Helgeværet

Varsler flom: Kan komme 100 millimeter i helga

Kraftige regnbyger treffer Sør-Norge i kveld - og blir liggende. Nord blir værvinner.

FLOM: Kraftige regnbyger venter Sør-Norge denne helga. Her fra flommen i Hedmark i fjor sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FLOM: Kraftige regnbyger venter Sør-Norge denne helga. Her fra flommen i Hedmark i fjor sommer. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Det er meldt kraftig regnværet i Sør-Norge i helga, noe som gjør at NVE nå har sendt ut varsel om flom i deler av Telemark og Buskerud.

- Regnet kommer i løpet av kvelden i dag. Sånn som det ser ut nå kan det bli ganske mye regn. Når det først kommer innover seint i kveld blir det liggende over store deler av Sør-Norge og spesielt Østlandet. Det blir liggende lørdag og søndag, før det snur og går sørover igjen, sier statsmeteorolog Pernille Bolander til Dagbladet.

Det er meldt om lokalt store nedbørsmengder i Buskerud, Vestfold, Telemark og Aust-Agder. Enkelte steder kan få 50 millimeter nedbør i løpet av et døgn og 100 millimeter i løpet av to døgn.

- I Nord-Norge er det et høytrykk som påvirker nå. Det er det samme høytrykket som ga fint vær sør i Norge i påska. I Nord-Norge blir det lite regn og vind de neste dagene. I nord ser det også ut som om temperaturene holder seg oppe gjennom helga, sier Pernille Borander, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Ifølge Borander vil det blåse helt sør i Nordland fredag. Øst-Finnmark vil få litt nedbør seint på fredag. Ellers blir det lite vind og regn generelt gjennom helga i Nord-Norge.

OVERSKYET: Det blir ikke de største temperaturendringene neste uke, men i løpet av uka skyer det til flere steder i landet. Foto: Værdata fra Meteorologisk institutt. Dagbladet grafikk: Kjell Erik Berg / Ola Strømman
OVERSKYET: Det blir ikke de største temperaturendringene neste uke, men i løpet av uka skyer det til flere steder i landet. Foto: Værdata fra Meteorologisk institutt. Dagbladet grafikk: Kjell Erik Berg / Ola Strømman Vis mer

- Det kan bli frisk bris på kysten i Troms lørdag, men ellers blir det rolig gjennom helga og lite skyer for Nordland og Troms til og med lørdag. Søndag blir det mer skyet over hele landsdelen, sier hun.

Knallvær

Det varsles derimot knallvær for dem som bor i den sørlige delen av Nordland. De får det aller varmest gjennom helga.

- De kan få temperaturer opp imot 22-23 grader. Spesielt steder som Frafjord og Sunndalsøra får det mildt, sier Boranders kollega, Lars Andreas Fjellberg, til Dagbladet.

Han forteller at årsaken til de høye temperaturene er en såkalt fønvindeffekt som kommer inn over disse delene av landet.

Også Troms og Finnmark vil få nokså høye temperaturer.

- I Troms vil temperaturene ligge på 15 grader. Finnmark ligger det på rundt ti grader, forteller statsmeteorologen.

Men, dessverre, varmen vil derimot ikke vare lenge, ifølge Borander.

- Værsituasjonen vil endre seg inn mot neste uke i nord. Høytrykket vil flytte seg mot sørøst og østover. Det blir mer skyet og pålandsvind i Nord-Norge. Det kan komme litt nedbør i Nordland tirsdag. Onsdag nærmer det seg et lavtrykk, så det kan komme litt nedbør i nord i midten av neste uke. Temperaturene er på sitt varmeste i helga og vil synke gjennom uka. Slik prognosene er nå, blir det mer lavtrykkspreget vær torsdag og fredag til uka.

KAN BLI OVER 20 GRADER: I helga er det spesielt én del av landet som kan glede seg over værmeldingene. I Nordland spår meteorologene at temperaturene nemlig kan komme opp i 23 grader. Her nytes fineværet ved Lødingen. Foto: NTB Scanpix
KAN BLI OVER 20 GRADER: I helga er det spesielt én del av landet som kan glede seg over værmeldingene. I Nordland spår meteorologene at temperaturene nemlig kan komme opp i 23 grader. Her nytes fineværet ved Lødingen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fare for skogbrann

Før helga sendte Meteorologisk institutt ut farevarsel for gress og lyngbrann i Helgeland.

- Dette gjelder til det kommer nedbør av betydning, sier Borander.

Den nærmeste tida er det også betydelig skogbrannfare (oransje nivå) i Telemark, på Østlandet, på Vestlandet sør for Stadt, i Møre og Romsdal og i Trøndelag. I Agder er skogbrannfaren moderat.

Utover neste uke blir det kjøligere, spesielt i Trøndelag og i Møre og Romsdal. Da kan det bli snø fra onsdag.

- Det ser foreløpig ut som det blir regn. I hvert fall tidlig i uka, sier meteorologen.

Grått sør i landet

Søndag vil det også komme litt nedbør sør i landet. Ifølge prognosene før helga ser det ut til at dette vil lette på mandag.

- Det blir ikke mer nedbør i starten av neste uke. Slik det ser ut nå, ser det ikke ut som om det blir noe særlig nedbør i sør i neste uke. Spørsmålet er da om jorda vil tørke opp igjen, sier meteorologen.

Sør i landet blir det også delvis skyet. Neste uke kan by på litt sol. Borander sier at det ikke kommer til å bli de store temperaturendringene.

- I Sør-Norge blir det ikke de store temperaturendringene fra helga og utover i neste uke. Men det kan hende at temperaturene vil synke litt i slutten av uka.

Værvinner i Nord

I Trøndelag blir det pålandsvind som fører til at temperaturene vil synke litt mer i løpet av uka.

Temperaturen på Vestlandet ligger på minst 15 grader og oppover mot 20 grader i helga, men kan utover slutten av uka synke med fem grader, særlig i nordlige deler, ifølge nåværende værprognoser.

På Østlandet blir det ikke de største endringene i temperaturene gjennom helga og utover i neste uke. Generelt på Østlandet vil det ligge på rundt 15 grader. Dette gjelder også for agderfylkene, Vestfold og Østfold.

- Hvem blir værvinner?

- Vi kan i hvert fall si at det nå i helga er Nord-Norge som får mest sol, men for dem som er fortvilet over skogbrannfare er det fint at det kommer nedbør i sør på lørdag, noe som kan minke skogbrannfaren. Man blir glad for sol i nord, men jeg tror også man blir glad for regn lenger sør, sier Borander.

Rød snø

Denne uka fikk vi vite at sandstøv fra Sahara er på vei mot Norge. Værfenomenet er også blitt beskrevet som rød snø.

SAHARA-STØV: Meteorologisk institutt la torsdag ut et satelittbilde fra onsdag som viser støvpartikler i rosa utenfor kysten av Sør-Norge. Ifølge meteorologene kan støvpartiklene som vises på bildet både være sand fra Sahara eller støv fra skogbrannene i Sør-Norge. Foto: Yr.no / Meteorologisk institutt
SAHARA-STØV: Meteorologisk institutt la torsdag ut et satelittbilde fra onsdag som viser støvpartikler i rosa utenfor kysten av Sør-Norge. Ifølge meteorologene kan støvpartiklene som vises på bildet både være sand fra Sahara eller støv fra skogbrannene i Sør-Norge. Foto: Yr.no / Meteorologisk institutt Vis mer

- Det er sand fra Sahara som har kommet med de sørlige vindene opp til vår del av verden. Det er ikke snakk om store konsentrasjoner av sand over Norge. Vi kan se at det etter regnvær kan ligge igjen farget støv. I Nord-Norge ser vi at støvet har gjort lufta disig, sier Borander.

Foreløpig ser det ut som om Sahara-støvet har gjort seg mest gjeldende nord i landet.

- Det er mulig det kommer med regnet i Sør-Norge og at vi da kan se resultatet av ekstra støv og sand i lufta, som ligger igjen på biler og liknende, sier Borander.