KUNNGJØRING: Irans utenriksminister  Mohammad Javad Zarif vil sammen med EUs utenrikssjef Federica Mogherini snart komme med en felles kunngjøring om Irans atomprogram. Foto: Wahabzadeh Fars/ParsPix/ABACAPRESS.COM
KUNNGJØRING: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif vil sammen med EUs utenrikssjef Federica Mogherini snart komme med en felles kunngjøring om Irans atomprogram. Foto: Wahabzadeh Fars/ParsPix/ABACAPRESS.COM Vis mer

Varsler felles kunngjøring om Irans atomprogram

Vil komme i løpet av få timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I løpet av få timer vil Irans utenriksminister Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini lese opp en felles kunngjøring fra forhandlingene om Irans atomprogram. Det melder det iranske nyhetsbyrået ISNA, ifølge NTB.

Ønsker langsiktig avtale Vetomaktene USA, Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina, har sammen med Tyskland forhandlet med Iran om en atomavtale i årevis, og en endelig avtale skal nå være innen rekkevidde.

Sent lørdag kveld ble det for første gang i løpet av forhandlingene i Wien klart at partene nærmet seg en konklusjon.

Målet er en langsiktig avtale som får slutten på den langvarige striden med Iran om Teherans atomprogram.

En amerikansk tjenestemann opplyser ifølge NTB at nattens møte i Wien, der utsendinger fra de seks stormaktene deltok, var over etter en drøy time. Iran var ikke med på dette møtet.

Seig stillingskrig Det er 15 dager siden partene satte seg ned til det som skulle være en intens, men kort sluttspurt. Så dukket det opp nye hindre som endte i en seig stillingskrig.

Mens de seks motpartene til Iran lenge har stått sammen om kravene de har stilt, har det i innspurten oppstått meningsforskjeller.

Blant annet ønsker Russland å oppheve våpenembargoen mot Iran, mens de vestlige landene vil beholde den inntil videre. Også Vestens krav om tilgang for internasjonale inspektører til iranske militærinstallasjoner har ført til diskusjoner.

Dersom partene lykkes i å komme til enighet, vil det bli det viktigste skrittet mot forsoning mellom Vesten og Iran siden revolusjonen som brakte presteskapet til makten i Teheran i 1979.

Atomavtalen

• Iran og de seks forhandlingspartene USA, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Russlandseks stormakter ble i Lausanne i april enige om et rammeverk for en endelig avtale.

• Forhandlingene hadde to ganger tidligere, i juli og november i fjor, brutt tidligere frister de hadde satt seg.

• I henhold til april-avtalen skal Iran redusere sin kjernefysiske aktivitet, drastisk kutte antall sentrifuger som anriker uran og godta internasjonale inspeksjoner. 

• Til gjengjeld krever Iran at sanksjonene som USA, FN og EU har innført mot landet, skal heves. 

• Sanksjonene har rasert iransk økonomi og ført til at Iran er utelukket fra det internasjonale oljemarkedet. Vesten har mistanke om at Iran i årevis har arbeidet for å utvikle en atombombe, mens Iran insisterer på at deres atomprogram kun har fredelige formål.

• Nå sitter partene rundt forhandlingsbordet om en endelig atomavtale.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer