Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sentralbanksjefens årstale

Varsler den første renteøkningen på sju år: - Det er et godt tegn

Sentralbanksjef Øystein Olsen friskmelder verdensøkonomien etter finanskrisa i 2008.

DIREKTE: Sentralbanksjef Øystein Olsen taler til medlemmene av Norges Banks representantskap og en rekke inviterte gjester torsdag. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld holdt sentralbanksjef Øystein Olsen sin årstale. Der det de siste årene har blitt tegnet et litt mørkere bilde på grunn av finanskrisens etterdønninger og oljeprisens stup, var den en mer positiv sentralbanksjef som talte til finanseliten torsdag.

- Allting har en ende, også kriser. Etter natten følger morgenrøden. Slik oppsummerte sentralbanksjef Nicolai Rygg vendepunktet på 1930-tallet, var sentralbanksjefens innledende ord.

ÅRSTALE: - Det er en tale som forteller at det går bra i norsk økonomi, sier finansminster Siv Jensen om sentralbanksjefens årstale. Reporter: Karin Madshus / Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Renteoppgang i 2018

Så tok Olsen for seg økonomien i kjølvannet av finanskrisen som rammet verdensøkonomien 2018, og slo fast at industrilandene nå er i ferd med å legge bak seg den krevende perioden.

Selv om det økonomiske tilbakeslaget skiller seg markert fra tidligere kriser.

- Nedturen har vært dypere og lengre. Krisen ble møtt med kraftfulle tiltak. Likevel har det tatt tid å bringe økonominene på fote igjen, sa Olsen.

Det mest interessante for den jevne nordmann er trolig rentenivået. Om det sa sentralbanksjefen at rentene nå har passert bunnen internasjonalt. Flere sentralbanker har satt opp rentene i 2017.

- Renteoppgangen internasjonalt vil trolig skje gradvis. Etter en lang periode med svært lave renter, er det usikkerhet knyttet til hvordan en økning vil påvirke økonomien. Hvor raskt lønns- og prisveksten vil ta seg opp når aktiviteten øker, er også en kilde til usikkerhet, sa Olsen.

- Vi må være forberedt på at rentene også i mer normale tider vil bli liggende lavere enn for et par tiår siden. De strukturelle trekkene som har bragt det nøytrale rentenivået ned globalt, vil ikke reverseres med det første.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Men Olsen varsler likevel rentøkning.

- I år kan renten bli hevet for første gang på sju år - og det er et godt tegn, sa Olsen.

Noe ser likevel ut til å gå i feil retning, ifølge Olsen. Han peker på at den internasjonale handelen har vokst svakere siden 2010, noe som i stor grad skyldes lavere økonomisk vekst globalt.

- Men veksten har også avtatt fordi handelsbarrierer bygges ned saktere enn før, sa Olsen.

- Som forbrukere har vi fått tilgang til billigere og bedre produkter. Viktigere er det at mer enn én milliard mennesker har blitt løftet ut av fattigdom. Skulle utviklingen nå gå i retning av en mindre fri verdenshandel, vil det ramme mange.

Det var ikke bare mindre fri verdenshandel sentralbanksjefen advarte mot. Han løftet også pekefingeren mot kryptovaluta.

- Bak tradisjonelle valutaer står det en sentralbank som har fått i oppdrag å sikre tillit til pengeenheten. Kontrasten til såkalte kryptovalutaer er stor. De stryker på avgjørende krav vi må stille til et betalingsmiddel, sa Olsen, som avsluttet talen som han alltid gjør.

«Alltid - uansett!», som er en referanse til fotballentusiasten OIsens favorittklubb, Stabæk.

Vil holde renta uendret

I forkant av talen mente også eiendomskonge Olav Thon at sentralbanksjefen ville være mer positiv enn de siste åra.

- Nå tror jeg forventningene stort sett er positive all over. Vi blir flere og flere som er i arbeid, og forretningene går bra. Selv mine, sier eindomskongen Olav Thon til Dagbladet på vei inn i sentralbankens lokaler.

RENTEOPPGANG: Olav Thon mener renta bør holdes uendret i 2018 og 2019. Foto: Christian Roth Christensen
RENTEOPPGANG: Olav Thon mener renta bør holdes uendret i 2018 og 2019. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Hva tror du han kommer til å si om renta?

- Jeg tror at på tross av at vi har forholdsvis gode tider, så tror jeg renta bør holdes uforandret.

- Tror du at renta kommer til å bli hevet i 2018?

- Det vil nok sentralbanksjefen være bedre til å svare på enn meg. Men jeg tror renta har fått følger for så utrolig mange, spesielt unge mennesker, som har forholdsvis høye boliglån. Jeg tror den bør holdes uforandret i alle fall i 2018 og 2019, sier Thon.

ØKONOMI: Hør hva næringstoppene mener om sentralbanksjef Øystein Olsens årstale. Reporter: Karin Madshus / Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Petter Stordalen tror sentralbanksjefen kommer til å ha en formanende pekefinger.

- Han kommer nok til å si noe om at rentene på litt sikt skal opp, og at det er behov for moderasjon. Jeg tror ikke han kommer til si noe om det ansvaret alle vi i salen har for at vi må ta vår del av ansvaret for å løse de utfordringene Norge har, som integrering, og det å få flere jenter i ledende stillinger og alle de tingene der. Selv om han burde gjort det, sier Stordalen til Dagbladet.

Den siste tiden har en rekke positive økonomiske nyheter preget nyhetsbildet. I Norge er krisen i kjølvannet av oljeprisfallet over. Ledigheten fallet, mens vekst og aktivitet tiltar.

Europa, som i mange år har slitt med laber vekst, opplever også oppgang, og i USA går økonomien så godt at det går mot flere rentehevinger i år.

Sentralbanksjefens tale kan leses i sin helhet her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!