SOMMERVÆR: Et stabilt høytrykk over Europa sender lavtrykkene mot Skandinavia, og gir et typisk «Indian summer»- vær i resten av Europa neste uke, skriver Meteorologene på Twitter.
SOMMERVÆR: Et stabilt høytrykk over Europa sender lavtrykkene mot Skandinavia, og gir et typisk «Indian summer»- vær i resten av Europa neste uke, skriver Meteorologene på Twitter.Vis mer

Sommer i oktober

Varsler «Indian summer»: Opp mot 17 grader noen steder i landet

Meteorologene skrur opp forventningene om varmt vær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden i går, fredag, har Meteorologisk Institutt via en rekke meldinger på Twitter skrudd opp forventningene om at en varmebølge er på vei. Det kan dermed se ut til at det litt kaldere høstværet lar vente på seg.

Ifølge Meteorologene (Meteorologisk institutt) på Twitter er grunnen et stabilt høytrykk over Europa som sender lavtrykkene mot Skandinavia. Ifølge Meteorologene gir dette et typisk «Indian summer»-vær i Europa i neste uke.

- Det er en hetebølge som er på vei inn i Europa. Det ligger veldig varm luft over verdensdelen, og det blir temperaturer over 20 grader veldig mange steder fra og med i morgen av. Enkelte steder kan lukte på 25 grader i begynnelsen av neste uke, sier statsmeteorolog Sjur Wergeland.

Opp mot 17 grader i noen fylker

Wergeland sier at det ikke bare er temperaturene som er verdt å merke seg. Det blir lite skyer, oppholds- og finvær. Likevel vil været variere fra land til land og by til by.

- Varmen begynner i Sentral-Europa; Polen og Nord-Italia. Den sprer seg oppover, men kommer ikke skikkelig opp til Norge. De varmeste områdene blir sannsynligvis Østfold, Vestfold og nedover langs agderfylkene, sier han.

Likevel sier han at ingen av fylkene kommer til å bikke 20 på gradestokken, men at man kan håpe på 15 til 17 grader i de sørøstlige delene av landet. I Oslo vil temperaturen ifølge Wergeland ligge på rundt 16 grader den neste uka.

- Vi får forholdsvis mild luft inn mot sør, og det blir ikke noe spesielt med nedbør, i alle fall ikke før et stykke ut i uka. Årstiden tatt i betraktning er 15-16 grader veldig bra. Man må være fornøyd med det, sier han.

- Hvor vanlig er det med så fint vær i midten av oktober?

- Siden vi har begrepet «Indian summer», så er det et fenomen som oppstår ofte nok til at folk legger merke til det. Om det ikke skjer årlig, så er det ikke så veldig sjeldent, forklarer Wergeland.

Etter sol kommer regn

Selv om store deler av landet får kjenne på varmebølgen som brer seg over Europa de neste dagene, blir det mye vind både på Vestlandet og i Trøndelag den kommende uka.

- Det hissige lavtrykket har kurs mot Vestlandet, går nordover og svinger inn mot Trøndelag. Derfor blir det kraftige vindkast i Vest- og Midt-Norge. Det er snakk om en liten storm. Det blir en del nedbør, men den blir forholdsvis kortvarig, sier han.

I Nord-Norge blir det heller ikke særlig fint.

- I Nord-Norge har det vært mye vind og vindkast, og i morgen blir det regnbyger i Nordland. På mandag kommer etterdønningene av været i Vest- og Midt-Norge nordover, og det blir vått med vestavind i mesteparten av Nord-Norge. Det blir en våt start på uka i Nord-Norge, men det blir bedre i løpet av uka.

- Varer ikke evig

Finværet varer heller ikke lenge på Sør- og Østlandet.

- Sør- og Østlandet får jo fint vær fra og med i morgen av, men det skyer til allerede på tirsdag. Da kommer restene av en tropisk syklon og skyller over landet. Det kan også komme snøbyger på kysten av Finnmark til uka, sier Wergeland.