Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler homokamp og klimakamp

President Barack Obama hyllet i spektakulær seremoni.

AVLEGGER ED: Barack Obama tas i ed for fire nye år som USAs president. Kona Michelle holder to bibler som tidligere har tilhørt president Abraham Lincoln og borgerrettighetsforkjemper Martin Luther King jr..Foto: AP Photo/Carolyn Kaster
AVLEGGER ED: Barack Obama tas i ed for fire nye år som USAs president. Kona Michelle holder to bibler som tidligere har tilhørt president Abraham Lincoln og borgerrettighetsforkjemper Martin Luther King jr..Foto: AP Photo/Carolyn Kaster Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Flere hundretusen hadde møtt fram i den amerikanske hovedstaden for å feire at Obama på nytt ble tatt i ed som president.

Selv var presidenten mest opptatt av at alle må stå sammen.

Jubelbrus - Et tiår med krig går mot slutten. Den økonomiske gjenreisingen har begynt. Vår individuelle frihet, krever kollektiv handling. I dette landet tror vi ikke at frihet er reservert for de få heldige, eller lykke for de få. Vi må handle sammen, som ett land og ett folk, sa Obama og utløste et kollektivt jubelbrus fra den enorme folkemengden.

Med ham på scenen sto kona Michelle og de to døtrene Sasha og Malia. Michelle holdt biblene han sverget på. De har tidligere tilhørt presidenten som holdt USA samlet gjennom en borgerkrig og fikk avskaffet slaveriet, Abraham Lincoln, og borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King jr..

Verken høyesterettsjustitiarius John Roberts eller Obama selv snublet i ordene, slik de gjorde for fire år siden.

Homorettigheter Selv om Obama oppfordret til fellesskap, nølte han ikke med å ta opp politiske spørsmål som splitter USA. Presidenten lovte en aggressiv kamp mot global oppvarming i sin andre periode.

- Vi vil svare på klimatrusselen, vel vitende om at ikke å gjøre det ville vært et svik mot våre barn og framtidige generasjoner. Det finnes fortsatt noen som benekter vitenskapens overveldende dom, men ingen kan unngå de ødelegge virkningene av rasende branner, lammende tørker og kraftigere stormer, sa presidenten.

Han ble også den første presidenten noensinne, som har tatt opp homofiles rettigheter i en innsettingstale.

NASJONALSANG: Sangstjerna Beyoncé Knowles sang nasjonalsangen.Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
NASJONALSANG: Sangstjerna Beyoncé Knowles sang nasjonalsangen.Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer

- Vår reise er ikke over før våre homofile brødre og søstre blir behandlet som alle andre. For dersom vi faktisk er skapt like, da må også kjærligheten vi gir hverandre være den samme, sier Obama.

Stjernesang Popstjerna Beyoncé Knowles kom til seremonien sammen med ektemannen, rapperen Jay-Z. Hun fikk æren av å avslutte seremonien ved å synge nasjonalsangen. I tillegg opptrådte også popartistene Kelly Clarkson og James Taylor.

Til stede var blant andre medlemmene i senatet og representantenes hus og de to tidligere demokratiske presidentene Bill Clinton og Jimmy Carter. De to øvrige tidligere presidentene som fortsatt er i live, George Bush og sønnen George W. Bush deltok ikke på grunn av helsetilstanden til Bush den eldre, opplyste familien.

FOLKEHAV: Hundretusener møtte fram i Washington D.C. for å se Obama bli tatt i ed. Foto: AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI
FOLKEHAV: Hundretusener møtte fram i Washington D.C. for å se Obama bli tatt i ed. Foto: AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media