Olaug Bollestad:

Varsler grep

KrF-lederen lanserer ny strategi, uten å nevne tradisjonelle kristne saker. - Vi heter Kristelig, men vi heter også Folkeparti, sier Olaug Bollestad.

KAPTEIN: KrF-leder Olaug Bollestad sliter på meningsmålingene, men holder fast på at partiet er samlet. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
KAPTEIN: KrF-leder Olaug Bollestad sliter på meningsmålingene, men holder fast på at partiet er samlet. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krisemålingene har vært nærmest konstante i fem år. Det har også karakteristikkene, om at KrF er utdøende og nærmest ubetydelige.

Dagbladet har i det siste omtalt at partiet fortsatt ikke har valgkampmannskapet på plass før høstens valg. Kilder i og rundt partiet beskriver en intern dragkamp mellom ulike retninger.

En offensiv Olaug Bollestad svarer på kritikken overfor Dagbladet ved å presentere en ny strategi hun har jobbet med en stund.

- Det er fire felt der vi skal satse på ny politikk, sier Bollestad.

Spark til regjeringen

Siden hun ble partileder har hun markert KrF som et helseparti. I tillegg, sier hun nå, skal KrF være:

  • Familie- og oppvekstpartiet
  • Helsepartiet
  • Eldrepartiet
  • Partiet for et samfunn som bygges nedenfra

KrF har ikke utformet politikken på hvert felt ennå. Men den handler om å legge til rette for ideelle aktører, både i frivilligheten, skolen, helsesektoren og idretten.

- Det virker som dagens regjering har tenkt å kneble nesten alt som heter frie valg, sier Bollestad.

Motsatt strategi

Hun nevner ikke abort i sin nye slagplan.

Det er bare halvannet år siden hennes år forgjenger, Kjell Ingolf Ropstad, markerte abortsaken som en av partiets hovedsaker i valgkampen.

- KrF vil alltid være opptatt av rettsvern for det ufødte livet, og vi er ikke blitt mindre opptatt av å få ned aborttallene. Men den politiske debatten handler om å utvide abortretten, og da vil KrF gjøre det vi kan for ikke å utvide dagens abortlov, sier Bollestad.

Vi heter «Folkeparti»

Sentralt i uenighetene som en rekke kilder peker på, står dette spørsmålet:

Skal KrF gå bredere ut med fanesaker og nå nye velgergrupper? Eller skal de forskanse seg blant de, oftest tradisjonelle, velgerne partiet i dag har størst appell hos?

Enkelte i partiet savner tydelighet fra lederen om hvor hun står.

Her peker Bollestad på et viktig poeng for henne:

- Vi heter Kristelig, men vi heter også Folkeparti. Vi skal føre praktisk politikk forankret i våre verdier, sier hun.

Enige om det sentrale

- I denne nye strategien nevner du ingen tradisjonelle kristne saker. Er det et signal om at du er en av dem som ønsker å breie partiet ut?

- Jeg er opptatt av at man ikke trenger å være kristen for å stemme på KrF. Men for meg er det viktigste å vise verdiene våre, som nestekjærlighet og forvalteransvar, i det vi utvikler av politikk, sier Bollestad.

- Men er du uenig i at det i KrF er to ulike retninger som drar i hver sin retning?

- I ethvert parti vil det alltid være ulike meninger. Men det mest sentrale opplever jeg at vi er samlet om. Det blir også det viktige framover å bruke krefter på det vi er enige om, sier hun.

Kan leve med begge

Ida Lindtveit Røse og Jorunn Gleditsch Lossius ønsker begge å bli ny nestleder i april. De to omtales som svært ulike, og hvem av dem som går inn i Bollestads ledertrio symboliserer dette retningsvalget, ifølge kilder.

- Jeg skal klare å leve med utfallet uansett hvem det blir. Men det flotte er at vi har forholdsvis unge kvinner som stiller seg til disposisjon. Det viser også at det er en bredde i KrF, sier Bollestad.

Valgkampmannskapet har tatt tid å finne, for å få den riktige kombinasjonen, forteller hun.

Selv har hun ingen planer om å gi seg.

ANBEFALER TERAPI: Jan Frode og Olaug Bollestad sier dette er oppskriften på det snart 35 år lange ekteskapet. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- Raskt å rive ned

Samtidig lyser meningsmålingene rødt, og partiet har i snitt vært under sperregrensa sammenhengende siden det opprivende retningsvalget i 2018.

Den siste målingen i Dagbladet viser 3,4 prosent til KrF.

- Det tallet gjør at jeg reiser rundt og jobber beinhardt, for jeg mener oppriktig at det skal være plass til et kristendemokratisk parti i norsk politikk. Å bygge opp tar tid, men så går det raskt å rive ned. Derfor er jeg opptatt av langsiktighet. Vi har også en strategi for 2025, 2027 og 2029.

Og partilederen gjentar en setning mange ganger:

- Vi har en strategi. Det er jeg opptatt av å få fram, sier Bollestad til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer