Varsler bikkjeslagsmål med Fremskrittspartiet om bilavgifter

Venstre vil fravriste Fremskrittspartiet seieren i partiets store prestisjesak i statsbudsjettet.

VARSLER TUNGVEKTSKAMP: - Selv om jeg har mange kilo å by på, hjelper det med Knut Arild Hareide på laget, sier Venstres leder Trine Skei Grande. Nå vil hun gjøre alt hun kan for å frata Fremskrittspartiet seieren i drakampen om bilavgiftene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VARSLER TUNGVEKTSKAMP: - Selv om jeg har mange kilo å by på, hjelper det med Knut Arild Hareide på laget, sier Venstres leder Trine Skei Grande. Nå vil hun gjøre alt hun kan for å frata Fremskrittspartiet seieren i drakampen om bilavgiftene. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg fikk en kraftig kalddusj under Venstre-leder Trine Skei Grandes framleggelse av hennes partis alternative statsbudsjett i dag.

Der varslet hun hard kamp mot regjeringens planer om å kutte i bilavgiftene.

Vil øke bilavgifter - Det er det som har skuffet meg mest, sa hun om kuttforslaget, som er en av de viktigste flaggsakene Fremskrifttspartiet har fått gjennom i den interne regjeringsdrakampen med Høyre.

«Gå mot regjeringens forslag» står det på en hel rekke i Venstres budsjettforslag som handler om bil. Det gjelder regjeringsplanene om å redusere eller fjerne en rekke avgifter, som omregistreringsavgiften og  engangsavgiften for motorsykler, snøscootere og campingbiler, og flere direkte avgiftsskjerpelser.

I stedet for store kutt, vil Venstre tvert imot øke inntektene fra bilavgifter med 335 millioner kroner.

Tror på KrF-støtte Dermed ligger det an til beinhard kamp med Fremskrittspartiet i de forestående forhandlingene med regjeringen.

- Det ryker ikke. Alt som går på bilavgifter blir stående. Det føler jeg meg sikker på, sa Sandberg nylig til Dagens Næringsliv.

Trine Skei Grande mener noe annet. Hun signaliserer hard kamp mot kuttene i bilavgifter, og tror på støtte fra Kristelig folkeparti og partilederen Knut Arild Hareide.

- Vi har makt fordi vi holder sammen. Derfor kommer vi til å holde sammen. Selv om jeg har mange kilo å by på, hjelper det med Knut Arild Hareide på laget, sier Trine Skei Grande til Dagbladets spørsmål.

Skatteskjerpelse Også ellers er det betydelige forskjeller mellom regjeringens budsjettforslag og det budsjettforslaget som Venstre nå har lagt fram.

Mens regjeringen vil kutte 4,1 milliarder i formuesskatten, mener Venstre det får holde med 3,6 milliarder.

- Ikke bærekraftig på sikt, sier Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik om regjeringens bruk av oljepenger i statsbudsjettet - og foreslår å bruke tre milliarder mindre fra oljefondet enn regjeringen.

Utover det er et «grønt skatteskifte» på 13,3 milliarder kroner og fire milliarder kroner til miljø blant de viktigste omprioriteringene i budsjettforslaget.

Et miljøvern- og fattigdomsløft, det «grønne skatteskiftet», flere etterutdanninger for lærere og bedre sosiale rettigheter for gründere, er i følge Trine Skei Grande hovedprioriteringer for Venstre i forhandlingene med regjeringspartiene.

Budsjettet innebærer en netto skatteskjerpelse på 3,7 mrd. kroner i forhold til regjeringens forslag - men en skattelettelse på lønns- og pensjonsinntekt på tre milliarder.

MOT HANS VILJE: Alt som går på bilavgifter blir stående. Det føler jeg meg sikker på, sa Per Sandberg nylig. Her holder han pressekonferanse i forbindelse med utgivelsen av biografien «Mot min vilje».  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MOT HANS VILJE: Alt som går på bilavgifter blir stående. Det føler jeg meg sikker på, sa Per Sandberg nylig. Her holder han pressekonferanse i forbindelse med utgivelsen av biografien «Mot min vilje». Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer