Varsler full by-oppvask

Fremskrittspartiet gjør sitt dårligste kommunevalg siden 1991. Sylvi Listhaug varsler en full gjennomgang av hvorfor partiet mister byvelgerne. Frp-leder Siv Jensen vil ha et tøffere Frp.

IKKE FORNØYD: Frps leder Siv Jensen hadde håpet på et bedre resultat. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Bompengespøkelset har forfulgt Fremskrittspartiet som en mare siden i vår og gjennom valgkampen. Hvordan kan det ha seg at nordmenn aldri har betalt mer i bompenger etter seks år med Frp i regjering?

Nå er velgernes dom kommet. Partiet går tilbake fra det som i utgangspunktet var et svakt valg for fire år siden. Ved midnatt var partiet ned 1 prosentpoeng til en oppslutning på 8,5 prosent.

- Vi løfter oss gjennom valgkampen, da vi hadde målinger på 6 prosent. Tusen takk for innsatsen, sa Siv Jensen til valgvaken på Hotel Bistol i Oslo sentrum.

Advarte sine egne

Jensen kom også med en advarsel til samarbeidspartiene i regjering, og ga et klart løfte til sine egne:

- Dere kan forvente et tydeligere og tøffere Frp framover. Vi skal rett og slett vise framover at det er vi som gjør en forskjell, sa Jensen til stor applaus.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug innrømmer at hodepinen kommer snikende etter en lang og slitsom valgkamp, som har vært preget av bompengekrangelen i regjeringen.

Løft fra 6 prosent

Kort tid etter at prognosen var klar, fant hun likevel et lyspunkt - akkurat som partileder Jensen.

- Vi gikk inn i denne valgkampen med et utgangspunkt på seks prosent. Det ser ut til at vi hentet inn en del i valgkampen, sier Sylvi Listhaug.

Frp må tilbake til 1991 for å finne et dårligere kommunevalg, da partiet fikk 6,5 prosent. Og det er i byene smellen kommer hardest.

I alle storbyene går partiet tilbake. I Oslo får partiet ifølge prognosene seint i går kveld 5,6 prosent, i Bergen 4,6, Stavanger 8,4. Partiet, som en gang var et byparti og som hadde sin hovedbase i Oslo, faller videre fra et allerede dårlig 2015-valg.

Samtidig går partiene som står lengst unna Frp kraftig fram hos de urbane velgerne. MDG og Rødt gjør brakvalg.

By-oppvask

Nå varsler Frp-nestleder Sylvi Listhaug en full gjennomgang av partiets bypolitikk.

- Det har vært for mye enveiskjøring i miljø- og klimasaken. Vi må få fram den andre siden, det går an å ta vare på klimaet og miljøet uten at vi trenger å slutte å leve, sier Listhaug, som i en årrekke var byråd i nettopp Oslo.

I går kveld sa tidligere Frp-nestleder Per Sandberg i Dagbladets valgbod at partiet blir sett på som et «nei-parti».

- Kjenner du deg igjen at dere mangler et eget positivt budskap i byene?

- Vi må gjennomgå valgresultatet i byene og se nøye på hva vi skal gjøre framover for å løfte oss i byene.

- Går det på hele organisasjonen?

- Det er helt klart at vi må se hva vi skal gjøre med byene.

- For det ser lyst ut på Vestlandet, der du er fra?

- Ja, men det er masse fornuftige folk der, sier Sylvi Listhaug og bryter ut i sin karakteristiske latter.

Lettelse

Det var lite glede å spore på Hotel Bristol da prognosen kom og valgresultatene rullet inn i går kveld. Partiet har fem ordførere og det ligger an til en thriller i Bjørnafjorden (tidligere Os) der Terje Søviknes har vært ordfører siden 1999. Da Dagbladet gikk i trykken lå det an til at Frp og Høyre mister flertallet.

Men det var lettelse. Lettelse over at ikke 6-tallet dukket opp på skjermen. Og en viss trøst i at også KrF og Venstre blør kraftig i regjering.

- Vi er det borgerlige partiet som går minst tilbake, ser det ut til, men dette er ikke et valgresultat vi kan være fornøyd med, sa samferdselsminister Jon Georg Dale før prognosen snudde litt og KrF ble partiet som tapte minst.

- Vi kan ikke tape to prosentpoeng hvert valg, for å si det sånn, fleipet Dale.