Varsler beslutning i helga

Regjeringen vil bruke helgen på å beslutte de videre smitteverntiltakene. Høie sier vi må forberede oss på at flere av tiltakene vil bli forlenget.

IKKE OVER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie under onsdagens pressekonferanse om coronasituasjonen: - Vær forberedt på forlengede tiltak. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Krafttaket vi ba alle om bli med på i begynnelsen av året, har hatt effekt. Undersøkelser viser at mange har satt sitt sosiale liv på pause, sa Høie under onsdagens pressekonferanse om coronasituasjonen.

Samtidig advarte han om at faren ikke er over og at de neste ukene vil bli tøffe.

I helga skal regjeringen ta en beslutning om videre smitteverntiltak for de neste ukene.

Må være forberedt på forlengelse

- Den første uka i begynnelsen av året satt vi smitterekord, men smittetallene denne uka kan tyde på at de tiltakene vi gjorde har hatt effekt, sier Høie.

Han understreker at faren ikke er over og at vi må finne oss i å leve med restriksjoner mens vaksineringen pågår.

- Vi må forberede oss på at de neste ukene blir tøffe, sier Høie og viser til tall fra andre land.

- Vi må bruke de beste ukene på å unngå å komme i samme situasjon som flere andre land.

Regjeringen vil altså ta stilling til videre smitteverntiltak i løpet av helgen. Dagens restriksjoner varer ut tirsdag 19 januar, men Høie sier vi må være forberedt på at en del av disse vil bli forlenget.

Vil skjerpe grensetesting

Justisminister Monica Mæland åpner med å snakke om grensene.

- Norge er en av de strengeste landene hva gjelder grensekontroller. Jeg skjønner at det kommer reaksjoner på at folk kommer over grensene uten å teste seg. Det reagerer jeg også på.

Mæland gjentar at det er straffbart å la være å teste seg innen 24 timer etter ankomst.

Justisministeren sier også at hun forstår at kommunene opplever det vanskelig å følge opp personer som skal teste seg etter ankomst, og sier regjeringen og helsedirektoratet nå vil bistå i dette arbeidet.

Målet er å skjerpe testingen etter ankomsten til Norge og at det skal bli obligatorisk med test allerede på grenseovergangene.

- For å bistå kommunene vil regjeringen etablere et eget nasjonalt telefonsenter som får i oppdrag å følge opp alle reisende, sier Mæland. Helsedirektoratet har fått oppdraget med å etablere senteret.

På pressekonferansen ble det også kjent at regjeringen foreslår å forlenge forhøyet dagpengesats for permitterte og arbeidsledige, samt støtteordninger for selvstendige og frilansere, til 1. juli.

- Smittesituasjonen og coronatiltakene gjør at arbeidsmarkedet sannsynligvis vil være vanskelig for mange en stund til, sier Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim.

Tall fra FHI viser at omkring 25 000 personer har fått coronavaksine i Norge så langt.

Høie legger til at vaksinen fra AstraZaneca kan bli godkjent i Norge 29 januar. Dersom denne blir godkjent, vil Norge få ytterligere vaksiner tilgjengelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer