Varsler hvalene mot å bli slakt med undervannslyd

Sea Sheperd forteller om sitt siste våpen i kampen mot hvalfangst. Nå vil de til Norge.

HVALFANGST: Færøyske hvalfangere under fjorårets fangst. Jakten i år skal ha gått dårlig på grunn av Sea Shepherds lydvarsling. Foto: Reuters
HVALFANGST: Færøyske hvalfangere under fjorårets fangst. Jakten i år skal ha gått dårlig på grunn av Sea Shepherds lydvarsling. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): De siste to ukene har organisasjonen Sea Shepherd de vært på Færøyene for å overvåke hvalfangsten der.

Men det de ikke sa noe om var at de spilte av lyder under vann som skremte bort hvalen - og gjorde fangsten dårlig for færøyske fangstmenn.

- Lyden skremmer vekk hvalen og sørger for at de ikke blir drept, sier Lawrence De Groot, pressetalsmann i Sea Shepherd, til Dagbladet.

Ifølge organisasjonen ble de imidlertid avslørt da en gruppe hval rømte akkurat i det hvalfangerne skulle slå til. Hvalfangsten på Færøyene skal ha vært dårlig i år.

- Vi vet ikke sikkert om det har noe med lyden vi sender ut å gjøre, men fangsten har vært dårlig i år, sier De Groot.

Vil til Norge Sea Shepherd skriver på sin hjemmeside at de vurderer å sette igjen batteridrevne høyttalere under vann som kan fungere lenge etter at selve aksjonen er over. De kommer også definitivt igjen neste år, hvis det viser seg at lydsystemet beskytter hvalen.

- Hvalfangsten på Færøyene er brutal og burde ikke foregå i det 21. århundre, sier De Groot.

- Er det noen mulighet for at dere kommer til Norge med lydsystemet deres?

- Jeg ville elsket å komme til Norge. Kan vi komme til Norge og stoppe hvalfangsten, ville det være fantastisk, sier De Groot, som ikke kan si eventuelt når de ankommer norskekysten.