PØSREGN: Det er ventet kraftige nedbørsmengder i store deler av landet de nærmeste dagene. NVE har sendt ut flomvarsel for flere fylker øst i landet.
Dette bildet er tatt i Oslo tidligere i år. Foto: Holm Morten / Scanpix
PØSREGN: Det er ventet kraftige nedbørsmengder i store deler av landet de nærmeste dagene. NVE har sendt ut flomvarsel for flere fylker øst i landet. Dette bildet er tatt i Oslo tidligere i år. Foto: Holm Morten / ScanpixVis mer

Varsler flom på Østlandet

Kraftig nedbør ventet i Sør-Norge hele uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologene har begynt å finne fram høstvokabularet, og i morgen setter høstværet inn for fullt i store deler av landet.

- Vi vil få et kraftig nedbørsområde over Sør-Norge, Agder-fylkene og østafjells. Det vil begynne å regne søndag kveld, og så vil det regne hele natt til mandag og mandag morgen, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Martin Grønnevet, til Dagbladet.

I sørlige deler av Østlandet kan det bli opp til 50 millimeter nedbør i løpet av mandag.

Grønnevet sier videre at hele neste uke vil bli preget av stadige lavtrykk som kommer inn fra Nordsjøen. Dette vil føre til perioder med kuling og regn hele uka.

Varsler flom - På Østlandet vil det trolig bli en bedring nærmere helga, men dette er fortsatt usikkert. Det vil være noen perioder med solgløtt, men jevnt over er det en veldig urolig værtype, sier Grønnevet.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte i går ut flomvarsel for Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Akershus, Oslo, Østfold, Oppland og Hedmark.

«Både i de mindre vassdragene rundt Oslofjorden og i de større vassdragene som Glomma, Drammensvassdraget, Numedalslågen og Skiensvassdraget, vil det med dagens meteorologiske prognoser bli kraftig økende vannføring fra søndag/mandag. Også vannstanden i innsjøene i området vil stige markert,» heter det i flomvarselet.

- Det er fortsatt veldig stor usikkerhet i en del av nedbørspronosene vi har fått, men det er varslet mye nedbør, sier Erik Holmqvist, vakthavende hydrolog i NVE til Dagbladet.

Kan oppgraderes Han sier flomvarselet foreløpig er på det laveste nivået, men at de fortløpende vil vurdere om de vil oppgradere varselet.

- Vi vil ta en ny vurdering i ettermiddag og i morgen. Det som er en spesiell situasjon er at det er veldig mye vann i bakken, fordi det har vært mye regn i lang tid. Mange reguleringsmagasiner til kraftproduksjon eller vannforsyning er godt fylt opp, så det er lite kapasitet til å lagre vann i magasiner som normalt har ganske god flomdekning, sier han.

Fordi bakken er mettet av vann, er det også økt fare for jordskred.

Meteorolog Martin Grønnetvet tror ikke det vil bli like ekstreme nedbørsmenger som det var i Sør-Trøndelag tidligere i sommer.

- Men at det blir et vått døgn, det er vi ganske trygge på, sier han til Dagbladet.

Fortsatt mildt Som Dagbladet skrev i går, vil Trøndelag og Nord-Norge få det beste været i dagene framover.

- Lavtrykkene holder seg på den sørlige bane. Det vil nok regne i perioder i Trøndelag og Nordland, men ikke like intenst og vedvarende som i sørligere områder. Troms og Finmark vil få det fineste været, sier Grønnevet.

Det vil imidlertid fortsatt være forholdsvis mildt i hele landet. I Oslo vil temperaturen trolig holde seg på rundt 15 grader.

Sjekk været her.