OPTIMIST: Arbeiderpartiets Trond Giske er lattermild og optimistisk, men ønsker en evaluering av det som ser ut til å bli et for dårlig valg for hans parti. Vis mer

Varsler «grundig evaluering» etter krisevalg

Ap-nestleder Trond Giske tror ikke Ap har «klart å tegne en visjon som er gjenkjennelig for folk flest», og sier ledelsen må ta ansvaret for det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er fortsatt for tidlig å si sikkert hvem som blir statsminister i Norge, men en ting er uansett sikkert: Ap har gjort et veldig dårlig valg.

I stedet for å gå fram - slik det ventes at partier gjør etter år i opposisjon - går partiet kraftig tilbake sammenliknet med 2013-valget.

Dårlig valg

Ap gjør altså uansett - bare ved å ende under 30-tallet - sitt nest dårligste valg siden 1945.

Nå varsler Ap-nestleder Trond Giske en grundig gjennomgang av hva som gikk galt.

- Vi må jo erkjenne at Ap ikke har gjort et godt nok valg, selv om det fortsatt er interessant å se hva som skjer med blokkene, sier Ap-nestlederen til Dagbladet på Aps valgvake mandag kveld.

- Uansett gjør Ap et dårlig valg. Hva blir konsekvensen?

- Det må vi ha en grundig evaluering på, vi kan ikke trekke de konklusjonene nå, men det er klart at vi hadde ønsket at vi skulle gå fram sammenlikna med 2013, og det har vi jo ikke gjort.

- Hva har gått galt?

- Min opplevelse er at organisasjonen har drevet en like optimistisk og entusiastisk valgkamp nå som vi gjør på vårt beste, så det må jo da være budskapet vårt som ikke har truffet, at vi ikke har fått det godt nok fram, at vi ikke har tegnet en visjon som er gjenkjennelig for folk flest, innrømmer Giske.

- Og hvem sitt ansvar er det?

- Det er oss som bestemmer strategien, altså ledelsen og sentralstyret, som må ta det ansvaret. Så skal det sies at vår strategi har vært veldig godt forankra i partiorganisasjonen.

- Blir det oppvask i Ap nå?

- Næ, det blir en evaluering. Det er veldig fred og samling i Ap, sier Giske.

Han svarer følgende på spørsmål om hvorvidt det trengs en oppvask:

- Det trengs jo en evaluering på hvordan vi har kommunisert vårt budskap, for det er tydelig at vi ikke har forklart historien og visjonen for framtida på en måte som folk kjenner seg igjen i, og det er viktig for et folkeparti som Ap at vi blir oppfatta som det vi skal være, nemlig på lag med folket.

- Retter du kritikken direkte til partilederen?

- Nei, vi har et ansvar hele ledelsen og sentralstyret, for den valgkampen vi har lagt opp.

Ikke alene

Ap-nestlederen er ikke den eneste som mener partiet må ta en gjennomgang i ettertid av hva som forårsaket det dårlige valgresultatet for Aps vedkommende.

Stortingsrepresentant Kari Henriksen i Vest-Agder sier det samme.

- Hvis vi lander på prognosen og taper fem mandater på Stortinget, må vi ha en grundig evaluering i hele partiorganisasjonen. Den beste til å foreta den er Jonas og resten av partiledelsen vi har i dag, sier Henriksen til Fædrelandsvennen.

Ap ligger før midnatt an til en oppslutning på 27,5 prosent av stemmene, noe som altså tilsier et tap på fem mandater for Ap sammenliknet med det partiet har i dagens storting.