Varsler ikke myndighetene om alvorlige tvangstiltak i psykiatrien

Forsker Marius Storvik har undersøkt landets 54 kontrollkommisjoner. De nedslående resultatene viser at kommisjonene ikke gjør det loven krever av dem.

KONTROLLKOMMISJONEN VARSLET IKKE: En 37 år gammel mann ble lenket til senga på psykiatrisk avdeling i Fredrikstad. Der ble han liggende i nesten hele mars 2010. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KONTROLLKOMMISJONEN VARSLET IKKE: En 37 år gammel mann ble lenket til senga på psykiatrisk avdeling i Fredrikstad. Der ble han liggende i nesten hele mars 2010. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet har de siste dagene satt søkelyset på tvang i psykiatrien. I mars 2010 ble en 37 år gammel mann liggende lenket til ei sykehusseng i 28 døgn.

Lovverket krever at kontrollkommisjonene rapporterer alle alvorlige tilfeller til helsetilsynet/fylkesmannen. I denne aktuelle saken fikk kontrollkommisjonen kritikk av Helsedirektoratet for at de ikke varslet Helsetilsynet.

Helsetilsynet har, etter klage fra advokat, konkludert med at sykehuset brøt loven ved å holde 37-åringen beltelagt så lenge på Sykehuset Østfold Veum, uten at vilkårene for dette tvangstiltaket var tilstede.

Nedslående - Denne saken er et grelt eksempel på at kontrollkommisjonen ikke forholdt seg til kravet i forskriften. Dette harmonerer dessverre veldig godt med funnene i min forskning, sier doktorgradsstipendiat Marius Storvik ved juridisk fakultet på Universitetet i Tromsø til Dagbladet.

Hans forskning er den første i sitt slag. Aldri tidligere er det utført juridisk forskning på tvangsbehandling i psykiatrien. Og funnene hans er nedslående.

I snitt rapporterer kontrollkommisjonene bare 0,37 alvorlige saker til Fylkesmannen i året. I tillegg handler dette svært sjelden om tvangsbehandling og tvangstiltak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer