Varsler full oppvask

Rødt-leder Bjørnar Moxnes raser etter Dagbladets avsløringer av en hemmelig våpenavtale mellom Norge og USA. Han varsler full oppvask om avtalen, og sier han er blitt ført bak lyset.

OPPRØRT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes varsler full oppvask om Dagbladets våpenavsløringer. Han sier han misliker å bli ført bak lyset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OPPRØRT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes varsler full oppvask om Dagbladets våpenavsløringer. Han sier han misliker å bli ført bak lyset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt og representant i Stortingets utenriks- og forsvarskomite, reagerer kraftig på Dagbladets avsløringer av en til nå ukjent avtale som er til utarbeiding mellom Norge og USA.

- Det er en skandale om regjeringen i smug forsøker å undergrave vedtatt, norsk politikk om hvem som skal få kjøpe norske våpen, sier Moxnes til Dagbladet.

Avtalen gir USA mulighet til å selge norskproduserte våpen under amerikansk flagg. Dermed kan norske våpen selges til Saudi-Arabia og andre land som er storkunder av USA, men som Norge ikke eksporterer til på grunn av anklager om krigsforbrytelser og brudd på menneskerettighetene.

Selv om Forsvarsdepartementet overfor Dagbladet sier at norsk eksportregelverk skal følges, står det noe annet i en avtale Dagbladet har fått tilgang til:

I en avtale mellom den norske våpenprodusenten Kongsberg Defence & Aerospace, og deres samarbeidspartner Raytheon i USA, står det at Kongsberg-missiler kan selges av Raytheon etter norsk «og/eller» amerikanskregelverk.

- Det er demokratisk tilkjempet over flere tiår at norske våpen ikke skal ende hos stater som bryter menneskerettighetene eller fører folkerettsstridig krig i andre land, som Saudi-Arabia. Stortingsvedtak kan ikke tilsidesettes av en minister på bakrommet, sier Moxnes.

STRIDENS KJERNE: Naval Strike Missile, produsert av Kongsberg i Norge. Foto: Kongsberg
STRIDENS KJERNE: Naval Strike Missile, produsert av Kongsberg i Norge. Foto: Kongsberg Vis mer

Varsler full oppvask

Rødt sender nå et skriftlig spørsmål til utenriksminister Anniken Huitfeldt, der de krever svar om ordningen.

- Det går fram av Dagbladets sak at UD og FD enten ikke vil eller kan svare på om Norges eksportrestriksjoner vil gjelde fullt ut og hvordan Norge i så fall skal håndheve dem. Rødt vil kreve svar fra utenriksministeren til Stortinget, hvor hun er pliktet til å svare, sier Moxnes.

Han påpeker:

- Utenriksministeren la nylig fram melding til Stortinget om regjeringens eksportkontroll og ikke-spredningsarbeid. At regjeringen vil legge til rette for videresalg fra USA er ikke nevnt med ett ord. Rødts folkevalgte setter ikke pris på å bli ført bak lyset, og det vil bli full oppvask når vi skal behandle meldingen.

Dagbladet har kontaktet Utenriksdepartementet om saken. Statssekretær Eivind Vad Petersson svarer slik på kritikken fra Moxnes:

- Utenriksdepartementet behandler alle søknader om eksport av forsvarsmateriell. Vi følger et strengt regelverk, skriver Petersson via pressetjenesten.

- På grunn av den strenge og lovpålagte taushetsplikten kan Utenriksdepartementet ikke kommentere konkrete saker om eksport av strategiske varer, tjenester og teknologi. Regjeringen la 3. juni fram stortingsmeldingen om av eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2021. Meldingen inneholder både omfattende statistikk for eksporten i 2021 og en grundig redegjørelse for praktiseringen av regelverket om lisenssøknader for eksport av forsvarsmateriell, sier Petersson.

- Veldig bekymringsfull

Moxnes får støtt fra MDG-nestleder Ingrid Liland.

- Det er veldig bekymringsfull at regjeringen tilsynelatende nå ønsker å muliggjøre våpensalg til tredjeland via USA, uten de strenge retningslinjene vi bør ha for norsk eksport av våpen. Jeg lurer på hvorfor de tenker at dette er en god idé, sier hun til Dagbladet.

Liland spør:

- Er det slik at man er villig til å sende våpen til feil hender for å tjene litt mer penger? Vi må sørge for at norsk våpeneksport er underlagt strenge retningslinjer som ikke gjør at norske våpen havner i land som begår alvorlige menneskerettighetsbrudd, som Saudi-Arabia.

Dette gjelder direkte så vel som indirekte salg, via land Norge selger til, framholder MDG-nestlederen.

- Det er svært mye våpen i sirkulasjon i verden, og om det er noe vi trenger i endringer av retningslinjer, så er det et sterkere eksportregelverk hvor sjansen for at våpen ender opp i feil hender, enten det er stater, grupperinger eller hos enkeltpersoner, er så lav som overhodet mulig.

Liland advarer om at våpen solgt til «useriøse og utrygge land» har større sannsynlighet for å ende i hendene på «terrorister og andre grupperinger vi ikke ønsker skal ha våpen».

- Regjeringen spiller nå et høyt spill hvor konsekvensene kan bli store og negative i utlandet, og MDG vil følge opp denne saken for å få alle kortene på bordet.

Slik svarer de

Både FD og UD har tidligere kommentert avtalen i Dagbladets saker.

Birgitte Frisch, spesialrådgiver i kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet, ville ikke kommentere avtalen mellom Kongsberg og Raytheon.

- Forsvarsdepartementet kommenterer ikke forholdet mellom Raytheon og KDA eller forhold som går på eksport, skriver hun i en e-post.

Hun har imidlertid bekreftet at det er aktuelt med mulig salg av norsk materiell gjennom det amerikanske systemet Foreign Military Sale. Hun sier imidlertid at alt skal skje i tråd med norsk regelverk - men hevder norske eksportregler ikke skal omgås.

- Det er selvfølgelig ikke riktig at Forsvarsdepartementet sammen med USA utarbeider et opplegg for hvordan eksportkontrollregelverket kan omgås. Forsvarsdepartementet har imidlertid utarbeidet en praksis for hvordan sensitiv norskutviklet forsvarsteknologi kan beskyttes.

- Dere bestrider da ikke USA skal kunne selge norsk utstyr som amerikansk, men dere mener dette er i tråd med eksportkontrollregelverket?

- Vi viser til svarene vi har gitt, svarer Frisch.

Taushetsplikt

MÅ SVARE: Rødt mener utenriksminister Anniken Huitfeldt har ført dem bak lyset. Foto: Nina Hansen
MÅ SVARE: Rødt mener utenriksminister Anniken Huitfeldt har ført dem bak lyset. Foto: Nina Hansen Vis mer

Ragnhild Håland Simensen, kommunikasjonsrådgiver i UD, skrev i en e-post at de henviser til FD.

- Fra UDs side kan vi legge til at Utenriksdepartementet har ansvar for eksportkontrollen. På grunn av den strenge og lovpålagte taushetsplikten kan vi ikke kommentere konkrete saker som gjelder kontroll med eksport av forsvarsmateriell.

Ronny Lie, kommunikasjonsdirektør i Kongsberg Gruppen, svarte:

- Spørsmål om eksport av forsvarsmateriell er et sikkerhets- og myndighetsanliggende som norske myndigheter uttaler seg om. Vi følger det til enhver tid gjeldende eksportregelverket til punkt og prikke. I tett samarbeid med norske myndigheter utvikler vi forsvarssystemer som speiler behovet for å sikre norsk sikkerhet og suverenitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer