Varsler full gjennomgang

Helseminister Ingvild Kjerkol forteller Dagbladet at hun og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) skal evaluere samarbeid mellom politi og helsevesen. Bakgrunnen er episoden på Bislett tirsdag, hvor en mann ble skutt og drept av politiet.

VIL BEDRE SYSTEMET: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) lover flere sengeplasser i psykiatrien, samt en gjennomgang av samarbeid mellom etatene. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
VIL BEDRE SYSTEMET: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) lover flere sengeplasser i psykiatrien, samt en gjennomgang av samarbeid mellom etatene. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spesialenheten har åpnet etterforskning og avhørt to polititjenestemenn etter hendelsen der en 33 år gammel mann døde etter å ha blitt skutt av politiet på Bislett tirsdag.

Mannen ble i fjor dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern. 33-åringen var ute på permisjon da han tirsdag gikk barbeint og i bar overkropp rundt på Bislett med en kniv, og hvor han angrep politiet.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) varsler nå gjennomgang av samarbeidet mellom etatene, etter at flere har reagert på at mannen fikk gå fritt i samfunnet.

- På generelt grunnlag - også med bakgrunn i hendelsen på Kongsberg - har jeg hatt en tett dialog med min kollega justisministeren. Vi har satt i gang et arbeid for å se på hvordan politi og helsevesen samarbeider, sier Kjerkol til Dagbladet.

Skal se på psykiatrien

Hun understreker at regjeringen mener samarbeidet mellom politi og helse allerede er godt, men at det likevel kan forbedres.

- Og så skal vi se på psykiatrien vår. Hurdalsplattformen har ambisiøse målsetninger om en opptrappingsplan som ser på hele feltet, fra lavterskel i kommunene til dem som trenger langvarig behandling på institusjon, så har rettspsykiatrien noen egne åpne spørsmål som jeg og justisministeren jobber med, sier hun.

- Slår oss ikke på brystet

Helseministeren forklarer at regjeringen har et eget lovarbeid rundt tvangslovgivning i helsetjenesten, samt en evaluering av lovendringen i 2017 som gjorde det vanskeligere for psykiatrien å holde mennesker mot deres vilje.

- Vi kommer til å koble disse to prosessene sammen, samtidig som vi skal lytte til fagmiljøene, brukerorganisasjonene for å få et godt inntrykk i veien videre i det arbeidet, sier hun.

- Du sier at det ikke er godt nok i dag?

- Vi slår oss ikke på brystet på en sånn dag. Vi ser det i sammenheng. Så er det viktig å si at veldig mange som er psykisk syk ikke er farlig for samfunnet. Vi må ha en diskusjon som ivaretar hele bredden av pasientene vi ønsker skal få et bedre tilbud i en opptrappingsplan.

Lover flere sengeplasser

Kjerkol understreker at Hurdal-plattformen slår fast at regjeringen skal øke sengekapasiteten i psykiatrien, på blant annet politiets oppfordring.

- Hva har du å si til dem som er i førstelinjen som møter disse pasientene og tar de vanskelige vurderingene?

- Vi vil evaluere hvordan denne lovendringen har virket. Vi vil nå hente inn fagstemmer på hvordan den er praktisert. Jeg vil også si at bakgrunnen for at dette er et punkt i Hurdalsplattformen er bekymringen fra pårørende som bærer på en stor sorg fordi de opplever at deres nærmeste ikke har fått hjelpen de mener de kunne hatt nytte av, sier helseministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer