonserte at samtalene om regjeringen skal gjenopptas, skriver AP.

- Vi ser på en regjering som anerkjenner Israel som et rettferdig mål for angrep. Vi vil slåss mot det med alle midler, sier Abu Abir, talsmann for den islamistiske gruppen Popular Resistance Committees (PRC).

Første offentlige motstand

Gruppen snakket med reportere utenfor en moskè i Gaza lørdag. Selv om gruppen ikke er stor, er dette første gang palestinske militanter har uttalt offentlig at de er villige til å angripe regjeringen. PRC er også ansvarlig for flere tidligere rakettangrep mot Israel.

Uttalelsen fra PRC ble støttet av tre andre militante grupper, som regner seg som medlemmer av Abbas\' moderate parti Fatah, men som står klart i motsetning til eget parti på dette punktet, skriver Reuters.

Oppstyret rundt regjeringen kommer etter at Hamas og Fatah har blitt enige om å danne en samarbeidsregjering. De to partiene var enige om at regjeringen skulle anerkjenne Israel, men Hamas trakk seg fra denne avtalen da Abbas annonserte nyheten på FNs generalforsamling forrige uke. Hamas vil heller inngå en lengre fredsavtale med Israel enn å anerkjenne landets eksistens. Samtalene er nå tilbake til utgangspunktet, uttalte president Mahmoud Abbas lørdag.

Setter hardt mot hardt

Presidenten reiser søndag tilbake for å gjenoppta samtalene med den sittende Hamas-statsministeren Ismail Haniyeh. Men når Abbas vil gjenoppta forhandlingene mandag, kommer han til å kreve at Hamas også anerkjenner Israel.

VARSLER ANGREP: Den militante islamistiske gruppen Popular Resistance Committee vil ikke akseptere at en palestinsk regjering anerkjenner Israel. Foto: Scanpix
VARSLER ANGREP: Den militante islamistiske gruppen Popular Resistance Committee vil ikke akseptere at en palestinsk regjering anerkjenner Israel. Foto: Scanpix Vis mer

«Hvis dere vil ha en samarbeidsregjering, er det internasjonale krav som må møtes. Dette er den eneste måten å danne en samarbeidsregjering på», er budskapet Abbas vil sette frem ifølge talsmann Saeb Erekat.

Samtidig dukker det opp nye konflikter mellom de to partiene som prøver å danne en regjering, spesielt i Gaza, der Fatah-medlemmer har anklaget Hamas for å være innblandet i mordet på en Fatah-alliert sikkerhetssjef forrige uke. Blir ikke de to partiene enige om fundamentet for en ny regjering, vil det bli vanskelig å unngå voldelige konfrontasjoner.

Vil forsøke

Hamas\' statsminister Ismail Haniyeh uttaler søndag at han nå vil gjøre en innsats for å få til en samarbeidsregjering.

- Vi har seriøse forhåpninger om å få det til å fungere, og vi håper samtalene vil gjenopptas snart, sier Haniyeh ifølge AP.

Den sittende Hamas-regjeringen har slitt tungt i sin seks måneder lange styringsperiode. Etter nødhjelpsboikott og store problemer med å utbetale lønninger til de offentlige ansatte, hadde Haniyeh få oppmuntrende ord under sin TV-sendte Ramadan-tale søndag.

- Det er sant at forholdene her er harde og bitre. Men vi er et folk med sterk vilje, som ikke lar oss knekke av forsøk på å bringe oss ned på knærne, uttalte Haniyeh.

image: Varsler angrep på palestinsk regjering