Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler kamp: - Høyre har gjort et knefall for Frp, og det skuffer meg

Listhaug har lagt fram sine forslag, men Høyre og Frp kan ikke gjennomføre dem alene. Venstre sier blankt nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er skuffet over at Frp har fått så mye gjennomslag for sin politikk i Høyre. Høyre har gitt Frp muligheten til å utfordre internasjonale lover. Det håper jeg Stortinget sier nei til, sier Trine Skei Grande til Dagbladet, som dermed varsler nye basketak i Stortinget.

Hun reagerer særlig på muligheten for å bortvise asylsøkere ved grensen, bruk av midlertidighet for enslige mindreårige og innstramminger i familiegjenforening.

- Høyre har gjort et knefall for Frp, og det skuffer meg. Jeg er også overrasket over at de ikke har lyttet mer til innvendinger de har fått i høringsrunden, sier Grande.

KrF reagerer på de samme punktene som Venstre, men har en noe mildere ordbruk.

- Vi ser at de har kommet oss i møte til en viss grad på noen punkter, men det er et stykke igjen til vårt utgangspunkt. Og vi kommer til å fortsette og jobbe for vår politikk, sier Hans Olav Syversen til Dagbladet.

KrF vil ikke kommentere hvordan de vil reagere på et eventuelt asylforlik som ikke inkluderer samarbeidspartiene.

Vil snu asylsøkere på grensa
Ap og Jonas Gahr Støre reagerer spesielt på den økte bruken av midlertidighet.

- Innvandringspolitikken som regjeringen fører ligger til høyre for Høyre. Tradisjonell har norsk innvandringspolitikk ligget et sted mellom Høyre og Ap. Dagens situasjon vanskeliggjør forhandlinger og veien til enighet.

Høyre og Frp vil ha mulighet til å snu asylsøkere som kommer over grensa fra nordiske naboland og bortvise dem.

Hvis en asylsøker kommer til Norge fra Sverige, kan Norge stoppe ham på grensa og nekte å behandle søknaden hans - fordi det er trygt å være i Sverige.

- Vi mener det bryter menneskerettighetene når politimenn, uten nødvendig kompetanse, skal få muligheten til å avvise asylsøkere på grensen. Vi kommer til å gå inn for våre 40 forslag, og håper at vi får flertall for dem, sier Grande.

Da Listhaug la inn sine 40 innstramningsforslag, kom Venstre nemlig med 40 andre forslag.

Forslagene forklart: Slik vil Listhaugs forslag slå ut i praksis.

Om internasjonal rett Sylvi Listhaug sa på dagens pressekonferanse at ingen av de nye forslagene bryter med internasjonale konvensjoner.

- Vi ville ikke lagt fram noe vi mener er i strid med de internasjonale forpliktelsene, sier Listhaug.

Både SV og Venstre er kritiske til den vurderingen. Trine Skei Grande mener Sylvi Listhaug tar feil når hun sier forslagene ikke bryter med internasjonale konvensjoner.

- Vi må se nærmere på dette, men det alvorligste i så måte er bortvisning på grensen, innstramming av familiegjenforening og enslige mindreårige, sier Karin Andersen (SV) til Dagbladet.

- Forslagene til integrering vil bare ramme reelle flyktninger, sier Andersen.

Hun reagerer på at ikke regjeringen har lyttet mer til innsigelsene som har kommet i løpet av høringsrunden. SV kritiserer blant annet muligheten for å avvise asylsøkere på grensen.

- Det er alvorlig når de i realiteten er i ferd med å avvikle hele asylinstituttet, sier Andersen.

Støre vil ikke umiddelbart kommentere hvordan han vurderer forsalgene opp mot internasjonale forpliktelser.

- Jeg legger til grunn at de har behandlet dette spørsmålet grundig, sier Støre til Dagbladet

Inntektsgrense for flyktninger Andersen mener også kravet om å innføre underholdskrav for flyktninger ved familiegjenforening.

En av de mest dramatiske forslagene til lovendring, er at regjeringen vil innføre «underholdskrav» for flyktninger.

Hvis en flyktning-far vil søke familiegjenforening for kona og barna i dag, har familien hans 12 måneder på å søke fra den dagen han får opphold. Rekker de den fristen, kan de komme selv om far ikke har jobb og inntekt. Rekker de ikke fristen, må far tjene 252 472 i året (og ha gjort det i fjor), for at de skal få komme. Dette er det vi kaller «underholdskravet».

Regjeringa vil nå ha en inntektsgrense uansett når flyktningen søker. Altså må de tjene penger før familien får komme, og ha jobbet eller studert i minst tre år.

Mindreårige asylsøkere Hvis du kommer til Norge fra Afghanistan som 15-åring i dag, og ikke har noen som kan ta vare på deg hjemme i Afghanistan, vil du få opphold i Norge. Det er avgjørende for søknaden at du ikke har en omsorgsperson i hjemlandet.

Med Listhaugs nye forslag, vil du imidlertid bare få midlertidig opphold. Når du blir 18 år, vil du få vurdert søknaden på nytt. Får du ikke opphold som voksen, må du tilbake til Afghanistan.

SVs Andersen reagerer også på økt bruk av midlertidighet når det gjelder mindreårige asylsøkere, og mener det er svært problematisk. Ap registrerer at regjeringen har lyttet til et minimum av innsigelsene fra høringsrunden.

- De foreslår fortsatt økt midlertidighet. Det er blant tiltakene vi mener hemmer integrering. Det var vi imot, og det er vi fortsatt, sier Ap-leder Støre.

Han sier at partiet nå skal sette seg ned og se grundig på forslagene.

Tydelig motstand Listhaug presenterte regjeringens innstrammingsforslag vel vitende om at samarbeidspartiene har trukket en klar grense for hva de kan være med på.

I løpet av årets første måneder gjorde både Venstre og KrF det klart at de var svært kritiske til regjeringens første forslag til innstramminger, som Listhaug presenterte i romjula.

Venstre har på papiret sagt nei til alle de førti forslagene som ble sendt på høring - og foreslått en egen førtipunktsliste som de mener er i tråd med internasjonal lov.

KrF har på sin side trukket fram tre områder de har problemer med å gå med på.

Stridspunkter Begge partier har vært opptatt av at forslagene Listhaug fremmer må være innenfor folkeretten og asylforliket partiene inngikk i fjor høst.

Det er spesielt stor strid om disse punktene:

- Politiets mulighet til å avvise realitetsbehandling av asylsøkere på grensen (V) 

- Midlertidig oppholdstillatelse for enslige mindreårige asylsøkere   (V og KrF)

- Fjerning av vilkåret om at det ikke må være «urimelig» dersom man skal sende en asylsøker tilbake til en trygg del av hjemlandet i stedet for å gi beskyttelse i Norge. (KrF)

- Kravet til fire års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening.  (KrF)

- Kravet om at flyktninger skal ha inntekt for å kunne søke familiegjenforening.  (V og KrF).

Les hva disse punktene betyr i praksis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!