Varsler bølger på 11-12 meter

- Følg med på farevarslene.

VIND OG BØLGER: Det er er varslet storm. Statsmeteorolog oppfordrer folk til å følge farevarslene som sendes ut. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Årets første høststorm er på vei mot Norge fra Island.

- Tirsdag morgen vil vinden øke til en liten til sterk storm fra sørvest, og vindkastene kan komme opp i 30 til 35 meter per sekund, melder Meteorologisk institutt på Twitter.

Vinden vil øke først utenfor Møre og Romsdal i løpet av dagen, før værsystemet sprer det seg videre mot Trøndelag og Nordland.

- Allerede i kveld er det ventet liten og tildels full storm, og i løpet av natten vil vinden øke også i Trøndelag og sør i Nordland, sier statsmeteorolog Pernille Borander til Dagbladet.

Med vinden vil det komme høye bølger. Bølgehøyden vil øke fra fire meter sent i kveld, til åtte til ti meter utenfor Trøndelag tirsdag morgen. Tirsdag ettermiddag vil de høyeste bølgene være elleve-tolv meter sør på Helgeland.

- Det kan bli veldig høye bølger, så hvis man bor i ytre strøk i disse områdene er det greit å passe litt på, sier Borander.

- Følge med på farevarslene vi sender ut, oppfordrer hun.

STORMFLO: Vær som dette oppstår i Norge med jevne mellomrom, men det er likevel usannsynlig at det vil få samme konsekvenser som i USA. Video: The Weather Channel Vis mer

I tillegg til vinden og bølgene vil lavtrykket føre til mye nedbør, særlig i Sogn og Fjordane.

- Foreløpig er det varslet 70 til 100 millimeter nedbør på et døgn i Sogn og Fjordane, sier Borander.

- Sjekk løse gjenstander

Ved 20-tida mandag er det ventet stiv kuling fra sørvest inn mot Trøndelag og Helgelandskysten, skriver NTB. I løpet av natta blir det full storm med vind på 30 til 35 meter per sekund og 10–11 meter høye bølger. I tillegg kan det komme opp mot 100 millimeter regn sør i Nordland.

- Jeg vil anbefale folk å sjekke fortøyninger, løse gjenstander og stikkrenner. Det blir storm og mye regn, sier meteorologikonsulent Trond Robertsen ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Robertsen antar at en del ferger vil bli liggende til kai som følge av den kraftige vinden, men det er beslutninger som må tas av fergemannskapene selv.

- Stormen vil treffe store områder, men dette er en helt vanlig høststorm for dem som bor langs kysten, sier Robertsen.

Vestlandet vil også kjenne på regnet. Fra mandag kveld til tirsdag kveld vil deler av landsdelen få 50 til 80 millimeter regn. De som bor østafjells, er heldige ved at de er bak fjellene og endelig får noen tørre dager, opplyser Meteorologisk institutt på Twitter.

Jord- og flomskredfare i Sogn

Det er meldt gult farevarsel for jord- og flomskredfare nord for Førde på Vestlandet, melder Bergens Tidende.

- Situasjonen er at vi forventer 100 millimeter nedbør i Sogn og Fjordane og resten av Vestlandet i løpet av 24 timer, fra tirsdag morgen til onsdag morgen, sier Mads Peter Dahl, vakthavende ved jordskredvarslingen ved Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer