Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler Arktis-kulde resten av vinteren

Kuldesjokket kan komme tilbake - og vare i flere uker.

STRØMMER: De siste åra har det vært mye snakk om polarvirvlene når vi har snakket om værsystemene. En kollaps i den kan dra med seg kaldlufta som vanligvis holdes innesperret kan føre til nok et kuldesjokk i Norge i februar. StormGeo varsler at dette kan skje. Grafikk: Kjell-Erik Berg / Dagbladet
STRØMMER: De siste åra har det vært mye snakk om polarvirvlene når vi har snakket om værsystemene. En kollaps i den kan dra med seg kaldlufta som vanligvis holdes innesperret kan føre til nok et kuldesjokk i Norge i februar. StormGeo varsler at dette kan skje. Grafikk: Kjell-Erik Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fleste har kanskje fått med seg at det blir varmere fra i morgen.

I hele Norge vil det bli et enormt væromslag som vil vare i omkring ei uke framover.

For de som gleder seg til mildværet, kan imidlertid gleden bli kortvarig.

Langtidsmeteorolog hos StormGeo, Simon Jury, har sett på værsystemene som treffer Norge i februar, og de viser fortsatt kulde.

- Det mest interessante er det som skjer i februar. Et arktisk luftutbrudd vil føre til at det trolig blir veldig kaldt og tørt fra omkring andre uka i februar. Det vil føre til at det blir mye kaldere, trolig som de siste ukene og om mulig enda kaldere. Denne kulda kan vare ut hele vinteren, altså godt ut i mars, stort sett i hele landet, sier Jury til Dagbladet.

Arktis-kulde Det kalde og tørre været vil trolig dermed komme tilbake i februar. Været i Norge er i stor grad prisgitt de store værsystemene ute på verdenshavene og ved polene. Det som skjer på Nordpolen er en av grunnene til at meteorologen nå mener kulda vil komme for å bli.

- Polarvirvelen er et stort lavtrykk som ligger i atmosfæren over polene og driver lavtrykk til resten av verden, forklarer Jury.

Når polarvirvlene er kraftige, holder det mye av den kalde arktiske lufta innesperret og sender jetstrømmer og lavtrykk sørover. Ifølge meteorologenes varslinger, kan imidlertid polarvirvlene bli kraftig svekket.

- Når de kollapser, fører det til svakere jetstrømmen og mindre lavtrykk. De kalde trykkene kommer fra Nordpolen, og gjør at vi mest sannsynlig får kaldere vær, sier Jury.

Om det kalde været i Norge kommer direkte fra Arktis dersom disse kalde systemene treffer Norge, er ennå ikke kjent, men at kulda opprinnelig kommer fra nord er det ingen tvil om.

Meteorologisk institutt har ikke liknende prognoser, men garanterer at noe slik hvert fall ikke vil skje fram til første uka i februar.

- Dette er bare statistiske prognoser, og kan slå motsatt vei. Om det skjer, vil det imidlertid føre til kulde og tørt vær, sier statsmeteorolog Eriksen.

Store variasjoner Før et eventuelt kuldesjokk i februar, er det imidlertid store temperaturvariasjoner og mildvær på gang i store deler av landet mot slutten av denne uka.

- Det blir varmere fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord fra i morgen, sier meteorolog Mariann Aabrekk ved StormGeo til Dagbladet.

Hovedstaden kan for eksempel våkne til 12-14 minusgrader på fredag morgen. Mot kvelden kan gradestokken krype opp mot null grader.

På grunn av den kalde, stillestående lufta som presses nedover er det blitt enorme lokale temperaturvariasjoner i Norge, som har gjort det vanskelig for meteorologene å melde temperaturer. Det kan det også bli med væromslaget til helga.

- I Sør-Norge blir det veldig stigende temperaturer. Det blir generelt mer vind, litt gråere og mildere. Det er et stort væromslag som venter nå inn mot helga, sier statsmeteorolog Bjart Eriksen til Dagbladet.

- I Nord-Norge blir det vekslende værforhold med opphold og perioder med snø eller sludd. Kysten av Vestlandet er mest utsatt for mildværet og vinden. Der vil det bli regn og mye vind. Skigåere over hele landet kan glede seg over litt mildere temperaturer, men fortsatt gode snøforhold, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media