KUNNGJØRING: Irans utenriksminister  Mohammad Javad Zarif vil sammen med EUs utenrikssjef Federica Mogherini snart komme med en felles kunngjøring om Irans atomprogram. Foto: Wahabzadeh Fars/ParsPix/ABACAPRESS.COM
KUNNGJØRING: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif vil sammen med EUs utenrikssjef Federica Mogherini snart komme med en felles kunngjøring om Irans atomprogram. Foto: Wahabzadeh Fars/ParsPix/ABACAPRESS.COMVis mer

Varsler felles kunngjøring om Irans atomprogram

Vil komme i løpet av få timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av få timer vil Irans utenriksminister Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini lese opp en felles kunngjøring fra forhandlingene om Irans atomprogram. Det melder det iranske nyhetsbyrået ISNA, ifølge NTB.

Ønsker langsiktig avtale Vetomaktene USA, Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina, har sammen med Tyskland forhandlet med Iran om en atomavtale i årevis, og en endelig avtale skal nå være innen rekkevidde.

Sent lørdag kveld ble det for første gang i løpet av forhandlingene i Wien klart at partene nærmet seg en konklusjon.

Målet er en langsiktig avtale som får slutten på den langvarige striden med Iran om Teherans atomprogram.

En amerikansk tjenestemann opplyser ifølge NTB at nattens møte i Wien, der utsendinger fra de seks stormaktene deltok, var over etter en drøy time. Iran var ikke med på dette møtet.

Seig stillingskrig Det er 15 dager siden partene satte seg ned til det som skulle være en intens, men kort sluttspurt. Så dukket det opp nye hindre som endte i en seig stillingskrig.

Mens de seks motpartene til Iran lenge har stått sammen om kravene de har stilt, har det i innspurten oppstått meningsforskjeller.

Blant annet ønsker Russland å oppheve våpenembargoen mot Iran, mens de vestlige landene vil beholde den inntil videre. Også Vestens krav om tilgang for internasjonale inspektører til iranske militærinstallasjoner har ført til diskusjoner.

Dersom partene lykkes i å komme til enighet, vil det bli det viktigste skrittet mot forsoning mellom Vesten og Iran siden revolusjonen som brakte presteskapet til makten i Teheran i 1979.