FLOMVARSEL: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler flom og ras i Midt-Norge de nærmeste dagene. 
Dette bildet er fra en flom i Nord-Trøndelag i mars i år.

Foto: Ned Alley / Scanpix
FLOMVARSEL: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler flom og ras i Midt-Norge de nærmeste dagene. Dette bildet er fra en flom i Nord-Trøndelag i mars i år. Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer

Varsler flom i Midt-Norge

Store nedbørsmengder ventet fra i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler flom i Møre og Romsdal og Trøndelag de nærmeste dagene.

Det er ventet at vannføringen vil øke raskt i de fleste vassdragene, og at den kan øke til over nivå for femårsflom i mange vassdrag. Mest utsatt er vassdragene i Romsdal, Nordmøre og Sør-Trøndelag, melder NVE på sine nettsider.

Mye nedbør - I løpet av morgendagen og mandag vil vi få ganske mye nedbør. Dette skyldes et frontsystem som beveger seg på en litt spesiell måte, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Øyvind Johnsen, til Dagbladet.

- Det har kommet sørfra innover Østersjøen, og så kommer det litt tilbake igjen og går noe vestover og sørover, sier han videre.

Han opplyser at det meste av nedbøren vil komme i løpet av morgendagen og natt til mandag, men at det vil være en relativt grå værtype i store deler av dette området neste uke.

Nedbørsmengdene som er ventet, kan medføre oversvømmelser spesielt i tettbygde strøk. På steder med mye vann i bakken fra før kan dette gi økt risiko for jordskred, melder NVE.

- Dette gjelder spesielt i bratt terreng og langs elver og bekker med stor vannføring, skriver de på sine nettsider.

Finere i nord Den kraftige nedbøren vil  antakelig komme som snø over 600 meter. Dette fører trolig også til problematiske kjøreforhold i områder opp mot Dovre, Trollheimen og Jotunheimen, ifølge Øyvind Johnsen.

På Østlandet vil det trolig bli noe mer skyet i morgen enn i dag, mens det sør i landet vil komme en del byger inn mot de vestlige områdene.

Også på Vestlandet vil det bli grått vær og regnbyger i dagene framover.

Nord i landet vil det trolig bli litt bedre vær, med opphold og sol de fleste steder.