Mount Everest

Varsler endringer: - Utrygt

Den mest populære Mount Everest-basecampen anses ikke lenger som et trygt sted å oppholde seg. Nå skal den flyttes lenger unna verdens høyeste fjelltopp.

FLYTTES: Den nepalske basecampen til Mount Everest skal flyttes bort fra den raskt smeltende Khumbu-breen. Foto: Tashi Lakpa Sherpa / AFP / NTB
FLYTTES: Den nepalske basecampen til Mount Everest skal flyttes bort fra den raskt smeltende Khumbu-breen. Foto: Tashi Lakpa Sherpa / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nepalske myndigheter forbereder seg på å flytte Everest Base Camp.

Årsaken er at global oppvarming og menneskelig aktivitet har gjort leiren til et utrygt sted å oppholde seg.

Den nepalske leiren er en av to som fungerer som utgangspunkt for bestigninger av verdens høyeste fjell. Den ligger på 5360 meters høyde og tar årlig imot inntil 1500 klatrere i klatresesongen.

En ny leir vil bli etablert på et lavere nivå - bort fra den raskt smeltende Khumbu-breen. Det opplyser nepalske turistmyndigheter til BBC.

- Det handler i bunn og grunn om å tilpasse seg endringene vi ser ved leiren, og at det har blitt avgjørende for å sikre bærekraft i fjellklatringsvirksomheten, sier administrerende direktør for turistmyndigheten, Taranath Adhikari, til kanalen.

HIMALAYA: En rekke fjellklatreres camp blir her rammet av snøras. Video: KameraOne. Reporter: Magnus Paus Vis mer

- Sprekker mens vi sover

Isbreer verden over har de siste tiåra trukket seg kraftig tilbake. Verdens høyest plasserte isbreer er intet unntak.

Det kom fram av en studie publisert i tidsskriftet Nature Portfolio Journal Climate and Atmospheric Science tidligere i år.

Der beskriver forskerne hvordan Khumbu-breen vil bli stadig mer dynamisk, og at smeltingen vil destabilisere den populære basecampen.

Ifølge den britiske kringkasteren forteller både myndigheter og fjellklatrere at en bekk i midten av leiren de siste åra har utvidet seg, og at sprekker i isbreens overflate dukker opp stadig hyppigere.

- Vi ser sprekker dukke opp over natta der vi sover, sier Col Kishor Adhikari i det nepalesiske forsvaret, som ledet en opprydningsinnsats ved basekampen under årets klatresesong.

- Mange av oss har våknet opp til denne ubehagelige opplevelsen av at vi kunne ha falt ned i dem i løpet av natta. Disse sprekkene dukker opp så ofte at det er ganske risikabelt.

Menneskelig aktivitet bidrar

Planene om å flytte leiren følger en anbefaling fra en regjeringsutnevnt komité som skal fasilitere og overvåke fjellklatring i Everest-regionen.

Ifølge et ledende medlem av komiteen, Khimlal Gautam, har det store antallet besøkende bidratt til situasjonen.

- Vi har for eksempel funnet ut at folk urinerer rundt 4000 liter ved leiren hver eneste dag, og de enorme mengdene med parafin og gass som brennes til matlaging og oppvarming vil definitivt ha innvirkning på isen, sier han til BBC.

Basecamp-sjef Tshering Tenzing Sherpa mener at den eksisterende leiren vil kunne fortsette å tjene sitt formål tre til fire år fram i tid, men ifølge turistmyndigheten kan flyttingen skje allerede i 2024.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer