Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vern eller oljeutvinning?

Varsler Ap-kompromiss om Lofoten og Vesterålen

Jonas Gahr Støre varsler et Ap-kompromiss som vil balansere mellom sårbar natur, næringsaktivitet og sikkerhet i de omstridte havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

 SÅRBARE OMRÅDER:  Skal havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja verne, eller skal de åpnes for oljeleting og utvinning? Det blir et politisk stridstema også i årets valgkamp. Ap-leder Jonas Gahr Støre lover et klart svar når forslaget til nytt partiprogram legges fram i begynnelsen av neste måned. Foto: Anita Arntzen 
 SÅRBARE OMRÅDER:  Skal havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja verne, eller skal de åpnes for oljeleting og utvinning? Det blir et politisk stridstema også i årets valgkamp. Ap-leder Jonas Gahr Støre lover et klart svar når forslaget til nytt partiprogram legges fram i begynnelsen av neste måned. Foto: Anita Arntzen  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aps politikk for de omstridte havområdene blir kjent når forslaget til nytt partiprogram legges fram i begynnelsen av februar.

Støre vil overfor Dagbladet ikke konkretisere hva kompromisset kan gå ut på, men går langt i å antyde en geografisk avgrensning.

SAMLENDE KOMPROMISS: Ap-leder Jonas Gahr Støre bruker tid på å snekre et kompromiss om Lofoten og Vesterålen som kan samle landsmøtet i april. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SAMLENDE KOMPROMISS: Ap-leder Jonas Gahr Støre bruker tid på å snekre et kompromiss om Lofoten og Vesterålen som kan samle landsmøtet i april. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Tiden er inne for å finne et godt balansert svar på aktiviteter i disse havområdene. Da må vi følge det sporet vi har gjort helt siden vi startet olje- og gassvirksomhet i Norge: Vi må gå skritt for skritt, og se på sårbarhet og muligheter. Og dette er sårbare områder med behov for å beskytte fiskeriene, reiseliv og for høye krav til sikkerhet. Dette er behov som må vurderes med jevne mellomrom, i tråd med ny kunnskap.

Ny strid

I 2020 får vi en helhetlig forvaltningsplan og ny kunnskap, og den må vi ta med når vi skal ta gode ta gode beslutninger for disse områdene, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Ap i Finnmark og Troms har sagt nei til konsekvensutredning av oljevirksomhet i disse områdene. En ringerunde NRK Dagsrevyen nylig gjorde, viser bevegelse i nei-retning i flere fylkespartier. Seks kommunestyrer i Lofoten har sagt nei til konsekvensutredning, i Det største forbundet i LO, Fagforbundet, og flere tunge forbund har gjort vedtak om vern av Lofoten og Vesterålen. På motsatt side krever store forbund i privat sektor, som Fellesforbundet og Industri Energi, konsekvensutredning og mulig framtidig oljevirksomhet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet at han nå bruker mye tid på saken, og at han tror på en samlende løsning. Støre har tidligere tatt til orde for at noe av olje- og gassressursene må bli liggende «under bakken».

- Ja, på verdensbasis må noe av olje- og gassressursene bli liggende. Hvis vi skal brenne alt som er av fossile brensler under bakken, så når vi ikke to graders målet. Det viktigste er å få ned bruken av kull, og her kan Norge og norsk gass bidra. Det er heller ikke slik at Norge henter ut all sin olje og gass fra under havbunnen. Men på norsk sokkel skal vi fortsatt ha et høyt og stabilt aktivitetsnivå, det er viktig også for klimaet.

Vil samle bredt

- Det forrige Ap-landsmøtet endte med et kompromiss om Lofoten og Vesterålen. Må man ikke nå konkludere, enten vern eller konsekvensutredning og mulig oljevirksomhet?

-Jeg oppfatter at vi i Ap finner igjen mye av den norske samfunnsdebatten om disse spørsmålene. Det er et godt og ærlig engasjement på begge sider. Og som ved tidligere anledninger skal vi finne løsninger som kan samle bredt. For de som tenker svart/hvitt, - et blant ja eller et blankt nei, - de har sjelden fått rett det gjelder norsk olje- og gassutvinning.

- Men det er vel enten eller når det gjelder olje – og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen?

- Dette er et veldig stort havområde. Her er det spørsmål om både hvilke geografiske områder vi snakker om, om konsekvensutredning, kunnskapsinnhenting og så, som egen beslutning, mulig aktivitet, sier Støre.

- Vil ikke diktere løsninger

- Frp og Høyre anklager deg for svakt lederskap i denne saken?

- Frp og Høyre bør se seg selv i speilet. De har sittet fire år i regjering, og ikke løftet en finger i forhold til dette spørsmålet. Godt lederskap i Ap har aldri handlet om å diktere løsninger, det har handlet om at folk blir hørt, og sammen kommet fram til gode beslutninger. Jeg bruker mye tid på dette nå, og kommer til å fortsette med det. Og jeg er ganske trygg på at vi kommer til å få en løsning som kan samle bredt, sier Støre.

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, skisserer overfor Fri Fagbevegelse et mulig kompromiss som innebærer konsekvensutredning i enkelte områder, og vern av områder utenfor Lofoten der sokkelen er smalest. Han sier at et nei til konsekvensutredning vil være et brudd på partiets tradisjon om å sikre seg kunnskap før viktige avgjørelser.

Tror på kompromiss

Leder i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Selnes Skjæran, sa til DN før årsskiftet at han tror Ap vil ende med et nytt kompromiss om delutredning eller utsettelse av konsekvensutredningen.

– Arbeiderpartiet har tradisjon for å finne kompromisser som vektlegger både industri, verdiskaping og andre hensyn og dessuten er basert på kunnskap, sa Skjæran til avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling