MER REGN: For to uker siden regnet det så mye i Agder at blant annet Topdalselva gikk over sine bredder. Til helga ventes det igjen svært store nedbørsmengder på Sørlandet. Video: Tor-Erik Schrøder Redigerer: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Varsler «Intens nedbør, mer eller mindre sammenhengende, i tre dager»

Meteorologisk institutt med OBS-varsel for Agder, Telemark og Vestfold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologisk institutt går igjen ut med OBS-varsel om ekstreme nedbørsmengder. Også denne gangen er det Sørlandet som rammes hardest

- Det er ventet veldig mye regn i Agder, Telemark og Vestfold de neste dagene, sier statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved til Dagbladet.

- Sammenhengende

Og det er på fredag det for alvor braker løs, forteller hun.

- Det starter allerede torsdag kveld, men fra fredag til søndag vil det regne mer eller mindre sammenhengende. Det er intens nedbør det er snakk om, i tre dager, sier Skålevik Valved.

Denne gangen er det ytre strøk som rammes hardest, og her kan det komme opp mot 150 mm nedbør på det meste på ett sted i løpet av de tre dagene, forteller hun.

Hun understreker at anslagene fortsatt er usikre og oppfordrer folk i de utsatte områdene til å følge med på værvarslinga.

Ytre strøk

Det er to uker siden sist deler av Sørlandet flommet over. Det er registrert 3300 skader etter denne storflommen, og nye tall fra Finans Norge viser at erstatningen foreløpig er over 500 millioner kroner, melder NRK.

Ettersom det i helga er ventet mest nedbør i ytre strøk, kan skadene nå gangen bli mindre, tror Skålevik Valved, men understreker at det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som varsler flomfare, og henviser til dem.

- Når nedbøren kommer nær kysten er det imidlertid mindre sannsynlig for at det dannes store flommer, forteller hun.

DRAMATISK: Uvær har ført til flom flere steder i landet. Her har flommen grav et hull i ei bru på Sørlandet. Video: Tormod Åmlid Vis mer

Også østafjells er det ventet mye nedbør i helga.

- Oslo har en våt helg i vente, men det er ikke snakk om like store nedbørsmengder som i de områdene vi har gått ut med OBS-varsel for, sier hun.

Her blir det sol

FLOM: Uvær store nedbørsmengder har ført til oversvømmelse i flere deler av landet. Her i Sogn og Fjordane. Video: Runar Sandnes Redigerer: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Vestlandet kommer mer heldig ut av situasjonen, men det kommer til å regne her også.

Lenger nord, som Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland blir trolig helgas værvinnere.

Et høytrykk over regionen vil sørge for mye fint vær, ifølge meteorologen.

- Helga i Nordland ser ut til å bli nydelig, sier Skålevik Valved.

Det samme gjelder imidlertid ikke for fylkene aller lengst nord.

- Det er ventet både byger og skyer i Troms og Finnmark, men det kan se ut som at noe av dette trekker seg unna på søndag, sier Skålevik Valved.