Varsler fortsatt boligprisvekst og lav rente fram til 2014

Boligprisene vil fortsette å stige i hele landet, tror analyseselskap: - Opp 19 prosent neste tre år.

PRISVEKST:  Analyseselskapet Pöyry tror på fortsatt økte boligpriser over hele landet. Mer boligbygging og økt rente vil begrense veksten fra 2015. Her fra Tjuvholmen i Oslo.  FOTO:TORBJØRN BERG
PRISVEKST: Analyseselskapet Pöyry tror på fortsatt økte boligpriser over hele landet. Mer boligbygging og økt rente vil begrense veksten fra 2015. Her fra Tjuvholmen i Oslo. FOTO:TORBJØRN BERGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  - Boligprisene har de siste tre årene steget med 27 prosent. Om tre år tror vi de er ytterligere 19 prosent høyere. Dette er spådommene fra analyseselskapet Pöyry som i dag offentliggjorde sine prognoser for Norsk økonomi de kommende årene.

Analyseselskapet forventer at renta vil holde seg uendret på dagens lave nivå på 1,5 prosent helt fram til starten av 2014. Dette vil bidra til at boligprisene bare fortsetter å stige, før veksten avtar noe i 2015.

Pöyry venter en vekst på 7, 5 prosent i år, 6,6 prosent neste år, 7 prosent i 2014 og 4 prosent i 2015.

- Prisveksten blir sterkest i og rundt de største byene. Innlandsfylkene får lavest boligprisvekst, heter det i rapporten.

Mest i Stavanger Prispresset forsetter i oljebyen Stavanger, som har ledet an i boligprisveksten de siste årene. Også Oslo, Bergen og Trondheim vil oppleve høy prisvekst framover. 

I Kristiansand og Tromsø  derimot, forventer Pöyry  mer moderat boligprisvekst i perioden.

Boligprisene er drevet oppover av lav rente, befolkningsvekst og lite bygging av nye boliger.

Som en konsekvens av prisoppgangen forventes det at folk tar opp stadig mer lån -  husholdningenes gjeldsvekst øker med 10 prosent fram til 2015.

Pöyry legger til grunn at det vil bli bygget flere boliger de kommende årene og dette vil sammen med renta bidra til at prisveksten avtar fra 2015.

Selskapet spår en mer forsiktig lønnsvekst enn i år de neste årene, anslagene ligger på 3,4 og 3.5 for henholdsvis 2013 og 2014. Men også prisveksten vil holde seg lav, så resultatet vil likevel bli økt kjøpekraft.

- Ikke boble Den amerikanske sentralbanken sammenliknet i går det norske boligmarkedet med boligbobla i USA på midten av 2000-tallet, og antydet at dette kunne ende med et krakk.

- Jeg skjønner sammenlikningen, sier sjeføkonom i Pöyry Roger Bjørnstad til Dagbladet.

Han ser likevel ingen store farer for at det norske boligmarkedet skal falle.

- Likhetene er vekst drevet av lav rente i lang tid. Vi kan få en renteoppgang og et boligprisfall. Men samtidig har vi veldig sterk befolkningsvekst og inntektsvekst og sunne statsfinanser som kan gripe inn dersom konjunkturene snur. Disse momentene gjør at faren er mindre i Norge, og det er noe jeg ser for meg at vil vare i lang tid, sier han.

Han mener prisveksten i Norge er veldig lett å forklare ut fra tilbud og etterspørsel.

- Sånn sett tror jeg ikke vi har noen boble.