IKKE BEKYMRET: USAs president, Donald Trump, hevder han ikke er bekymret for å bli stilt for riksrett. Foto: Jim WATSON / AFP
IKKE BEKYMRET: USAs president, Donald Trump, hevder han ikke er bekymret for å bli stilt for riksrett. Foto: Jim WATSON / AFPVis mer

Varsler folkelig opprør dersom han blir stilt for riksrett

USAs president, Donald Trump, hevder han ikke er bekymret for å bli stilt for riksrett.

NEW YORK (Dagbladet): Til tross for at han er omringet av kontroverser og skandaler er ikke USAs president, Donald Trump, bekymret for at han skal bli stilt for riksrett.

- Jeg er ikke bekymret nei. Jeg tror folket vil gjøre opprør dersom det skulle skje, sier Trump i et intervju med Reuters og forklarer resonnementet på følgende vis:

- Det er vanskelig å stille noen for riksrett som ikke har gjort noe galt, og som har skapt den beste økonomien i vårt lands historie.

Men amerikansk presse rapporterer om at situasjonen er ganske svett i Det hvite hus. Presidenten har varslet at stabsjef John Kelly vil gå av mot slutten av året. Samtidig blir det tolket som et signal om trøbbel at den 36 år gamle stabsjefen til visepresident Mike Pence, Nick Ayers, takket nei til å overta det som vanligvis blir ansett en av de mest attraktive jobbene i Washington D.C..

Flere problemer

Intervjuet med Reuters ble også gjort samme dag som presidenten hadde en aggressiv krangel foran pressen med de to demokratiske lederne Nancy Pelosi og Chuck Schumer om finansieringen av muren Trump ønsker å bygge på grensa mot Mexico. Dersom Trump ikke får Kongressen med på å bruke fem milliarder dollar på bygging av muren, truer han med å stenge ned all ikke-essensiell føderal virksomhet.

Denne konflikten kommer på toppen av Russland-etterforskningen og anklager fra påtalemyndigheten i New York om at han instruerte sin personlige advokat, Michael Cohen til å utføre to betalinger under valgkampen i 2016. Ifølge påtalemyndigheten er dette alvorlige brudd på valgkampfinansieringsloven.

KRANGEL: I et møte mellom president Trump og demokratene Nancy Pelosi og Chuck Schumer, utviklet det seg til en full krangel da de diskuterte saken om muren og grensesikkerhet. Video: CNN Vis mer

Betalingene på på henholdsvis 150.000 og 130.000 dollar Karen MacDougal og Stormy Daniels. Begge hevder å ha hatt affærer med Trump, og Cohen skal ha betalt dem for ikke å fortelle offentlig om dette under valgkampen.

Cohen ble dømt til tre års fengsel for disse og andre forhold i New York onsdag. De andre forholdene omfatter skatteunndragelse og å lyve for Kongressen.

Onsdag ble det også kjent at påtalemyndigheten har inngått en avtale med American Media Inc. Selskapet eier The National Enquirer, som skal ha kjøpt eksklusive rettigheter til historien til MacDougal og deretter unnlatt å publisere den. Dette for å hindre at historien rammet Trump under valgkampen. Toppsjefen i American Media, David Pecker, er en venn av Donald Trump. Men nå har selskapet inngått et samarbeid med påtalemyndigheten mot at selskapet ikke blir siktet i saken.

- Ikke valgkampdonasjon

Trump erkjente tidligere i år at han betalte Cohen 130.000 dollar for hans utbetaling til pornostjerna Stormy Daniels. Presidenten har også kritisert Cohen og sagt at han burde få en lang fengselstraff.

- Michael Cohen er en advokat. Jeg antar at han vet hva han gjør, sier Trump til Reuters og legger til:

- For det første var det ikke en valgkampdonasjon. Det var en sivil transaksjon, og det var ingen lovbrudd basert på det vi gjorde.

Til tross for de mange forbindelsene mellom Trump-leiren og Russland under valgkampen, avviser Trump også Russland-etterforskningen.

- Det du snakker om er småtteri, sier Trump.

Russland-etterforskningen

Axios har imidlertid gjort en gjennomgang av det som hittil er offentlig kjent fra Russland-etterforskningen ledet av Robert Mueller:

 • Flere russiske tjenestemenn tok kontakt med et dusin personer veldig nært Trump . Dette omfatter blant annet Trumps sønn, hans nærmeste rådgiver, hans advokat og valgkampsjefen hans.
 • Russland tilbød valgkampassistanse. Ingen i kretsen rundt Trump varslet FBI om dette forsøket på å påvirke valget.
 • Tolv russiske etterretningsoffiserer er siktet for å ha hacket Demokratenes nasjonalkomité og systematisk offentliggjøre materiale via Wikileaks med mål om å skade Hillary Clintons valgkamp.
 • Trumps støttespillere Roger Stone og Jerome Corsi var i kontakt med Wikileaks. De to er nå under etterforskning for hvorvidt de viste om offentliggjøringen av Demokratenes e-poster før den skjedde.
 • Donald Trump junior og andre sentrale Trump-medarbeidere møtte russere sommeren 2016 etter løfter om å få skadelig informasjon om Hillary Clinton.
 • Trump forhandlet om et lukrativt eiendomsprosjekt i Moskva under presidentvalgkampen. Dette løy han om og holdt skjult fra offentligheten.
 • Amerikansk etterretning mener helt enstemmig at Russland forsøkte systematisk å påvirke det amerikanske valget.
 • Trump-medarbeidere fortsatte å prate med russiske myndigheter etter valget og før Trump ble tatt i ed. Både svigersønnen Jared Kushner og den påtroppende justisministeren Jeff Sessions unnlot først å opplyse om kontakt de hadde med russere.
 • Trumps valgkampsjef, Paul Manafort, løy om sin kontakt med Russland, ble siktet og må nå sone en fengselstraff.
 • Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, løy om sin kontakt med russere, fikk sparket og ble siktet. Siden har han valgt å samarbeide med Mueller-etterforskningen.
 • Trumps personlige advokat, Michael Cohen, løy om sin kontakt med russerne. Han ble dømt til tre års fengsel. Nå samarbeider han med Mueller-etterforskningen og er et nøkkelvitne mot Trump.
 • Trump selv kaller stadig etterforskningen en «heksejakt» og benekter å ha gjort noe galt.

Etter at Demokratene vant tilbake flertallet i Representantenes hus i mellomvalget har de også varslet at de vil starte flere etterforskninger av Trump og hans nærmeste medarbeidere.