Krisemålingene har vært nærmest konstante i fem år. Det har også karakteristikkene, om at KrF er utdøende og nærmest ubetydelige.
Dagbladet har i det siste omtalt at partiet fortsatt ikke har valgkampmannskapet på plass før høstens valg. Kilder i og rundt partiet beskriver en intern dragkamp mellom ulike retninger.
En offensiv Olaug Bollestad svarer på kritikken overfor Dagbladet ved å presentere en ny strategi hun har jobbet med en stund.
- Det er fire felt der vi skal satse på ny politikk, sier Bollestad.

Presses til nytt veivalg
Spark til regjeringen
Siden hun ble partileder har hun markert KrF som et helseparti. I tillegg, sier hun nå, skal KrF være:
- Familie- og oppvekstpartiet
- Helsepartiet
- Eldrepartiet
- Partiet for et samfunn som bygges nedenfra
KrF har ikke utformet politikken på hvert felt ennå. Men den handler om å legge til rette for ideelle aktører, både i frivilligheten, skolen, helsesektoren og idretten.
- Det virker som dagens regjering har tenkt å kneble nesten alt som heter frie valg, sier Bollestad.

Ut mot eget parti
Motsatt strategi
Hun nevner ikke abort i sin nye slagplan.
Det er bare halvannet år siden hennes år forgjenger, Kjell Ingolf Ropstad, markerte abortsaken som en av partiets hovedsaker i valgkampen.
- KrF vil alltid være opptatt av rettsvern for det ufødte livet, og vi er ikke blitt mindre opptatt av å få ned aborttallene. Men den politiske debatten handler om å utvide abortretten, og da vil KrF gjøre det vi kan for ikke å utvide dagens abortlov, sier Bollestad.

Uro i regjeringen: Dannet strømgruppe
Vi heter «Folkeparti»
Sentralt i uenighetene som en rekke kilder peker på, står dette spørsmålet:
Skal KrF gå bredere ut med fanesaker og nå nye velgergrupper? Eller skal de forskanse seg blant de, oftest tradisjonelle, velgerne partiet i dag har størst appell hos?
Enkelte i partiet savner tydelighet fra lederen om hvor hun står.
Her peker Bollestad på et viktig poeng for henne:
- Vi heter Kristelig, men vi heter også Folkeparti. Vi skal føre praktisk politikk forankret i våre verdier, sier hun.

Strid om ledelsen
Enige om det sentrale
- I denne nye strategien nevner du ingen tradisjonelle kristne saker. Er det et signal om at du er en av dem som ønsker å breie partiet ut?
- Jeg er opptatt av at man ikke trenger å være kristen for å stemme på KrF. Men for meg er det viktigste å vise verdiene våre, som nestekjærlighet og forvalteransvar, i det vi utvikler av politikk, sier Bollestad.
- Men er du uenig i at det i KrF er to ulike retninger som drar i hver sin retning?
- I ethvert parti vil det alltid være ulike meninger. Men det mest sentrale opplever jeg at vi er samlet om. Det blir også det viktige framover å bruke krefter på det vi er enige om, sier hun.

Etter NRK-reality: - Rystet
Kan leve med begge
Ida Lindtveit Røse og Jorunn Gleditsch Lossius ønsker begge å bli ny nestleder i april. De to omtales som svært ulike, og hvem av dem som går inn i Bollestads ledertrio symboliserer dette retningsvalget, ifølge kilder.
- Jeg skal klare å leve med utfallet uansett hvem det blir. Men det flotte er at vi har forholdsvis unge kvinner som stiller seg til disposisjon. Det viser også at det er en bredde i KrF, sier Bollestad.
Valgkampmannskapet har tatt tid å finne, for å få den riktige kombinasjonen, forteller hun.
Selv har hun ingen planer om å gi seg.
- Raskt å rive ned
Samtidig lyser meningsmålingene rødt, og partiet har i snitt vært under sperregrensa sammenhengende siden det opprivende retningsvalget i 2018.
Den siste målingen i Dagbladet viser 3,4 prosent til KrF.
- Det tallet gjør at jeg reiser rundt og jobber beinhardt, for jeg mener oppriktig at det skal være plass til et kristendemokratisk parti i norsk politikk. Å bygge opp tar tid, men så går det raskt å rive ned. Derfor er jeg opptatt av langsiktighet. Vi har også en strategi for 2025, 2027 og 2029.
Og partilederen gjentar en setning mange ganger:
- Vi har en strategi. Det er jeg opptatt av å få fram, sier Bollestad til Dagbladet.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!