Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler generasjons­oppgjør mot Jonas

I løpet av ei uke gikk Arbeiderpartiet sammen med regjeringspartiene, Frp og Senterpartiet om både iskanten og oljeskatten. AUF varsler nå et generasjonsoppgjør for å gjøre Ap til et troverdig klimaparti for de unge.

TIL KAMP: AUF-leder Ina Libak og de grønne i Ap har gått på to strake nederlag denne uka. Jeg holder ikke på med dette for at det skal være enkelt og greit, sier hun .
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TIL KAMP: AUF-leder Ina Libak og de grønne i Ap har gått på to strake nederlag denne uka. Jeg holder ikke på med dette for at det skal være enkelt og greit, sier hun . Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener det står om Arbeiderpartiet skal være et troverdig klimaalternativ for unge mennesker, sier AUF-leder Ina Libak.

– Er dere det i dag?

- Nei, ikke troverdig nok. Arbeiderpartiet må levere en mer troverdig plan der man viser hvordan man skal halvere utslippene, sier Libak.

Det har vært en tung uke for de grønne i Arbeiderpartiet. I løpet av noen timer kom nyhetene mandag om at partiet hadde inngått forlik med regjeringspartiene, Fremskrittspartiet og Senterpartiet om både iskanten og oljeskatten.

Hvis AUF og mer klimavennlige politikere i de store byene står på den ene siden, befinner fagbevegelsen og industri-Ap seg på den andre.

- Flere stusser

Anne Nyeggen er leder for Forum for grønn vekst, et nystartet lokallag i Oslo Arbeiderparti. Hun er ikke i tvil om hvem som kom seirende ut av slaget om oljeskatten.

- Oljeindustrien og fagorganisasjonene som har folk i oljeindustrien er de som helt klart har kommet best ut av dette. Jeg tror det er flere fagforbund som stusser over dette vedtaket, sier Nyeggen, som reagerer kraftig på at partiet hun har vært medlem av siden 90-tallet gir oljebransjen det de ber om.

Avtalen innebærer at oljeselskapene får utsatt skatteregningen og at risikoen for investeringene i større grad tas av skattebetalerne. De midlertidige skattereduksjonene til selskapene beløper seg til åtte milliarder kroner.

Jonas Gahr Støre lanserte klima som den altoverskyggende saken da han ble Arbeiderparti-leder i 2014. 2020-åra har han annonsert skal være tiåret Norge skal bli et lavutslippssamfunn.

- Generasjonsoppgjør

Derfor blir det uforståelig for Libak og AUF at man sylter enda flere investeringer ned i norsk sokkel.

- Det er helt feil vei å gå når man binder norsk økonomi til oljen langt ut på 20-tallet, men løpet er aldri kjørt. Det kommer et landsmøte og en ny regjering. Det er grunnen til at jeg er med i AUF, fordi jeg ønsker å gjøre noe med det. Dette er et generasjonsoppgjør, sier Libak.

Anne Nyeggen etterlyser et klarere ris bak speilet overfor oljeselskapene, hvis de ikke følger opp de grønne lovnadene de har gitt for å få skatteutsettelsene.

- Jeg ser at Arbeiderpartiet og ledelsen er i en skvis. Ledelsen sier de har fått gjennom krav til en grønn omstilling i forhandlingene. Det er jeg ikke enig i at de har fått til. Hvor er kontrollmekanismene? Blir selskapene straffet hvis de ikke gjennomfører de grønne prosjektene de har lovet? spør Nyeggen, som påpeker at en rekke andre vestlige land og EU har gitt tydeligere marsjordre i sine redningspakker.

Omkamp om iskanten

AUF varsler to slag om Arbeiderpartiets framtid inn mot landsmøtet som skal vedta programmet partiet skal gå til valg på i 2021.

Det ene er å lansere en helhetlig plan for hvordan lavutslippssamfunnet skal bli og hva vi skal leve av framover.

- Den andre store saken handler om sårbarhet og å sette en grense for iskanten. Vi komme til å ta opp den saken på nytt, varsler Libak.

- Ville det vært enklere å få gjort noe med iskanten hvis ikke Ap hadde blitt med på forliket på Stortinget?

- Ja, det hadde vært lettere, men jeg holder ikke på med dette for at det skal være enkelt og greit. Jeg forstår at det er avveining mellom å bli med og påvirke eller stå utenfor, men vi mener dette var en så viktig sak at du enten er for de miljøfaglige rådene eller så er du det ikke. Vi vil kjempe hardt internt i Ap for at vi kan gå til valg på å verne de mest sårbare områdene, sier Libak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!