Varsler flom på Østlandet i kveld

Verst i Oppland og Buskerud. Last inn dine værbilder her!

 SJEKK AVLØP:  NVE råder folk til å sjekke at lokale bekkker, avløp og renner er åpne når det massive regnværet setter inn på store deler av Østlandet i dag. Vannet finner en vei uansett - her fra Søndre Land, der vannet fant en ny trase under flommen somemren 2007. Arkivfoto: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.
SJEKK AVLØP: NVE råder folk til å sjekke at lokale bekkker, avløp og renner er åpne når det massive regnværet setter inn på store deler av Østlandet i dag. Vannet finner en vei uansett - her fra Søndre Land, der vannet fant en ny trase under flommen somemren 2007. Arkivfoto: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) venter kraftige nedbørmengder på Østlandet og indre deler av Sørlandet resten av dagen og natt til torsdag.


- Meteorologene varsler opp mot 100 millimeter nedbør enkelte steder i nedre deler av Buskerud og sentrale deler av Oppland vest for Mjøsa. 


Tar du bilder fra regnskyllet og flommen i kveld, kan du legge dem rett inn på kartet over. Zoom inn der du skal legge bildet, trykk på kartet, last opp bildet og skriv en liten tekst. Du må være logget inn på db.no/folk først.


- Rens grøftene

-Vårt praktiske råd til folk i utsatte områder er å sjekke at bekker, avløp og renner har fritt løp, sier vakthavende hydrolog Ingjerd Haddeland i NVE til Dagbladet. 


Det vil også være økt fare for skred langs bekker og elveløp med stor vannføring


NVE advarer mot at nedbørmengdene kan øke risikoen for lokale oversvømmelser fordi rør og avløp kan gå tett. NVE har tre grader av flomvarsling, og dagens er den laveste.


- De store vassdragene skal greie å ta unna for de store nedbørsmengdene inneværende døgn, og det er ikke fare for en flom som i juli 2007 i Numedalslågen, Drammensvassdraget og Skiensvassdraget, sier Haddeland.


Sørover torsdag

- Hele Østlandet, ned til kysten av Telemark og Agder, vil merke lokalt og kraftig regnvær det nærmeste døgn. Sålangt har den nordlige delen av området, mellom valdres og Gudbrandsdalen, fått mest. På Lillehammer var det allerede målt over 30 millimeter midt på dagen i dag, sier vakthavende meteorolog Pål Evensen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet. 

 IKKE BADELAND:  Hokksund Båt og Camping under flommen på Østlandet sommeren 2007. NVE advarer mot lignende tilstander langs småelver og bekker på deler av Østlandet i løpet av natta. Arkivfoto: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX.
IKKE BADELAND: Hokksund Båt og Camping under flommen på Østlandet sommeren 2007. NVE advarer mot lignende tilstander langs småelver og bekker på deler av Østlandet i løpet av natta. Arkivfoto: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX. Vis mer


I Buskerud kommer det store nedbørsmengder fra Gol og sørover forbi Krøderen og over til Øst-Telemark mot Tinnsjøen.


- I disse områdene vil det meste av nedbøren komme i løpet av natta.  Uværet forskyver seg sørover, og kyststrøkene i Telemark og deler av Agder vil for alvor merket regnet utover torsdagen. Da skal også det meste av nedbøren være unnagjort for denne gangen, sier meteorologen.


Sol i nord og vest

Mens regnet bøtter ned mange steder i sør, kan resten av landet glede seg over bedre sommervær, særlig i nord og i vest.


- På hele Vestlandet sør for Sognefjorden er det fint vær med mye sol. Det samme gjelder Nord-Norge med unntak av Finnmark-kysten - selv om det ser vrient ut å komme opp i 20 grader i dag, sier vakthavende meteorolog Pål Evensen. 


Mens Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold må forvente en fuktig torsdag.• Er du rammet av flom? Send tips eller bilder til 2400@dagbladet.no eller som mms til 2400.

 DEN FUKTIGE 2007-SOMMEREN:  Fra Labro i Kongsberg i juli for to år siden. - Numedalslågen vil greie å ta unna for regnværet kommende døgn, opplyser NVE. Arkivfoto: KNUT FALCH, SCANPIX.
DEN FUKTIGE 2007-SOMMEREN: Fra Labro i Kongsberg i juli for to år siden. - Numedalslågen vil greie å ta unna for regnværet kommende døgn, opplyser NVE. Arkivfoto: KNUT FALCH, SCANPIX. Vis mer