KREVER BOIKOTT: Mads Gilbert (61) avbildet 12. januar på Gardermoen hvor han nettopp har kommet hjem fra Gaza. Palestinavenn Gilbert fra Tromsø og legekollega Erik Fosse var blant de eneste vestlige stemmene i bomberegnet i Gaza. Fra Shifa-sykehuset rapporterer de jevnlig hva de så og opplevde til millioner av TV-seere i januar 2009. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
KREVER BOIKOTT: Mads Gilbert (61) avbildet 12. januar på Gardermoen hvor han nettopp har kommet hjem fra Gaza. Palestinavenn Gilbert fra Tromsø og legekollega Erik Fosse var blant de eneste vestlige stemmene i bomberegnet i Gaza. Fra Shifa-sykehuset rapporterer de jevnlig hva de så og opplevde til millioner av TV-seere i januar 2009. Foto: Geir Bølstad / DagbladetVis mer

Varsler demonstrasjoner i Oslo

Sier Mads Gilbert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mads Gilbert mener Norge bør reagere kraftig overfor Israel etter at israelske soldater bordet den internasjonale hjelpekonvoien på vei til Gaza.

- Dette er et opprørende og grusomt angrep på fredsaktiviteter, som ville komme en halvannen million palestinere til unnsetning med skolebøker, mat og medisiner. Nok et eksempel på at Israel er en stat i moralsk fritt fall, sier legen og palestinavennen til Dagbladet.

Nå tror Gilbert det vil bli demonstrasjoner over hele verden, og varsler allerede at det vil bli demonstrasjoner utenfor den israelske ambassaden klokken 17 i Oslo i dag.

Også i Stavanger planlegges det demonstrasjon klokka 17.00 på Domkirkeplassen i byen.

Reaksjoner
Det minste Norge kan gjøre nå er å iverksette tydelige økonomiske sanksjoner, mener han.

- Vi må umiddelbart trekke tilbake oljefondets investeringer i israelske aksjeselskaper. Det eneste språket Israel forstår er internasjonal boikott på det økonomiske og akademiske plan, påpeker han.

Må presse Israel
Gilbert har selv kjennskap til de internasjonale konvoiene.

- Jeg var i Gaza da den første konvoien kom i oktober 2008. Disse konvoiene har stor symbolverdi fordi de viser at den internasjonale opinionen ikke aksepterer den brutale isolasjonen av innbyggerne i Gaza. Alle konvoiene har blitt forsøkt hindret, trakasert og skutt på, men dette er første gang de dreper så mange og iverksetter en så morderisk nedslaktning av fredelige aktivister, sier Gilbert.

Han tror at nå som all kommunikasjon til konvoiene er kuttet, og Israel fører båtene til en havn hvor pressen ikke får adgang, vil Israel benytte muligheten til å plassere skylda på andre.

- Jeg vil tro at de nå planter våpen eller provokasjon om bord.  
Demonstrasjonen i Oslo i dag blir arrangert av Palestinakomiteen og Fellesutvalget for Palestina.

Politiet er forberedt  Politiinspektør Johan Fredriksen sendte i formiddag ut en pressemelding i anledning den varslede demonstrasjonen.

- På bakgrunn av situasjonen i Gaza har Oslo politidistrikt inntil videre foretatt en styrking av vaktholdet ved den israelske ambassaden.  

- Det er tillyst en demonstrasjon kl 1700 i ettermiddag hvor Palestinakomiteen er arrangør.

- Politiet har god dialog med arrangøren, og anmoder om en verdig opptreden hvor budskapet vil stå  i fokus.