STORM: Farenivået er hevet til oransje for Sør- og Østlandet fredag kveld. Det forventes perioder med fullstorm. Foto: Meteorologisk institutt
STORM: Farenivået er hevet til oransje for Sør- og Østlandet fredag kveld. Det forventes perioder med fullstorm. Foto: Meteorologisk instituttVis mer

Stormen treffer Sør- og Østlandet:

Varsler full storm med orkan i kastene

Det verste uværet har gitt seg på Vestlandet. Fredag er det Sør- og Østlandets tur.

Har du video av uværet der du er? Send til Dagbladet på videotips@dagbladet.no

Vestlandet har natt til torsdag fått kjenne på restene av den tropiske stormen «Helena». To personer er skadd som følge av uværets herjinger, over 10 000 personer er strømløse, og flere jordras har gått mellom Førde og Askvoll, og på Askøy.

I Askvoll i Sogn og Fjordane gikk et 60 meter langt fraktskip på grunn og sto i full fyr. Fire personer ble reddet ut i en svært krevende redningsaksjon.

Vinden på Vestlandet var onsdag kveld er så kraftig at seks personer rett og slett ble blåst over ende på Flesland. Torsdag morgen er de verste vindkastene over i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Men nå er stormen på full fart nordover langs kysten.

- Det vil bli sør-vestlig full storm på kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag i morgentimene og utover dagen. Så det oppfordres til å gjøre fast løse gjenstander og sørge for at båter er skikkelig fortøyd, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Halldis Berge.

Nye vindkast på vei

Uværet blir imidlertid av det kortvarige slaget, ifølge meteorologen. Allerede i ettermiddag vil det verste av stormen ha passert Midt-Norge.

- På kysten av Nordland vil du også få en økning i morgentimene, men her kommer det bare opp i liten storm i styrke, sier Berge.

Men for Sør- og deler av Vestlandet blir oppholdet fra vindens krefter trolig kort, ifølge meteorologen. Allerede i morgen siger et nytt og kraftig lavtrykk inn fra Nordsjøen. Og med det kommer nye perioder med vind opp i full storm styrke. Farenivået er hevet til oransje nivå - nest øverste farenivå på skalaen.

- Det kommer et nytt og kraftig lavtrykk mot Sør-Norge. Denne gangen er det Rogaland, Sørlandet og Østlandet som blir mest rammet. Utover fredag vil vinden øke på til full storm, og vi får vindkast helt opp i 40 meter per sekund. Dette lavtrykket har potensial for å lage store skader over store områder, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss til NRK.

Trær veltet over veier

Politiet i Møre og Romsdal melder på Twitter at de første stormkastene traff dem allerede i natt. Like etter klokka 07.00 meldes det om både trær som har falt ned på veier, et vindu som blåste inn i Ålesund, og strøm- og telefonledninger som har falt ned.

- Det er foreløpig ikke meldt om personskader eller vesentlige problemer som følge av disse hendelsene. De fleste meldingene har kommet fra området rundt Stad, men vi får se hvordan det utvikler seg utover dagen, sier Borge Amdam, operasjonsleder ved Møre og Romsdal politidistrikt.