USA:

Varsler «bombesyklon»

Nesten 50 millioner amerikanere kan bli rammet av kraftige snøstormer opp mot jula.

KALD VIND: Mange steder i USA stålsetter seg nå på svært kalde temperaturer de neste dagene. Foto: National Weather Service
KALD VIND: Mange steder i USA stålsetter seg nå på svært kalde temperaturer de neste dagene. Foto: National Weather Service Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver Washington Post, som omtaler de heftige vindene og snøstormene som en «bombesyklon». Det samme gjør flere amerikanske medier.

Det verste været er ventet torsdag og fredag. Flere flyplasser i midt-vesten og områdene rundt de store sjøene i USA står i fare for å oppleve store problemer som følge av været, skriver avisa.

Værvarselet for Minnesota anbefaler blant annet å «unngå reiser unntatt ved nødstilfeller». I Chicago melder meteorologene at kulden kan bli livstruende fredag og gjennom helga.

- Dette ser fortsatt ut til å bli en livstruende hendelse, skriver Weather Service i Minneapolis.

I Buffalo i New York kaller meteorologene det en storm som bare kommer én gang i en generasjon.

En bombesyklon er en storm som eskalerer usedvanlig fort på grunn av raskt fall av lufttrykket i atmosfæren. Det oppstår, gjerne over havet, når luft nær jordas overflate stiger raskt slik at det atmosfæriske trykket synker.

Iskalde vinder

I en rekke store amerikanske byer er det ventet sterke vinder og dermed også en ekstrem vindkjølingseffekt. Noe som gjør at det vil føles kaldere enn det gradestokken viser. På godt norsk kaller man det effektiv temperatur, som enkelt forklart er en tallfestet kombinasjon av vindeffekten og (lav) temperatur.

Fredag er det ventet at temperaturen vil føles som minus 12 grader celsius i Houston, minus 25 grader i Memphis, minus 35 i Kansas City og hele minus 42 i Sioux Falls.

I Nord- og Sør-Dakota er det enkelte steder ventet temperaturer som vil føles som minus 45 celsius, skriver det amerikanske meteorologisk instituttet.

- Bilister som strander vil være truet av frostskader, og hypotermi, fortsetter de.

FREDAG: De laveste temperaturene fredag. OBS: Temperaturen oppgis i Fahrenheit i denne grafikken. Foto: National Weather Service
FREDAG: De laveste temperaturene fredag. OBS: Temperaturen oppgis i Fahrenheit i denne grafikken. Foto: National Weather Service Vis mer

I Cheyenne i Wyoming varsler de også om sterke vinder og melder om at den effektive temperaturen kan komme ned på minus 56 celsius.

- Overdriver ikke

I Denver, Colorado går meteorologene hardt ut og advarer om den «livsfarlige» kulda.

- Vi lover at vi ikke overdriver. Dette kommer sannsynligvis til å bli den kaldeste dagen i Denver på 32 år. Vi anbefaler på det sterkeste å unngå å være ute i lengre perioder, skriver NWS Boulder på Twitter.

Svært raskt synkende temperaturer skaper også stor bekymring flere steder. I Texas Panhandle varsles det om at temperaturene kan gå fra nærmere ni plussgrader til under 12 minusgrader på bare 5-6 timer onsdag kveld.

I delstaten Indiana skaper det også frykt. For tidlig torsdag er det ikke ventet like lave temperaturer i delstaten som andre steder og det kan til og med komme regn. Men seinere på dagen kommer også kulda til Indiana, og kan bety at de våte veiene raskt fryser og blir speilblanke.

SKLIR: Speilblanke veier er det også flere steder i Norge! Dette er bilder fra Springklev i Arendal tirsdag hvor flere bilister fikk problemer med å stoppe. Video: Olav Svaland. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Trøbbel på flyplasser

Stormen skaper også bekymring for amerikanere som denne uka skal reise i jula. Washington Post skriver at 112 millioner amerikanere skal reise lengre enn 80 kilometer hjemmefra i løpet av perioden 23. desember til 2. januar.

Over sju millioner av disse har tenkt seg ut å fly i løpet av jula og de mange reisende må nok smøre seg med tålmodighet de neste dagene.

KRAFTIG SNØVÆR: Det kraftige snøværet satte en stopper for flytrafikken på Bergen tirsdag 13. desember. Video: Instagram/Marie Røssland. Vis mer

Flyplasser over hele østlige USA sliter med forsinkelser på grunn av de sterke vindene og det er lite som tilsier at været blir bedre de neste dagene.

Der sterk sidevind krysser rullebaner vil flyforsinkelsene være hyppige og flyene som klarer å ta vil ofte merke kraftig turbulens og dermed gi passasjerene en ubehagelig reise, skriver Washington Post.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer