Varsler flere oljekrav mot Ap

SV kommer med nye oljekrav til Ap, mens AUF beskyldes for å strø salt i sårene til sine tapende partikamerater.

OLJEBRÅK: At Ap-nestleder Bjørnar Skjæran avfeier SVs muligheter for gjennomslag på olja, tas dårlig opp av Audun Lysbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OLJEBRÅK: At Ap-nestleder Bjørnar Skjæran avfeier SVs muligheter for gjennomslag på olja, tas dårlig opp av Audun Lysbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Etter vedtaket på Ap's landsmøte i helga, er det flertall på Stortinget for et nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

På Politisk kvarter mandag morgen sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran at de grønne småpartiene nå kan glemme flere seire i oljekampen i en eventuell rødgrønn regjering.

- Småpartiene kan ikke vente seg noe gjennomslag i oljepolitikken, sa Skjæran.

Det var etter press fra AUF at Arbeiderpartiets landsmøte lørdag valgte å legge bort kompromisset fra 2017 som delvis åpnet for oljevirksomhet i de sårbare havområdene ved Lofoten, Vesterålen og Senja. Helgas vedtak innebærer imidlertid ikke varig vern av områdene.

Skjæran sier i dag at Ap ikke kan svelge flere oljekameler i eventuelle forhandlinger med venstresida. LoVeSe-seier får være nok, mener Skjæran.

- Det er et bredt flertall på Stortinget som mener det samme som Ap. De som kjenner Arbeiderpartiet, vet at i de store og viktige linjene, så er det Ap's politikk som gjelder, sa han.

Kald skulder fra SV

Audun Lysbakken (SV) leder et av «småpartiene» Skjæran sikter til. Han kan kategorisk avvise at SV ikke vil stille flere oljekrav til Ap bare fordi LoVeSe er fredet.

- Det er selvfølgelig helt uaktuelt for SV å akseptere noe sånt. Oljepolitikken vil selvsagt være et tema for oss i en regjeringsforhandling. Og SV vil selvsagt kreve ytterligere innflytelse over dette området også, sier Lysbakken til Dagbladet.

SV-lederen sier Arbeiderpartiets LoVeSe-vedtak «ikke utgjør noen stor forskjell» for SV.

- Vi hadde aldri akseptert å bruke mye krefter på LoVeSe i en forhandling med Ap, fordi vi anså den saken som vunnet fra før av. Ap ville uansett bli møtt med nye oljekrav fra oss i SV, sier han.

Lysbakken mener derfor at Skjærans utspill på radioen mandag morgen «ikke var nødvendig».

ARBEIDERPARTIETS LANDSMØTE: Jonas Gahr Støre trente med Branns gatelag høsten 2018. Video: Gatelaget og Thomas Anthun Nielsen / Vestland Ap Vis mer Vis mer

- Men nå blir det jo nødvendig for meg å gå ut og kommentere det Skjæran sier. Det er to og et halvt år til neste stortingsvalg - Bjørnar Skjæran vet godt at forhandlingene ikke begynner nå, og ikke gjennom mediene. Jeg mener Ap vil gjøre klokt i å la denne saken ligge og heller fokusere på kommunevalget til høsten, sier Lysbakken.

Oljefrontene flyttes

På Politisk kvarter mandag morgen trodde heller ikke næringsminister Torbjørn Røe Isaksen at klimapartiene ville ta Skjærans oljeutspill for god fisk.

- Det er ikke troverdig at partiene til venstre for Ap ikke skal påvirke oljepolitikken. Vedtaket rundt Lofoten, Vesterålen og Senja betyr at frontene i oljediskusjonen er flyttet, sa Høyre-toppen.

Bjørnar Skjæran har bakgrunn fra industrien, hvor han også høster bred støtte. Ap-leder Jonas Gahr Støre var i går ikke like avfeiende som sin nestleder.

- Arbeiderpartiet går ikke til forhandlinger med ultimatum, men for gjennomføring av vårt program i henhold til vår oppslutning, sa Støre til Dagbladet.

Salt i oljesåret

Roar Abrahamsen leder Fellesforbundets avdeling 5, den største foreningen i det industritunge LO-forbundet. Etter 30 år som Ap-medlem meldte han seg ut av partiet tidligere i år, i protest mot at flere fylkeslag i partiet sa nei til konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Da han så jubelen i deler av partiet etter Ap-landsmøtets Lofoten-vedtak i helga, grep han til Facebook:

- Partikamerater strør ikke salt i sårene til sine tapende partikamerater, skrev fagforeningsveteranen. Overfor Dagbladet følger han opp:

LANDSMØTET: Ap-leder Jonas Gahr Støre argumenterte i det lengste for at kompromisset far 2017 skulle beholdes, men innså at landsmøtet ville noe annet. I formiddag presenterte Støre selv forslaget fra redaksjonskomiteen landsmøtet kommer til å vedta. Video og reporter: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Forventer nye skritt

Abrahamsen er overbevist om at AUF og klimaopposisjonen i Ap ikke gir seg med dette.

- Selvfølgelig kommer det nye skritt. De feirer dette nå, men så kjører de på videre. Men dette kan ikke løses utenfor rammene av trepartssamarbeidet. Du får ikke til en vellykket grønn omstilling uten å spille på lag med fagbevegelsen og næringen, sier Abrahamsen til Dagbladet.

Sentralstyremedlem Hilmar Høl (Ap) kaller LoVeSe-vedtaket «helt unødvendig».

- Jeg er selv industriarbeider og kan forstå noe av frustrasjonen til dem som har meldt seg ut av partiet. Men Arbeiderpartiet har vedtatt en rødere næringspolitikk på dette landsmøtet. Vi er fortsatt et parti for industriarbeidere, sier Høl.