Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset krisepakke:

Varsler dyrere krisepakke

Frp-leder Siv Jensen stiller seg ikke bak hele krisepakka. Nå må regjeringen forhandle med Frp for å få den gjennom.

VIL IKKE STØTTE: Frp-leder Siv Jensen retter krass kritikk mot regjeringens økonomiske krisepakke. Video: Per Ervland / Reporter: Mats Rønning Vis mer

- Vår hovedbekymring er permitteringsreglene, som ikke er er gode nok for verken arbeidsgivere eller arbeidstakere. Særlig kommer arbeidstakere dårlig ut. Dette kan vi ikke sitte å se på. Her må staten ta sin del av regningen.

Det sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet i dag, rett etter at regjeringen har lagt fram sine krisetiltak for å bøte på den økonomiske krisen som følge av coronaviruset.

Jensen krever mer

Jensen bekrefter at Frp ikke stiller seg bak krisepakka, og at den dermed ikke har flertall i Stortinget. De mener at det kreves endringer i blant annet permitteringsreglene og skattereglene.

- Flere av tiltakene har flertall, men det er ikke godt nok. Det er unntakstilstand for tusenvis av bedrifter, som setter arbeidsplasser i faresonen. Vi må gjøre det vi kan for å dempe utfordringene.

- Krisepakka kommer til å bli dyrere med våre endringer, men likevel langt billigere enn dersom vi ikke iverksetter tiltak nå, sier Jensen.

STATSMINISTERENS KONTOR: Regjeringen legger frem sine coronatiltak. Video: Dagbladet TV Vis mer

Hun gjør det klart at hun vil gå til opposisjonen om nødvendig.

- Vi er innstilt på å gå i dialog med regjeringspartiene men også innstilt på å skape andre flertall om regjeringen setter seg på bakbeina, sier hun.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ble konfrontert med Jensens beslutning om å ikke støtte krisepakka.

- En regjering trenger flertall i Stortinget. Nå skal finanskomiteen begynne å jobbe, og vi vil komme med forslag der med sikte på forbedringer i pakka. Men det er flertall som avgjør i Stortinget, og jeg går ut ifra at en lyttende mindretallsregjering søker flertall, sier Støre til Dagbladet.

Støre kritisk

Støre forteller hva det er han mener pakka mangler.

- Krisepakka mangler solidariske tiltak for dem som blir rammet på jobb, som kan bli permittert, og som kan miste jobben. Vi ber om at arbeidstakere som blir permittert ikke skal gå ned en tredel i lønn. Det er viktig at arbeidsgiver skal slippe å betale, men at folk likevel skal kompenseres, sier Støre til Dagbladet og tilføyer:

KRTIKK: Opposisjonen har rettet krass kritikk mot regjeringspartiene etter at dagens krisepakke ble lagt fram. Slik svarer Venstres parlamentariske leder. Video: Per Ervland / Reporter: Mats Rønning Vis mer

- Også folk som er hjemme med barn skal kompenseres. Foreldre med barn i barnehage skal ikke betale full pris for barnehage og SFO mens det er stengt.

Støre mener også at det må bedre løsninger til for selvstendig næringsdrivende, kulturlivet, og at vi må vurdere å utsette skatter og avgifter.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Coronaviruset

SV-leder Audun Lysbakken sier til Dagbladet at han stiller seg regjeringens drastiske tiltak for å hindre spredning av viruset, men at han mener at krisepakken må bli langt mer kraftfull og sosial.

- Arbeidsfolk skal ikke betale prisen for krisen, sier Lysbakken til Dagbladet.

- Det er en mangel på dugnadsånd å ikke stille opp for lavtlønte arbeidsfolk. Nå må de jammen meg komme med en løsning for de mange lavtlønte som permitteres. De må få full lønn fra start.

Ekspressfart

Finanskomiteen på Stortinget tar helga til hjelp for å sikre at tiltak for de økonomiske virkningene av virusepidemien kan vedtas i rekordfart.

REAGERER: SV-leder Audun Lysbakken retter krass kritikk mot manglene i regjeringens krisepakke. Video: Per Ervland / Reporter: Mats Rønning Vis mer

Stortinget har allerede ryddet plass til første gangs lovbehandling under et ekstraordinært møte på mandag, og nå gjelder det for regjeringspartiene å sikre flertall for tiltakene.

KrFs Tore Storehaug har stor tro på støtte fra de andre partiene i ekspressbehandlingen i finanskomiteen.

- Jeg ønsker ikke å forskuttere noe, men jeg opplever at et samlet Storting og et samlet Norge ønsker å få på plass tiltak i den akutte situasjonen som har oppstått.

Noe av det aller viktigste å få på plass tidlig, er endringene i permitteringsregelverket. Jeg opplever at dialogen er god på tvers av partiene, sier Storehaug til Dagbladet.

Siden lovsaker må vedtas i to omganger, blir det ryddet plass i Stortingets kalender for andre gangs behandling av de relevante delene av krisepakka på torsdag. Flere deler av krisepakka, for eksempel de som er knyttet til avgifter for lufttransporten, vil kunne bli vedtatt av regjeringen alene, fordi de ikke krever stortingsbehandling.

Hele Norges coronakart