Varsler brunt drikkevann i Oslo

Oslofolk blir bedt om å koke drikkevannet etter at det er oppdaget sykdomsbakterier i vannforsyningen. Ut over dagen risikerer du å få brunt vann i springen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grefsen vannforsyningstunnel, en av tre som går ut i fra Maridalsvannet, er stengt etter funn av koliforme bakterier. Det er ikke gjort noen funn i vannrensingsanlegget eller de to andre tunnelene. Stengningen kan føre til brunt vann i springen i en del områder i hovedstaden ute over dagen.

- Vi anbefaler koking inntil prøvene er negative. Det kan skje om et par dager. Vannet behøver bare et kort oppkok, fosskoking er ikke nødvendig, sier informasjonsleder Eivind Fjelldal i Oslo Vann- og Avløpsetat (OVA) til Dagbladet.no.

Så langt er ingen blitt syke av vannet.

- Så langt har vi ikke fått inn meldinger om folk som er blitt syke, men vi anbefaler innbyggere i bydelene Sentrum, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 14, 19, 20, 21 og 22 å gi vannet et oppkok før det brukes til drikke og matlaging, sier smittevernoverlege for Oslo, Terje Hoel, til NTB.

Delvis på grunn av bakteriefunnet, den sesongmessige forandringen i vannforholdene i Maridalsvannet og dels flommen som har ført mye organisk materiale ut i vannet, har OVA økt klortilsettingen i vannrenseanleggene noe.

- Men det vil ikke bli noen merkbar klorlukt, beroliger Fjelldal i OVA.