Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler humanitær katastrofe

Rapport om Irak lagt frem i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tilstanden i Irak er alvorlig og blir stadig verre, slår den såkalte Baker-kommisjonens rapport fast. Det varsles nå om regional krig med mindre USA skifter kurs og søker en bredere diplomatisk og politisk løsning, skriver Washington Post.

Rapporten er lagt frem av tidligere utenriksminister James A. Baker III og tidligere kongressmedlem Lee H. Hamilton. De to tror fortsatt det er muligheter for en politikk som kan gi Irak muligheten til en bedre fremtid, motkjempe terrorisme og beskytte USAs troverdighet, interesser og verdier.

79 forslag

Rapporten tegner et trist bilde av nasjonen som Bush stadig har lovt å forandre til et fredelig demokrati. Nesten 2800 amerikanere og titusener av irakere har mistet livet i Irak siden USA gikk til krig mot landet i mars 2004.

Panelet kommer i rapporten med en liste på 79 forslag som er ment å fremme regionalt diplomati og å redusere antallet amerikanske styrker i Irak i løpet av de neste årene.

Blant forslagene er en anbefaling om å trekke ut alle kjempende styrker fra Irak innen begynnelsen av 2008. Samtidig foreslår rapporten at noen titusen soldater blir igjen for å råde og trene irakiske styrker.

Et av forslagene er at Bush-administrasjonen må samarbeide med Iran og Syria om måter å få en slutt på volden i Irak. En måte å få til dette på, er å samle nabolandene til en regional konferanse.

Ingen enkel løsning

ALVORLIG: Situasjonen i Irak er alvorlig og blir stadig verre, mener James A. Baker III og Lee H. Hamilton. De foreslår at USA trekker ut sine kjempende styrker innen begynnelsen av 2008. Foto: Reuters/Scanpix
ALVORLIG: Situasjonen i Irak er alvorlig og blir stadig verre, mener James A. Baker III og Lee H. Hamilton. De foreslår at USA trekker ut sine kjempende styrker innen begynnelsen av 2008. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

«Det finnes ingen magisk formel for å løse problemene i Irak. Men det finnes tiltak som kan forbedre situasjonen og beskytte amerikanske interesser. Ingen vei kan garantere suksess, men utsiktene kan forbedres», skriver Baker og Hamilton i rapporten.

De varsler at hvis situasjonen forverres, kan konsekvensene bli fatale.

«Et skritt mot kaos, kan utløse en kollaps i den irakiske regjeringen og en humanitær katastrofe. Sammenstøt mellom sunni- og shia-muslimer vil spre seg. Al-Qaida kan ekspandere, og USAs globale posisjon kan bli svekket».

- Tar rapporten seriøst

President George W. Bush fikk en kopi av rapporten i dag.

- Denne rapporten kommer med mange veldig interessante forslag, og vi tar alle forslagene seriøst, sa presidenten etter å ha lest gjennom den.

Bush oppfordret også medlemmer av Kongressen til å ta forslagene seriøst.

- Selv om de ikke kommer til å være enige i alle forslagene, og vi heller ikke kommer til det, er dette en mulighet til å komme sammen og jobbe sammen om dette viktige temaet.

image: Varsler humanitær katastrofe

Bush svarte ikke på spørsmål fra pressen etter kommentarene.

SELVMORDSBOMBER: Situasjoner som denne har blitt dagligdagse i Irak. Bildet er tatt i Bagdad i dag. Fire mennesker ble drept og 17 skadet etter at en selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta.
-Seriøs Vi tar rapporten seriøst, sa president George W. Bush i dag.
Hele Norges coronakart