Politidirektøren:

Varsler endring i narkopraksis

Etter tre historiske høyesterettsdommer forbereder politiet seg nå på å endre sin praksis overfor rusavhengige. Konkret hva endringene vil innebære, er foreløpig i lufta.

VIL ENDRES: Dommene i Høyesterett vil ifølge politidirektøren påvirke hvordan politiet blant annet må innrette patrulje- og forebyggende virksomhet. Illustrasjonsfoto. Foto: Heiko Junge / NTB
VIL ENDRES: Dommene i Høyesterett vil ifølge politidirektøren påvirke hvordan politiet blant annet må innrette patrulje- og forebyggende virksomhet. Illustrasjonsfoto. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politiet må nå føye seg etter en ny kurs i narkotikasaker som ble staket ut av Høyesterett før påske.

I én av tre dommer fjernet de straffeutmålingen for besittelse av mindre enn fem gram heroin, amfetamin og kokain til eget bruk for tungt rusavhengige.

«Praksisomleggingen antas å få spesielt betydning for etterforsknings- og påtalemiljøene i politiet», skriver Bjørnland i et brev til Riksadvokaten.

Politidirektoratet er allerede i dialog med Riksadvokaten om det videre arbeidet med å etablere en omlegging av politi og påtalemyndighet, skriver de i en pressemelding.

- I praksis avkriminalisering for rusavhengige

Derfor er det foreløpig ikke kjent hvilke konkrete endringer praksisomleggingen vil resultere i.

Likevel antas det at politiet ikke lenger vil prioritere tid og ressurser på rettslig forfølging av tunge rusavhengige som tas for slik bruk eller besittelse.

- Høyesterett har i praksis innført Solberg-regjeringens forslag om avkriminalisering for rusavhengige. De skal ikke lenger arresteres eller bøtelegges, men hjelpes, sa advokat John Christian Elden til Dagbladet etter at dommene ble avsagt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer