Coronavirus i Norge:

Varsler bøter etter testalarm

Helseminister Bent Høie oppfordrer kommuner til å ta stikkprøver knyttet til obligatorisk testing. De som bryter plikten, risikerer 20 000 kroner i bot, sier han til Dagbladet.

FØLGER SITUASJONEN: - Vi må få ned smitten for at vinteren og våren skal bli lettere, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet, samtidig som han forsvarer regjeringens strenge tiltak. Video: Andresen og Larsson / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 59 500 +422
innlagt 124 -8
døde 543 +22
påvist smittet 96 200 000+608.3K
døde 2 060 000 +17.1K
Se mer

Mandag ettermiddag slo byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, alarm om kaoset knyttet til tiltaket om obligatorisk testing. Dette på grunn av at over 6200 personer som har ankommet Gardermoen fra utlandet har droppet å teste seg på flyplassen.

Helseminister Bent Høie sier til Dagbladet at personer som trosser testplikten risikerer en bot på 20 000 kroner.

- Den enkelte reisende har selv et ansvar for å teste seg innen 24 timer etter ankomst til Norge, enten på grensa eller i kommunen hvor vedkommende skal sitte i karantene. Dersom man ikke gjennomfører testingen, så risikerer man en bot på 20 000 kroner, sier Høie til Dagbladet.

- Systemet for obligatorisk testing kan bli bedre. Men alternativet var å vente med obligatorisk testing, og det tror jeg ikke at noen synes at ville ha vært en god ide.

BEKYMRET: - Tiltakene er strenge nå en på lenge. Smitten øker i en fart vi er veldig bekymret for, sa statsministeren, og la til at vi må være forberedt på tiltak fram til sommeren. Video: Arnhild Aass Kristiansen og Christian Roth Christensen / Dagbladet TV Vis mer

Strenge krav

Det stilles strenge krav til personer som ankommer Norge fra røde land: De skal framvise attest på negativ coronatest i løpet av de 72 siste timene før ankomst, de skal registrere navn, kontaktopplysninger, karantenested og eventuelt arbeidsgiver, og de skal teste seg ved grensestasjoner, eller i oppholdskommune innen 24 timer etter ankomst.

Tall fra Ullensaker kommune viser imidlertid at nær halvparten av dem som ankom Gardermoen fra utlandet i perioden 2. til 7. januar, valgte å ikke teste seg på flyplassen. Dette omfatter hele 6256 personer.

- Alle er nå veldig opptatt av de 6200 som ikke testet seg på Gardermoen etter ankomst til Norge. Men den andelen som ikke testet seg på flyplassen har gått kraftig ned de siste dagene, så Ullensaker kommune har gjort en betydelig jobb med å gjøre det enklere å teste seg på flyplassen. Etter hvert tror jeg nok vi vil se at mellom 90 og 100 prosent av dem som ankommer Gardermoen fra utlandet tester seg på flyplassen, slik vi ser ved andre flyplasser i Norge, sier helseminister Høie.

Testing på Gardermoen

Totalt ankom 14 826 reisende Gardermoen fra utlandet i perioden 2. til 7. januar. Bare 8570 personer valgte å teste seg, og blant dem ble det registrert 131 smittetilfeller.

  • 2. januar: 2444 passasjerer, 1420 testet.
  • 3. januar: 4110 passasjerer, 1923 testet.
  • 4. januar: 2854 passasjerer, 1726 testet.
  • 5. januar: 1732 passasjerer, 1275 testet.
  • 6. januar: 1755 passasjerer, 1112 testet.
  • 7. januar: 1931 passasjerer, 1114 testet.

Kilde: Ullensaker kommune.

Oslo-alarm

Sprengt kapasitet har medført køer og trengsel ved grensestasjoner. Derfor har Helsedirektoratet nå bedt de ansvarlige kommunene om å presisere overfor politi og helsepersonell på grenseovergangene at «dersom det er tilløp til trengsel, er det bedre at folk forlater området og reiser hjem til sin kommune for å bli testet der», opplyste Guldvog i et møte med Beredskapsgruppa 6. januar.

Fredag 8. januar hadde Oslo kommune fått nok, og sendte en bekymringsmelding til regjeringen, viser et dokument som Dagbladet har fått tilgang på. I bekymringsmeldingen skrev de blant annet at de ville «uttrykke bekymring for at det fortsatt er smutthull i regelverket som kan innebære en betydelig smitterisiko».

- Oslo kommunes bekymring er veldig reell. For å undersøke om noen har testet seg på flyplassen nå, må man først finne dem i innreiseregisteret, og deretter finne dem i MSIS (nasjonalt meldesystem for smittsomme sykdommer journ.anm.) dersom de har personnummer eller d-nummer. Det er ikke umulig, men jeg har forståelse for at det ikke oppleves som en rasjonell måte å drive kontroll på. Det betyr imidlertid ikke at kommunene skal unnlate å ta stikkprøver, sier helseministeren til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer