FÅR IKKE HJELP: Feilernærte barn får matforsyninger. Disse risikerer nå å stå alene uten hjelp når hjelpeorganisasjonene kastes ut. Foto: Doctors without Borders/AFP PHOTO/MARCO LONGARI/MSF
FÅR IKKE HJELP: Feilernærte barn får matforsyninger. Disse risikerer nå å stå alene uten hjelp når hjelpeorganisasjonene kastes ut. Foto: Doctors without Borders/AFP PHOTO/MARCO LONGARI/MSFVis mer

Varsler humanitær katastrofe for millioner i Sudan

Leger uten grenser på nettmøte om situasjonen kl. 14.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sudan står på terskelen til en humanitær katastrofe av ekstreme proporsjoner, etter at landet i dag besluttet å hive ut ti hjelpeorganisasjoner.

Blant disse er Leger uten grenser (MSF), og feltkoordinator Rakel Ludviksen sier de er ekstremt bekymret for situasjonen til 2,5 millioner av landets interne flyktninger.

- To av våre fem seksjoner ble kastet ut brått og brutalt. Vi fikk ingen forklaring, bare beskjed om å dra umiddelbart. Sudan står ovenfor en katastrofe, sier Ludviksen til Dagbladet.no.

Innbrudd
En halv million mennesker skal være helt avhengig av organisasjonens hjelp i Darfur-regionen, og mange vil stå fullstendig uten bistand når sykehus og legekontorer vil stå tomme.

Som en direkte konsekvens vil også 90 000 mennesker forbli ubehandlet i en hjernehinnebetennelse-epidemi som for øyeblikket herjer.

UTEN HJELP:En flyktningeleir i Kalma viser de elendige forholdene millioner av mennesker i Sudan lever under. Foto: Scanpix/AP Photo/Voitek Asztabski/Medecins Sans Frontieres
UTEN HJELP:En flyktningeleir i Kalma viser de elendige forholdene millioner av mennesker i Sudan lever under. Foto: Scanpix/AP Photo/Voitek Asztabski/Medecins Sans Frontieres Vis mer

- Om en gravid kvinne trenger keisersnitt i kveld, så får hun det ikke. Da dør både hun og barnet. Landet er helt avhengig av faglært personale og hjelp utenfra, sier hun.

MSF frykter også for sikkerheten til sine lokalansatte, og sier myndighetene har brutt seg inn og foretatt razziaer av organisasjonens kontorer.

- De har stjålet datamaskiner og annet utstyr. Vi ble tvunget til å gi ut lister over våre ansatte i landet. Vi er veldig bekymret, sier Ludviksen.

Etterforsker organisasjonene
Beslutningen om å hive ut hjelpeorganisasjoner kommer omtrent samtidig med at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utstedte en arrestordre på president Omar al-Bashir for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

VARSLER KATASTROFE: Ti organisasjoner er kastet ut av Sudan.  AFP PHOTO/MARCO LONGARI
VARSLER KATASTROFE: Ti organisasjoner er kastet ut av Sudan. AFP PHOTO/MARCO LONGARI Vis mer

Hassabo Mohammed Abdel Rahman, leder av Sudans kommisjon for humanitære saker, anklager organisasjonene for å bidra med falske beretninger om folkemord og voldtekter.

- Flere hjelpeorganisasjoner er under etterforskning, sier Rahman ifølge NTB.

Ludviksen sier landets befolkning blir «holdt som gisler for politiske og juridiske agendaer», og at organisasjonen oppfatter situasjonen som absurd.

- Vi samarbeider ikke med den Internasjonale straffedomstolen og er helt nøytrale i politiske spørsmål, sier hun.

 ICC har utstedt arrestordre på Sudans president Oman al-Bashir. Nå hiver han ut organisasjonene som gir nødhjelp til innbyggerne. Foto: SCANPIX/REUTERS/Zohra Bensemra
ICC har utstedt arrestordre på Sudans president Oman al-Bashir. Nå hiver han ut organisasjonene som gir nødhjelp til innbyggerne. Foto: SCANPIX/REUTERS/Zohra Bensemra Vis mer

- Norge vil reagere
Utenriksdepartementet ser meget alvorlig på situasjonen, og statssekretær Raymond Johansen har i dag har vært i et møte med Sudans ambassadør i Norge.

- Ambassadøren fikk et tydelig budskap om at dette er uakseptabelt, og vi pekte på de humanitære konsekvensene. De fikk beskjed om å trekke tilbake avgjørelsen, sier kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen til Dagbladet.no.

Norske myndigheter skal nå ta affære overfor Sudans myndigheter.

- Norge forbereder nå en felles reaksjon med de andre landene som er rammet, legger Jahnsen til.

Foto: SCANPIX/REUTERS/Zohra Bensemra (SUDAN)
Foto: SCANPIX/REUTERS/Zohra Bensemra (SUDAN) Vis mer

Sitter igjen alene
Også Flyktningehjelpen, CARE og Oxfam er også blant organisasjonene som har fått beskjed om å evakuere landet, noe som etterlater millioner av mennesker alene og uten tilgang på medisinsk hjelp, mat og vann.

- At Oxfam nå må trekke seg ut, vil påvirke mer enn 600.000 sudanere som vi støtter med livsnødvendig humanitær hjelp, blant annet rent vann, på daglig basis, sier Oxfam-leder Penny Lawrence ifølge NTB.

Organisasjonene som skal nå samarbeide om en felles plattform for hvordan de skal reagere på situasjonen, opplyser Ludviksen.

- ETTERFORSKES: Landets myndigheter sier organisasjonene sprer falske historier om landet. Foto: SCANPIX/AP Photo/Nasser Nasser)
- ETTERFORSKES: Landets myndigheter sier organisasjonene sprer falske historier om landet. Foto: SCANPIX/AP Photo/Nasser Nasser) Vis mer