Varsler intense regnbyger

Uværet vil fortsette å herje Norge søndag. Meteorologene varsler intense regnbyger på Vestlandet og i Trøndelag, og kraftig vind i store deler av Sør-Norge.

UVÆR: Uværet vil fortsette å herje Norge søndag. Meteorologene varsler intense regnbyger på Vestlandet og i Trøndelag, og kraftig vind i store deler av Sør-Norge. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV FOTO: Statens Vegvesen, NVE, privat og arkiv. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mellom lørdag og søndag kveld ventes det stedvis kraftige regnbyger på Vestlandet. Lokalt kan det komme opptil 100 millimeter nedbør. Enkelte steder kan det komme opptil 200 millimeter.

I sitt farevarsel beskriver Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) det som en alvorlig situasjon som forekommer sjelden. En situasjon som kan medføre alvorlige skader.

Intense regnbyger

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Geir Ottar Fagerlid, forteller søndag morgen at det har vært full storm ved kysten av Møre og Romsdal natt til søndag.

Søndag vil regnbygene komme mer i rykk og napp enn det gjorde kvelden i forveien.

- Det vil komme til dels kraftige byger med torden på Vestlandet og Trøndelag med oppholdsvær innimellom. Den meste intense nedbøren var nok i går, men regnbygene vil være ganske intense når de står på de også, forteller han til Dagbladet.

Han forklarer årsaken til at NVE har sendt ut sitt farevarsel.

- Dette regnet kommer på toppen av en periode med masse regn. Det er det langvarige regnet som er mest skummelt. Forholdene i bakken er mettet, noe som kan forårsake flom og skred.

VANNMASSER: Uværet skapte problemer i Bergen lørdag kveld. Vannet strømmet opp av kummene, slik du kan se på bildet. Foto: Richard Halland / NTB Scanpix
VANNMASSER: Uværet skapte problemer i Bergen lørdag kveld. Vannet strømmet opp av kummene, slik du kan se på bildet. Foto: Richard Halland / NTB Scanpix Vis mer

Advares mot kraftig vind

Det advares også mot kraftig vind i store deler av Sør-Norge. For Buskerud, Oppland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Ofoten er det utstedt varsel på gult nivå for vind.

KAN VÆRE FARLIG: På Vestlandet er det ventet opp mot 100 millimeter regn, og det er satt oransje farenivå for jordskred, flom og kraftige vindkast flere steder denne helga. Vis mer

Fra søndag formiddag ventes det lokalt kraftige vindkast på 20 meter per sekund i Telemark, Aust-Agder og østlige deler av Vest-Agder.

- Det er bare Østlandet som ikke har farevarsel for kraftige vindkast. Dette vil nok merkes godt over hele Sør-Norge, sier Fagerlid.

Frykter skred

Frykten for skred som kan nå bebyggelse, vei eller jernbane er såpass stor at beboere på Vestlandet er blitt bedt om å holde seg inne til uværet har rast fra seg.

Beredskapen er særlig rettet mot Førde, Gloppen og Jølster. Etter råd fra NVE har flere beboere nær utsatte elveleier flyttet ut av husene sine.

Det er bare noen få uker siden en rekke jordskred gikk langs Jølstravatnet i Jølster. En mann ble trolig tatt av et av rasene, og er fortsatt savnet. Lørdag kveld gikk det nye ras i samme område.

Regionsjef i NVE Brigt Samdal advarte om situasjonen lørdag kveld.

- Vestvinden fører regnværet innover og rett mot fjellene. Det betyr at mye vann kommer ned igjen i bratt terreng på kort tid, fortalte han til Dagbladet.

JØLSTER: Den gamle, arkitektoniske perlen Svidalsbroen ble ødelagt etter jordraset. Video: Stig Roger Eide / Joar Heimsæter / HRS Vis mer

Politiet advarer

Søndag morgen forteller operasjonsleder i Vest politidistrikt, Tatjana Knappen, til Dagbladet at advarselen mot å ferdes i området fortsatt gjelder.

- Veien er sperret i begge ender. Advarselen går ut til dem som bor mellom sperringene, og gjelder fortsatt søndag morgen, sier hun til Dagbladet.

- I løpet av de neste timene vil vi forsøke å få en geolog til stedet så raskt som mulig etter at dagslyset har meldt sin ankomst. De vil gjøre en kvalifisert vurdering av området, samt at veien vil bli ryddet for stein og sørpe.

Ellers har de ikke mottatt meldinger om alvorlige hendelser knyttet til uværet i natt.

STORE ØDELEGGELSER: Jordraset i Jølster tirsdag medførte store ødeleggelser på veiene. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Joar Heimsæter Vis mer

Drama i Rogaland

Operasjonsleder i Sørvest politidistrikt, Helene Strand, forteller at det i løpet av natta har blitt gjort vurderinger rundt om en bebyggelse i Forsand i Rogaland skulle evakueres.

- I natt ble vi varslet av brannvesenet om at de var til stede ved et basseng i overkant av en bebyggelse. Både de og teknisk vakt undersøkte området, hvor det hadde samlet seg 3,5 meter dypt vann, sier Strand til Dagbladet.

- Dersom bassenget hadde vist tegn på at det ville briste, ville vi ha evakuert beboere i den nærliggende bebyggelsen. Bassenget har ikke økt i omfang siden vi ble varslet, og det er under nøye oppsyn av brannvesenet og kommunen.

Disse veiene er per nå stengt/har manuell dirigering:

Møre og Romsdal:
- Fv 63 Trollstigen. Stengt fra kl. 07 søndag. Ventet å åpnes mandag

Sogn og Fjordane:

- Fv 57 Leirvåg-Sløvåg. Ferger innstilt pga uvær
- Fv 92 Vik – Arnafjord. Rasfare. Ny vurdering kl. 08
- E39 Vassenden ved Årsetelva. Vegbanen dekket av jordskred, helt stengt
- Fv 8 Åkre. Rasfare
- Fv 615 Tjøtaelva, flaum. Ny vurdering kl. 10
- Fv 691 Gjengedalen ved Aa bru, flom
- Fv 55 Sognefjellet. Nattestengt grunnet uværet
- Fv 331 Skjolden – Urnes. Rasfare. Ny vurdering kl. 08
- Fv 609 Førde – Askvoll ved Hundsåna. Rasfare

Rogaland:

- E39 Mortavika – Arsvågen. Fergesambåndet vil gå Hanasand-Arsvågen

Hordaland:

- Fv 314 Bergsdalen ved Storforsdammen. Vegbanen dekket av jordskred
- Fv 550 Bjotveit mellom Jondal og Utne: Jordras sperrer veien
- Fv 7 Norheimsund – Granvin. Rasfare
- Fv 103 Simadalsvegen. Steinras
- E16 Bergen – Voss ved Bolstadøyri. Manuell dirigering
- Fv 163 Sædalen i Bergen ved Andedammen, overvann skaper problemer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer