Varsler ikke myndighetene om alvorlige tvangstiltak i psykiatrien

Forsker Marius Storvik har undersøkt landets 54 kontrollkommisjoner. De nedslående resultatene viser at kommisjonene ikke gjør det loven krever av dem.

KONTROLLKOMMISJONEN VARSLET IKKE: En 37 år gammel mann ble lenket til senga på psykiatrisk avdeling i Fredrikstad. Der ble han liggende i nesten hele mars 2010. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KONTROLLKOMMISJONEN VARSLET IKKE: En 37 år gammel mann ble lenket til senga på psykiatrisk avdeling i Fredrikstad. Der ble han liggende i nesten hele mars 2010. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet har de siste dagene satt søkelyset på tvang i psykiatrien. I mars 2010 ble en 37 år gammel mann liggende lenket til ei sykehusseng i 28 døgn.

Lovverket krever at kontrollkommisjonene rapporterer alle alvorlige tilfeller til helsetilsynet/fylkesmannen. I denne aktuelle saken fikk kontrollkommisjonen kritikk av Helsedirektoratet for at de ikke varslet Helsetilsynet.

Helsetilsynet har, etter klage fra advokat, konkludert med at sykehuset brøt loven ved å holde 37-åringen beltelagt så lenge på Sykehuset Østfold Veum, uten at vilkårene for dette tvangstiltaket var tilstede.

Nedslående - Denne saken er et grelt eksempel på at kontrollkommisjonen ikke forholdt seg til kravet i forskriften. Dette harmonerer dessverre veldig godt med funnene i min forskning, sier doktorgradsstipendiat Marius Storvik ved juridisk fakultet på Universitetet i Tromsø til Dagbladet.

Hans forskning er den første i sitt slag. Aldri tidligere er det utført juridisk forskning på tvangsbehandling i psykiatrien. Og funnene hans er nedslående.

I snitt rapporterer kontrollkommisjonene bare 0,37 alvorlige saker til Fylkesmannen i året. I tillegg handler dette svært sjelden om tvangsbehandling og tvangstiltak.

- I løpet av de siste fem åra har kontrollkommisjonen i Østfold bare rapportert ett tilfelle til Fylkesmannen, og dette handlet om korridorpasienter. I Oslo og Akershus ble det meldt inn seks saker, hvor av bare to av de seks handlet om tvang i psykiatrien, sier Storvik og utdyper:

- Rapporterer ikke - Det er hevet over tvil at det finnes alvorlige saker om tvang i psykiatrien som ikke blir rapportert inn. Det er Dagbladets sak et eksempel på, og man kan også se det både gjennom forskningsrapporter og utallige pasientblogger på nettet.

Juristen trekker også fram at tvangsmidler i psykiatrien aldri er prøvd for en norsk domstol.

- En sak hvor en person har vært utsatt for omfattende beltelegging har aldri kommet opp for en tingrett en gang. Jeg vil kalle dette for en systemfeil. Kanskje har det med å gjøre at disse pasientene er for syke til å ta opp kampen, og advokatene deres blir i vilrede om hvordan de da skal gå fram, sier Storvik.

Marius Storvik har gjort seg tanker om hvorfor kontrollkommisjonene ikke fungerer.

- Kommisjonene bruker klart for lite tid på arbeidet. Det er uklart om dette skyldes at kommisjonene ikke får nok penger, at kommisjonsmedlemmene har for lite tid til arbeidet eller om det er en nasjonal ukultur.

- Vi burde rapportert flere saker Storvik har hentet inn opplysninger fra fylkesmennene rundt om i landet. Det er Fylkesmannen i Østfold som i brevs form har opplyst om at de tre konrollkommisjonene i fylket til sammen bare har rapportert inn én alvorlig sak til Helsetilsynet/Fylkesmannen de siste fem åra.

Og den saken handlet om overbelegg og korridorpasienter innen psykiatrien. Underskrevet av kommisjonsleder Asbjørn Bøe.

- Jeg er nokså sikker på at vi må ha rapportert inn mer enn en sak i løpet av de siste fem åra. Men når det er sagt, er det ikke vanskelig å være enig i at vi sikkert burde ha rapportert inn flere saker til Fylkesmannen, sier Asbjørn Bøe.

Han leder kontrollkommisjonen i Østfold som fikk kritikk av Helsedirektoratet for ikke å ha varslet Helsetilsynet i 2010 om 37-åringen som lå i reimer i 28 døgn.

- Forøvrig tar vi fortløpende opp en rekke forhold direkte med sykehuset. Dette er godt dokumentert ut i fra våre årsmeldinger, sier Bøe.
 

FORSKER: Doktorgradsstipendiat Marius Storvik ved juridisk fakultet på Universitetet i Tromsø
FORSKER: Doktorgradsstipendiat Marius Storvik ved juridisk fakultet på Universitetet i Tromsø Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer