Varsler årets første sommerdag i påska

Mens Nord-Norge må belage seg på skyer og grått vær, kommer finværet for fullt i sør.

VARM PÅSKE I SØR: Statsmeteorolog, Geir Ottar Fagerlid, tror det er muligheter for årets første sommerdag mot slutten av påskeuka. Her et bilde fra Huk i påsken i 2011, et av de varmeste aprilmånedene vi har hatt i Norge. Fullt så sommer tror han dog ikke det blir: - Maks femten grader, sier han. Foto: Heiko Junge / Scanpix
VARM PÅSKE I SØR: Statsmeteorolog, Geir Ottar Fagerlid, tror det er muligheter for årets første sommerdag mot slutten av påskeuka. Her et bilde fra Huk i påsken i 2011, et av de varmeste aprilmånedene vi har hatt i Norge. Fullt så sommer tror han dog ikke det blir: - Maks femten grader, sier han. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Årets påskeferie har startet med strålende sol for mange, og spesielt i Sør-Norge og i påskefjellet vil sola skjemme bort i uka som kommer.

- I sør er det ventet langt bedre vær, det er det ingen tvil om, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid.

«Sommer» i sør

Sola vil være godt synlig i Sør-Norge, med kald og klar luft i starten av uka. Det vil være nattefrost i store deler av innlandet, men den forventes å forsvinne mot slutten når temperaturene stiger.

Temperaturene vil på dagtid ligge mellom 12 til maks 15 grader.

Det vil skje en endring i luftmasser i løpet av uka, og nattetemperaturen vil så stige.

- Vi får kanskje vår første sommerdag i slutten av påska, sier statsmeteorologen.

I fjor kom den første sommerdagen 14. april, men den har også vært i Norge så tidlig som i mars. I Norge er en sommerdag regnet som en dag med maksimumstemperatur på over 20 grader.

FINVÆR PÅ FJELLET: Påsken 2013 var også preget av finvær. Her et bilde fra Geilo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FINVÆR PÅ FJELLET: Påsken 2013 var også preget av finvær. Her et bilde fra Geilo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Mye UV-stråling i fjellet

Med strålende sol kommer også noe UV-stråling. Fram til torsdag er det meldt mye stråling i fjellet, ifølge meteorologen.

- Vi har UV-varsel som vi anbefaler folk å følge med på. Når den ligger på moderat kan du gå to timer ubeskytta, og etter det er det fare for forbrenning, sier Fagerlid.

Han spesifiserer likevel at det er greit å være på den sikre siden, ved å smøre seg uansett. Han mener også at det er viktig å huske at man kan bli solbrent selv om det er overskyet.

- Det blir såpass lange dager at dette kan skje, sier han.

Sky sol i nord

I nord er det venta bra vær fram til skjærtorsdag. Det vil være en del skyer, og utrygt for nedbør særlig i Finnmark forteller Fagerlid.

- Men generelt en ganske tørr værtype, der sola kommer gløttvis fram, sier han.

Den beste dagen i nord med de høyeste temperaturene ventes å være skjærtorsdag.

Mulig snøfall

Selv med strålende værmeldinger i Sør-Norge og på fjellet, er det faktisk mulighet for et lite snøfall tirsdag kveld og onsdag morgen.

- Jeg kan nevne at det vil passere et skydekke, til dels lavt, over Sør-Norge som kan gi litt snø i Telemark og kanskje Rogaland, sier Fagerlid.

Han forsikrer at det er snakk om små mengder med nedbør, og at sola vil stå sterkest.

Skogbrannfare

Det fine og tørre værer fører også til stor skogbrannfare i flere deler av landet. I Østfold og Vestfold er skogbrannfaren på sitt høyeste i dagene framover.

Også flere andre steder i Sør-Norge er skogbrannfaren høy i starten av påsken. Skogbrannfaren er på Østlandet stort sett konstant gul – altså nest høyest – mens den er oransje – høyest – flere steder både i Akershus, Oslo, Oppland, Hedmark, Buskerud og Aust-Agder.

Også på Vestlandet er det dager framover med stor fare for skogbrann både i Rogaland, Hordaland og i Møre og Romsdal. Resten av Sør-Norge er gul-listet, og det bare er i Nord-Norge det ikke er skogbrannfare.

Fra og med 15. april (i går) gjelder det generelle forbudet mot å tenne bål i skog og utmark. Dette varer helt fram til 15. september. Forbudet gjelder både tenning av bål og grill – inkludert engangsgrill. Selv om det er generelt bålforbud, har du likevel lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en brann.

Snøskred

Årets vinter har vært den alvorligste når det gjelder snøskred på mange år, med elleve omkomne.

Det er flere enn de tre siste vintrene til sammen, og kun én gang tidligere siden årtusenskiftet har antallet vært så høyt. I påsken er det mest i nord at forholdene er krevende. Flere steder i nord er snøskredfaren nå moderat, og det er spesielt svake snølag som fører til faren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer