Varsler delvis militær mobilisering

Russlands president Vladimir Putin mobiliserer ytterligere og kaller inn 300 000 resevestyrker. Samtidig truer han Vesten med atomvåpen.

PUTIN TALTE: Russlands president Vladimir Putin talte til befolkningen onsdag 21. september. Dagsbladets kommentator oppsummerer talen. Video: Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Russlands president Vladimir Putin annonserer onsdag morgen delvis militær mobilisering.

- For å beskytte vårt moderland, vår suverenitet og for å sikre sikkerheten til vårt folk, støtter jeg forsvarsdepartementets forslag om en delvis mobilisering i Russland, innleder Putin en tale til nasjonen klokka 08 norsk tid.

Han fortsetter:

- Jeg vil understreke at det er en delvis mobilisering. Bare de som er reservister vil bli vernepliktige. Alle som blir innkalt, vil bli gitt like vilkår som våre ordinære soldater.

Mobiliseringen vil begynne allerede i dag, og 300 000 reservestyrker vil bli kalt inn, ifølge Russlands forsvarsminister, Sergei Shoigu.

Ut mot Vesten

Putin benytter anledningen til å lange ut mot Vesten, som han hevder fører en krig mot Russland og bruker det ukrainske folk som våpen.

- De gjorde det ukrainske folket til kanonføde, og presset dem inn i en krig mot vårt land, som begynte allerede i 2014, sier han og gjentar den feilaktige russiske historiefortellingen om at det var Vesten som sto bak revolusjonen i Ukraina i 2014.

Han fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.