Varsler delvis militær mobilisering

Russlands president Vladimir Putin mobiliserer ytterligere og kaller inn 300 000 resevestyrker. Samtidig truer han Vesten med atomvåpen.

PUTIN TALTE: Russlands president Vladimir Putin talte til befolkningen onsdag 21. september. Dagsbladets kommentator oppsummerer talen. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands president Vladimir Putin annonserer onsdag morgen delvis militær mobilisering.

- For å beskytte vårt moderland, vår suverenitet og for å sikre sikkerheten til vårt folk, støtter jeg forsvarsdepartementets forslag om en delvis mobilisering i Russland, innleder Putin en tale til nasjonen klokka 08 norsk tid.

Han fortsetter:

- Jeg vil understreke at det er en delvis mobilisering. Bare de som er reservister vil bli vernepliktige. Alle som blir innkalt, vil bli gitt like vilkår som våre ordinære soldater.

Mobiliseringen vil begynne allerede i dag, og 300 000 reservestyrker vil bli kalt inn, ifølge Russlands forsvarsminister, Sergei Shoigu.

Ut mot Vesten

Putin benytter anledningen til å lange ut mot Vesten, som han hevder fører en krig mot Russland og bruker det ukrainske folk som våpen.

- De gjorde det ukrainske folket til kanonføde, og presset dem inn i en krig mot vårt land, som begynte allerede i 2014, sier han og gjentar den feilaktige russiske historiefortellingen om at det var Vesten som sto bak revolusjonen i Ukraina i 2014.

Han fortsetter:

- I sin aggressive anti-Russland-politikk har Vesten krysset alle linjer. Uansvarlige politikere i Vesten snakker ikke bare om å gi Ukraina langtrekkende militære systemer som vil kunne treffe Russland, det skjer allerede. Det er allerede lagt planer i Washington D.C. og Brussel om å flytte den militære operasjonen i Ukraina til russisk territorium. Da snakker vi ikke bare om militær ødeleggelse, men ødeleggelse av vår suverenitet, vår kultur og vårt samfunn.

SKULLE TALE: Russlands president Vladimir Putin skulle angivelig holde en tale til folket tirsdag kveld. Flere medier melder derimot at den blir utsatt til onsdag. Det gir gjenstand for spekulasjon, sier Dagbladets utenrikskommentator Morten Strand. Vis mer

Putin hevdet mot slutten i talen at Vesten har truet Russland med atomvåpen. Det er en påstand som ikke medfører riktighet, men den russiske presidenten brukte dette som et påskudd for å selv komme med en atomvåpentrussel, som Russland også har gjort tidligere i krigen.

- Jeg vil minne Vesten på at vårt land også har ulike våpen for ødeleggelse, og at disse i visse tilfeller er mer moderne enn Natos våpen. Vi vil bruke alle midler tilgjengelig for oss for å sikre vårt moderland, vår suverenitet og vår frihet, sier han og understreker at Russland vil produsere mer våpen og ammunisjon.

Putin understreker også at han ikke bløffet da han framførte sine indirekte trusler om å bruke atomvåpen.

Støtter folkeavstemninger

Talen ble holdt dagen etter at de okkuperte territoriene i Kherson og Zaporizjzja og de russiskstøttede separatistene i Donetsk og Luhansk hevdet at de skal holde folkeavstemninger om å slutte seg til Russland 23.–27. september.

Folkeavstemningene har skapt sterke reaksjoner fra resten av verden, og Nato-sjef Jens Stoltenberg mener det må anses som en «ytterligere eskalering av Putins krig».

Den russiske presidenten understreker onsdag i talen at han støtter folkeavstemningene i de russisk-kontrollerte delene av Ukraina.

- Vi vil gjøre alt vi kan for å sikre trygge forhold for å holde folkeavstemninger, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer