Varsler enorm klima-regning

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) varsler gigantiske kostnader når Norge skal forplikte seg til nye klimakutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Først når regjeringen har framforhandlet hvor store kutt Norge skal forplikte seg til, blir det klart hvor store kostnadene blir - både over statsbudsjettet og for næringslivet.

Ikke avskrekkende

Men under gårsdagens landsstyremøte i SV gjorde partilederen det klart at det er snakk enorme summer.

I går kunne Dagbladet vise til en foreløpig beregning fra Finansdepartementet som viser at de årlige kostnadene kan komme på hele seks milliarder i året, om regjeringen skulle lande på Bjørnøys forslag om 20 prosent. Regnestykket forutsetter en kvotepris på 300 kroner per tonn CO2.

-  Et slikt regnestykke er bare gode nyheter. Regninga blir nok større enn det. Dette er ikke avskrekkende. Vi skal ha ambisiøse mål, sa SV-lederen fra talerstolen.

-  Når vi nå går fram sektor for sektor, vil vi se hva det går an å få til økonomisk, la hun til.

Men Halvorsen mener seks eller sju milliarder kroner i året ikke er store summer.

-  Sju milliarder er bare én prosent av statsbudsjettet, eller en halv prosent av BNP, sa hun.

DYRE KUTT: Under landsstyremøte i SV i går gjorde finansminister Kristin Halvorsen det klart at regjeringens           varslede klimakuttene vil koste dyrt. Seks milliarder i året mener hun ikke er avskrekkende summer å betale for CO2-reduksjon. Foto: SCANPIX
DYRE KUTT: Under landsstyremøte i SV i går gjorde finansminister Kristin Halvorsen det klart at regjeringens varslede klimakuttene vil koste dyrt. Seks milliarder i året mener hun ikke er avskrekkende summer å betale for CO2-reduksjon. Foto: SCANPIX Vis mer

Industrien må betale

SVs nestleder Audun Lysbakken mener en stor del av CO2-reduksjonene må tas her hjemme.

-  Vi må uansett forberede oss på store kutt nasjonalt. Selvfølgelig vil det få konsekvenser for hvordan vi organiserer samfunnet i dag. Vi kan ikke ha det slik at vi ikke skal gjøre kutt som ikke koster oss noe, sier han.Dermed må også norsk industri belage seg på å betale deler av regninga.

-  Alle må være med på dette løftet. Men det er ingen grunn til å komme med dommedagsprofetier. Industrien må se mulighetene som finnes til å omstille seg og vi må peke på de mulighetene som finnes. For eksempel må vi få gods over på bane og få fart på høyhastighetstog i Norge, sier Lysbakken.

Benekter dokument

I går skrev Dagbladet at Finansdepartementet har gjort beregninger som viser at norsk industri vil få en milliardregning om Norge forplikter seg til å redusere CO2-utslippene.

Dagbladet har ikke fått tilgang disse beregningene, men flere kilder i regjeringsapparatet hevder overfor Dagbladet å ha sett slike utregninger.

Likevel benekter finansministeren at det finnes slike dokumenter.

-  Det er ikke riktig at Finansdepartementet har hemmelige dokumenter med slike beregninger. Det er helt feil. Vi starter jo på denne jobben nå, sier Halvorsen.Onsdag denne uka ble miljøvernminister Helen Bjørnøy konfrontert med sin garanti på at Norge skal forplikte seg til 20 prosent kutt i CO2-utslippene. SV-lederen reagerer på det sterkeste at Finansdepartementets beregninger skal være grunnen til at hun under onsdagens spørretime ikke kunne si at hun støttet Bjørnøys klimakrav.

-  Det er helt feil. Bakgrunnen for at jeg sa som jeg gjorde var fordi regjeringen ennå ikke har konkludert, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer