FLOM OG SKRED: Mye nedbør, stigende temperaturer og snøsmelting kan føre til flom og skred på Vestlandet de neste dagene. Her fra Voss i 2015. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FLOM OG SKRED: Mye nedbør, stigende temperaturer og snøsmelting kan føre til flom og skred på Vestlandet de neste dagene. Her fra Voss i 2015. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Varsler flom og skred på Vestlandet: - Kan bli farlig å ferdes langs veiene

Store nedbørsmengder og økte temperaturer øker faren for skred og flom i Hordaland og Rogaland. - Situasjonen er alvorlig, sier NVE.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av de neste tre dagene er det ventet å regne mer eller mindre uten stans i Hordaland og i Rogaland.

Mandag varslet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om fare for flom, jordskred og snøskred i vestlandsfylkene.

- Det er mye man bør være oppmerksom på. I dagene framover kan det bli farefullt å ferdes langs veiene, sier Erik Holmqvist, vakthavende hydrolog ved flomvarslinga i NVE.

Flom- og jordskredvarselet er satt til oransje nivå, snøskredfaren til rødt.

- Oransje varsel betyr at det er en alvorlig situasjon, der det kan oppstå alvorlige skader, sier Holmqvist.

Rødt varsel betyr ekstrem fare, ifølge kriseinfo.no.

Tre dager med regn

- Lokalt kommer det til å bli svært mye nedbør på Vestlandet framover. Indre strøk i Hordaland er mest utsatt, sier statsmeteorolog Martin Granerød.

Ifølge statsmeteorologen kommer det til å regne i mer eller mindre tre dager i strekk. Årsaken er lavtrykk i Nordatlanteren og i Nordsjøen, som fører med seg varme og fuktige luftmasser over Vestlandet.

Fra mandag kveld til tirsdag er det ventet 120 til 140 millimeter regn, mellom 60 og 80 millimeter onsdag, og 90 til 120 millimeter torsdag. I tillegg kommer temperaturene også til å stige til mellom 8 og 10 grader. Økt snøsmelting vil bidra til økt vannføring.

- Seint torsdag vil lavtrykket flytte seg østover, og da kommer nordavinden med bygevær over Vestlandet, sier Granerød.

- Helt sikkert stengte veier

Faren for flom og skred er størst i områdene mellom Hardangerfjorden i Hordaland og Boknafjorden i Rogaland.

- Man trenger ikke tenke langt tilbake for å huske forrige flom. I 2014 var det en stor flom i Hordaland, og i desember i 2015 var det storflom i Rogaland. Det er ikke sikkert at det blir like ille denne gangen, men folk bør passe på ting de vet står utsatt til, sier Holmqvist.

Han oppfordrer folk til å følge med på nettsiden varsom.no for skredvarsel, og å ellers følge beskjeder fra veivesen og politi.

- Det kommer helt sikkert til å bli stengte veier i området, med mindre været tar en helt annen retning, sier Holmqvist.

Må vente på vinter

Holmqvist ber folk om å vise respekt for naturkreftene.

- Særlig om man planlegger å ferdes i fjellet. Der bør folk være spesielt forsiktig, sier Holmqvist.

Ifølge statsmeteorolog Granerød er det en stund til snø og vinter er tilbake på Vestlandet.

- Når får vestlendingene vinteren tilbake?

- Nei, si det. I langtidsprognosene er det antydninger til kjøligere vær til helga og i neste uke, men det er langt fram i tid og usikkert, sier Granerød.