Atomvåpen Nord-Korea

Varsler humanitær krise i Nord-Korea

Men dette vil ikke Kim Jong-un bry seg om, ifølge Nord-Korea-ekspert.

HANDELSBLOKADE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un sammen med sin mektige søster Kim Yo-jong, som han nå har sendt til Sør-Korea for å myke opp forholdet mellom de to landene som er i krig. Foto: Scanpix
HANDELSBLOKADE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un sammen med sin mektige søster Kim Yo-jong, som han nå har sendt til Sør-Korea for å myke opp forholdet mellom de to landene som er i krig. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs sikkerhetsråd har vedtatt en rekke sanksjoner mot Nord-Korea grunnet Kim Jong-uns oppbygging av landets atomvåpenarsenal. Formålet er å presse Nord-Korea til å stanse sine programmer for utvikling av atomvåpen og langtrekkende raketter.

- Det ser ut som om sanksjonene først nå begynner å virke, sier Vladimir Tikhonov, Nord-Korea-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo.

Ifølge Tikhonov har sanksjonene til nå kun fungert i teorien. I stedet for at handelen mellom Kina og Nord-Korea stilnet, økte den istedet i 2017.

- Før så det ut som om Kina prøvde å omgå sanksjonstiltakene. Handelen mellom Nord-Korea og Kina økte i begynnelsen av 2017, men nå har Kinas stilling endret seg. Det ser ut som om handelsmengden går ned, sier Tikhonov.

Vil merke det

Professoren forteller at kineserne begynte å stramme inn på handelen på nyåret. Han mener at det er nettopp denne innstrammingen som i størst grad vil merkes for Nord-Korea.

Det er Nord-Koreas befolkning som blir lidende. Ifølge Tikhonov kan denne innstrammingen føre til en humanitær krise.

- Det vil gå ut over kreftpasientene. Nord-Korea er avhengige av å importere kreftmedisiner og medisinsk teknologi. Det går ikke når de ikke kan gjennomføre transaksjoner med valuta, sier han.

I desember sverget Nord-Korea å fortsette med sitt atomvåpenprogram og betegnet sanksjonene fra FN som en krigshandling.

- Vil Kim Jong-un bøye seg når det går ut over befolkningen?

- Aldri. Atomvåpenet er det viktigste for Kim Jong-un og regimets overlevelse, sier Tikhonov.

Mangelen på handel mellom Nord- og Sør-Korea er også av betydning, ifølge Tikhonov.

Vil myke opp forholdet til Sør-Korea

Nord-Koreas OL-deltakelse i Sør-Korea i disse dager er svært kontroversiell etter Kim Jong-uns oppbygging av landets atomprogram.

Men at Kim Jong-un har sendt sin søster til OL i Sør-Korea med en delegasjon på 22 personer, tyder på at diktatoren ønsker å myke opp forholdet mellom nasjonene.

Washington Post har tidligere meldt at sørkoreanske myndigheter vil se på besøket som et seriøst forsøk fra Kim-regimet på forbedre forholdet mellom nord og sør.​

Ifølge Tikhonov er handelsforholdet mellom Nord- og Sør-Korea lik null. Det kalde forholdet er uavhengig av de internasjonale sanksjonene fra FNs sikkerhetsråd.

Måtte komme seg til Nord-Korea via omveier

Fredag landet den nordkoreanske delegasjonen, med Kim Jong-uns søster Kim Yo-jong i spissen, på flyplassen i Incheon nær Seoul. Derfra måtte delegasjonen ta et høyhastighetstog til Pyeongchang, hvor åpningsseremonien ble holdt senere på dagen, skriver The Guardian.

Det hvite jetflyet hadde et nordkoreansk emblem på flyhalen. Med koreansk skrift sto det å lese «Den demokratiske folkerepublikken Korea», som er landets offisielle navn.

Delegasjonen fra Nord-Korea måtte komme seg til åpningsseremonien via omveier, men dette hadde ikke noe med sanksjonene mot landet å gjøre, ifølge Tikhonov.

Totalt isolert

- Det er ikke så mange andre alternativer. Det er strengere isolasjon mellom landene enn det var mellom Øst- og Vest-Tyskland. Mye strengere, sier Tikhonov.

Regelmessig flytrafikk mellom Sør- og Nord-Korea er ikke-eksistrende som følge av konflikten.

- De to landene befinner seg i en krigsstilstand og har bare våpenhvile. Det finnes ikke engang noen direkte telefonforbindelse mellom landene. Det er ingen posttjenester heller, så det går ikke an å sende brev, sier Tikhonov.